2/29/2012

Боцкаво Алое

Aloe aculeata (Алое акулеата) е сукулент од родот Алое, препознатлив по боцките кои се распоредени по површината на неговите листови. Бидејќи е единствениот вид чии боцки излегуваат од џумки со бела основа, тој за разлика од другите слични видови лесно се идентификува. Името на видот “aculeata“ доаѓа од латинскиот јазик и во превод значи “боцкав“. Овој сукулент бил прикажан на стара монета од 10 центи, што веројатно го прави да биде најпознатиот вид на Алое во Јужна Африка.

Сукулент на денот 60/12 е...

Aloe aculeata

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. aculeata
Народнo имe: Ngopanie, Sekope, Red Hot Poker Aloe
Потекло: Неколку области во Јужна Африка (Northern Province, Mpumalanga) и во делови на Зимбабве
Боја на цветот: Варијабилна: црвено-портокалова до црвено-жолта
Сезона на цветање: Мај до јули
Висина: до 60 (100) cm
Дијаметар: до 30 (100) cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа. Расте добро на места кои се од блага сенка до целосно сончеви. Изложеноста на сончевите зраци може да предизвика појава на убава портокалова до црвена боја на некои делови од листовите. Бојата се појавува и во случај на недостаток на вода или при ниски температури. Се полева редовно во периодот кога расте. Во зима кога не е активен му треба многу малку вода. Ако се чува на температура од околу 4°C нема потреба да се полева воопшто. Не е отпорен на смрзнување и затоа треба да се избегнува секакво негово изложување на температури под 0°C.

Photobucket

Размножување:
Исклучиво со семе.

Надворешен линк: Овде

Овде може да се запознаете со еден Влакнест Рипсалис. Него, заедно со уште 112 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/24/2012

Највонземјанското место на Земјата

Вчера прочитав еден текст во кој беа претставени седум места кои се на нашата планета, но изгледаат како да се на некоја друга. Меѓу нив беше и Сокотра, најголемиот остров на истоимениот мал архипелаг која му припаѓа Јемен.

Photobucket

Овој остров е познат како највонземјанското место на Земјата. Една третина од неговиот растителен свет се ендемични видови кои освен таму не може да се сретнат на ниту едно друго место. Токму уникатните растенија, меѓу кои има и повеќе кактуси и други сукуленти, со својот изглед го прават Сокотра да изгледа како да е на некоја друга планета.

Photobucket

Меѓу највпечатливите од нив, се Змејовото крваво дрво (Dracaena cinnabari), Dorstenia gigas и популарната Пустинска роза (Adenium obesum)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Текстот за ова и другите шест места, може да го прочитате овде.

Убав викенд!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/22/2012

Закачени чизми

Кога ќе си го истераат векот и ќе дојде моментот кога ќе решите да ги закачите, чизмите и не мора да ви висат така празни :-)

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/13/2012

Влакнест Рипсалис

И покрај тоа што не изгледа така, Rhipsalis pilocarpa (Рипсалис пилокарпа) е уште еден член на фамилијата кактуси. Негови природни живеалишта се влажните тропски и суптропски шуми низ низините во Бразил. Крактеристични за овој кактус се белите влакненца кои се забележливи на неговото стебло, гранките и плодовите.

Кактус на денот 44/12 е...

Rhipsalis pilocarpa

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Rhipsalis
Вид: R. pilocarpa
Синоними: Erythrorhipsalis pilocarpa
Потекло: Бразил
Боја на цветот: Бела, свело розoва
Сезона на цветање: Есен-зима
Висина: 45-90 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на сонце или на места во блага или делумна сенка. Толерира суша. Во летниот период треба да се полева умерено, но редовно. Се препорачува супстратот да се одржува влажен. Во зима треба да се полева само повремено со мала количина на вода. Средната температура на која треба да се чува во тој период е околу 10 °C. Не е отпорен на смрзнување и затоа е потребно да се избегнува секоја можност за негово изложување на температури под 0 °C. Пресадувањето се препорачува да се прави на секои три години.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе или со режење на гранчиња.

Надворешен линк: Овде

Овде ќе најдете и една Надуена Хавортија. Неа, заедно со уште 111 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.
Фамилија: Cactaceae
Род: Rhipsalis
Вид: R. salicornioides
Народни имиња: Dancing Bones Cactus, Drunkard’s Dream, Spice Cactus
Синоними: Hatiora salicornioides var. stricta, Hariota stricta, Hariota salicornioides var. villigera, Hariota villigera, Rhipsalis villigera, Rhipsalis salicornioides var. villigera, Rhipsalis salicornioides var. stricta, Hatiora salicornioides var. villigera, Rhipsalis stricta, Rhipsalis bambusoides, Rhipsalis salicornioides var. bambusoides, Hariota bambusoides, Hatiora bambusoides, Hariota salicornioides var. bambusoides.
Потекло: Бразил
Боја на цветот: Портокалова, светло жолта
Сезона на цветање: Од пролет до средина на лето
Висина: 40-60 cm. Во природни услови може да се сретнат билки високи и до 2 m.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/12/2012

Поздрав од Бермуда

Новата поштенска марка во мојата дигитална колекција е издадена и испратена од Бермуда и е во вредност од еден Бермудски долар. Кактусот на неа е од видот Opuntia stricta, кој е познат и под синонимот Opuntia dillenii.

Photobucket

Потрагата по марката која била издадена во 1986 од поштата на тогашна Југославија, со голем Cereus во средината продолжува! Следува награда за тој што ќе ја најде! :-)

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/10/2012

Депилирани и недепилирани

Ова весело друштво на боцкави кактуси и не толку весели мазни лубеници ќе ве насмее и ако го прелистате денешното издание на Вест.

Пријатно попладне и убав викенд! :-)

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/08/2012

Смрзнати коцки Алое вера

Поларните температури кои се најавуваат за утре може да ги искористите во калап за мраз да си замрзнете Алое вера. Коцките (или некоја друга форма) така смрзнати чувајте ги во фрижидер, а кога ќе настапат летните горештини употребете ги за смирување на кожата кога ќе претерате со сончање.

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/06/2012

Од една мајска фотосесија

Минатата година при секое одење во Пехчево правев голем број на фотографии на кои во главна улога се моите кактуси и сукуленти, за кои во мое отсуство се грижат мајка ми и татко ми...поздрав до нив! :-)

За денес направив избор од фотографиите кои сум ги направил кон крајот на месец мај.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Повеќе фотографии од мојата сукулентна градина може да видите овде.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...