2/22/2010

Чувар на куќа

Sempervivum tectorum (Семпервивум текторум) е сукулент од родот Semprevivum во кој има повеќе од 40 (некаде може да се сретне информација дека ги има и повеќе од 50) различни видови и дури над 3000 хибриди во разлини форми, бои и големини. Членовите на овој род на сукуленти се многу попознати по нивното народно име, односно како Чувар на куќа. За овие сукуленти може да се каже дека најдобро го поднесуваат студот од сите други. Името Semprevivum доаѓа од латинскиот збор што значи - засекогаш жив. Овој Чувар на куќа кој денес ви го презентирам е на листата на заштитени растителени видови во Унгарија.

Сукулент на денот 53/10 е...

Sempervivum tectorum

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum
Народнo имe: Houseleeks, Liveforever, Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek, Hens and Chicks, House Leeks
Потекло: Алпите
Боја на цветот: Розева, бела, жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето (секоја розета е monocarpic-еднаш цвета и потоа умира)
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 30 cm

Photobucket

Одгледување
Освен во саксија, овој сукулент може да расте на камења, ѕидови, покриви и слично и многу лесно се одржува. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце (но само до 38 °C, при повисоки темератури може да дојде до негово оштетување) или во блага сенка. Толерира суша и бара умерено полевање. Во зима не преферира влажен супстрат, се полева само колку да не се исуши. Толерира ниски температури најмалку до -12 °C, но во пократки временски интервали може да издржи и многу пониски.

Размножување:
Со семе и режење на розети.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Постои верување дека Чуварот на куќа штити од громови, болести и вештерки. Во една народна поговрка се вели “Подобро Чувар на куќа на куќата, одколку две кучиња пред неа“.

Во медицината сокот од овој сукулент се употребува против изгореници, херпес, хемороиди, чиреви...тинктура од него се употребува како препарат против воспаление на грлото. Во народот е познат и како лек за болка во ушите...се прекршува едно ливче и се капнува една до две капки во болното уво.

Освен основниот вид на овој сукулент може да се сретнат и поголем број на други сорти добиени со природна или предизвикана мутација...

Sempervivum tectorum 'Red Flush'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Red Flush'
Народнo имe: Hens and Chicks
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 15-22 cm

Sempervivum tectorum 'Atroviolaceum'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Atroviolaceum'
Народнo имe: Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek
Боја на цветот: Розева, бела
Сезона на цветање: Пролет-лето (секоја розета е monocarpic-еднаш цвета и потоа умира)
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 15-30 cm

Sempervivum tectorum 'Red Beauty'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Red Beauty'
Народнo имe: Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek
Боја на цветот: Розева, бела
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: 15-30 cm
Дијаметар: 30-38 cm

Sempervivum tectorum 'Saturn'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Saturn'
Народнo имe: Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek
Боја на цветот: Розева, бела
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: 15-30 cm
Дијаметар: 22-30 cm

Sempervivum tectorum 'Fame'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Fame'
Народнo имe: Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 7-15 cm

Sempervivum tectorum ‘Oddity’

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum ‘Oddity’
Народнo имe: Oddity Cobweb Houseleek, Oddity Hens & Chicks, понекогаш се нарекува и Trumpeter, Pipes или Pipe Organ
Синоним(и): Sempervivum ‘Oddity’
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Јуни до август (секоја розета е monocarpic-еднаш цвета и потоа умира)
Висина: 5-10 cm
Дијаметар: 8-30 cm

Оваа сорта е детално презентирана овде, во записот Необичен Чувар на куќа.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...