2/27/2009

Луда работа

Малиот си немал попаметна работа па решил да го предизвика на двобој овој џбунест кактус...се разбира на крајот изгубил, а последиците за него биле многу болни.

Доколку решите да го погледнете видеото, Ве предупредувам дека содржи експлицитни сцени на самоповредување!Не правете го и ова дома, особено не кога сте сами!

2/26/2009

Зајдисонце

...или изгрејсонце!?
 Photobucket

Кактусот пред сонцето е џиновски кактус од родот Carnegiea, познат под името Saguaro.

2/25/2009

Совет за компјутерџии

Според јапонските специјалисти, кактусите можат да примат и до 50% од компјутерското зрачење.
Но нивната препорака е кактусите да се ставаат ПОКРАЈ мониторот, а НЕ ВРЗ мониторот!

Photobucket

2/24/2009

Како да исечете израстоци од кактус за размножување?

Иако деновиве надвор владее вистинска зима, сепак пролетта и не е толку далеку. А пролет е време кога кактусите освен што се пресадуваат, може и да се размножуваат. Еден од начините за размножување е од израстоци. Преку денешната Видео лекција ќе научите како да ги одделите израстоците од примарната билка.

2/23/2009

Пропелер

Поради својот изглед, сукулентот Crassula falcata (Красула фалката) меѓу народот е познат како Пропелер билка.

Овој сукулент долго време се одгледувал како Rochea falcata, потоа како Crassula falcata, а сега како Crassula perfoliata var. minor. Но сеуште е многу попрепознатлив и најчесто презентиран како Crassula falcata, име со кое и јас ви го презентирам во КАКТУСАРНИЦА.

Сукулент на денот 54/09 е...

Crassula falcata

Photobucket


Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. falcata
Народни имиња: Propeller Plant, Airplane Plant, Scarlet Paintbrush
Синоним: Crassula perfoliata var. minor, Larochea falcata, Crassula falx, Crassula johannis-winkleri, Rochea falcata, Crassula perfoliata var. falcata, Crassula perfoliata var. miniata, Crassula obliqua
Потекло: Јужна Африка
Боја на цветот: Светло портокалова-црвена
Сезона на цветање: Од почеток на пролет до средина на зима
Висина: до 60 cm (има случаи кога висината може да достигне и до 120 сm)

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места изложени на директно сонце или во блага сенка, во супстрат со добра дренажа. Супстратот треба да се одржува влажен во текот на целата година, со напомена дека во текот на зимата треба да се редуцира полевањето. Во зимскиот период треба да се чува на температура од околу 10°C. Минималната температура која може да ја издржи е околу -2°C.

Размножување:
Со семе и режење на лист и гранче.

Надворешен линк: Овде

Освен во основниот вид, Пропелерот може да се сретне и во една друга сорта...

Crassula falcata 'Morgan's Beauty'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. falcata
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Зима-пролет
Висина: 15-30 cm

2/20/2009

Музицирање на боцки од кактус

Ако некој/а има талент за музика и свирење на музички инструменти...нема да му/и биде проблем да засвири и на кактус...


Ова слободно може да го правите и дома! :-)

Парче сунѓер и нема боцкање

Кога пресадувате кактуси, доколку немате соодветни ракавици или друга слични заштитна опрема, нивните боцки знаат да бидат многу непријатни за Вас и Вашата кожа.

За да ја избегнете таа опасност, доволно ќе Ви биде само едно парче сунѓер.

Photobucket

Доколку немате сунѓер, опасноста може да ја избегнете и обични стари весници...се разбира весниците може да бидат и нови! :-)

2/19/2009

Кактуси во Вечер

Вчера налетав на еден текст кој бил објавен минатата година во весникот Вечер. Станува збор за краток, но многу концизен текст, кој ги опфаќа најбитните работи кои треба да се знаат кога е во прашање одгледувањето и размножувањето на кактусите.

Photobucket

Текстот ќе може да го прочитате ако кликнете овде.

2/18/2009

Супстрат за кактуси и сукуленти

Преку оваа Видео лекција, од веќе добро познатата кактусарка-експерт ќе добиете совети како да подготвите супстрат (земја, мешавина за садење) за Вашите кактуси и други сукулентни билки.

Зелена архитектура

Edouard François е архитект, кој е познат како промотор на зелената архитектура во светот.

Зеленилото во една кацеларија во Лондон го има внесено преку кактусите...

Photobucket
'enjoy III’, view pictures ltd. london, uk (2002)
interior project with cactuses as dividers.


....во продолжение еве уште нешто од неговата зелена архитектура.

Photobucket
'alliance francaise’ new-delhi, 2001


Photobucket
‘maquette’ a landskape labyrinth, colmar, france, 2002

Доколку Ве заинтригира овој архитект и неговата зелена архитектура, многу повеќе може да видите на неговата веб страница. Линкот е на името погоре!

2/17/2009

Ќебап грмушка

Сите кактуси се сукуленти, но сите сукуленти не се кактуси. Денеска со Crassula rupestris (Красула рупестрис) се навраќам на оние другите сукулентни растенија, кои исто како и кактусите восхитуваат со својот несекојдневен изглед и убавина.

Сукулент на денот 48/09 е...

Crassula rupestris

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. rupestris
Народни имиња: Kebab Bush, Concertina Bush, Sosatiebos, Rosary Plant, Sosaties, Bead Vine, Rosary Vine
Синоним: Crassula marnierana
Потекло: Јужна Африка
Боја на цветот: Бела, крем, розева
Сезона на цветање: Од доцна пролет до средина на есента
Висина: 15-30 cm

Photobucket

Одгледување:
Овој сукулент се одгледува во супстрат кој има добра дренажа, на места директно изложени на сонце или во блага сенка. Расте многу споро, особено ако станува збор за билка која е израсната од семе. Во периодот од пролет до есен, се полева, но притоа треба да се внимава пред секое наредно полевање супстратот да биде целосно сув. Во зима се полева само одвреме-навреме, колку да не му овенат листовите. Во овој период треба да се чува на места каде што температурата е помеѓу 6-12°C. Овој сукулент е делумно отпорен на смрзнување и може да преживее и на температура од -4°C.

Photobucket

Размножување:
Најдобро се размножува со режење. Се размножува и со семе.

Надворешен линк: Овде

Освен во основниот вид и овој сукулент може да серетне во други сорти, подвидови и хибриди...

Crassula rupestris 'Monticola'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. rupestris 'Monticola'
Народни имиња: Rosary Vine
Висина: 15-30 cm

Crassula rupestris subsp. commutata

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. rupestris subsp. commutata
Народни имиња: Rosary Vine
Висина: 15-30 cm

Crassula rupestris x perforata 'Baby Necklace'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. rupestris x perforata 'Baby Necklace'
Народни имиња: Rosary Vine
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Од доцна пролет до средина на есента
Висина: 15-30 cm

2/16/2009

Откачен дегустатор на кактуси

Некои од кактусите може да се сретнат и како дел од исхраната на голем број животни, но и на менито кај луѓето.

Еден млад господин пробал и тврди дека кактусот е многу повкусен кога ќе му се додаде мајонез...единствено боцките не му биле баш по вкус!


Не го правете ова дома!

Лего коцки

Лего коцките се составен дел од играчкиот арсенал на речиси секое дете. Веќе одамна тие не се само играчки за деца, туку и материјал за создавање на вистински уметнички дела.

Освен тоа лего коцките можат да си најдат и многу практична примена...на пример со нив може да си направите модерни саксии за Вашите кактуси.

Photobucket

2/15/2009

Вовед во одгледување на сукулентни билки

Преку денешнава Видео лекција, мојата пријателка-кактусарка од Expert Village, ќе Ве воведе во тајните на одгледувањето на кактуси и другите сукуленти..

2/14/2009

Свети Трифун и Свети Валентин

Денес е ден кога се се поткројуваат лозниците (кактусниците)...

Photobucket

...но и ден што го празнуваат вљубените...

Photobucket

...за многу години денот!

2/13/2009

Што со старите монитори, тастатури...?

Денеска по вторпат правам исклучок...објавувам фотографија на која нема кактус или некој друг сукулент, но ептен ми фати око...

Photobucket

...значи доколку не знаете што да правите со старите монитори, тастатури...еве Ви идеја!

2/12/2009

Сино буре

Ferocactus glaucescens (Ферокактус глауцесценс) е атрактивен кактус кој потекнува од Мексико. Познат е како Blue Barrel Cactus, има сино-зелено тело и златно-жолти боцки. Ако не сте доволно внимателни, боцките можат да бидат непријатно опасни по вашето тело!

Кактус на денот 43/09 е...

Ferocactus glaucescens

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ferocactus
Вид: F. glaucescens
Народно име: Blue Barrel Cactus
Синоними: Bisnaga glaucescens, Echinocactus glaucescens, Echinocactus pfeifferi, Ferocactus pfeifferi
Потекло: Источно и централно Мексико
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: 55 cm
Дијаметар: 50 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места директно изложени на сонце, во супстрат кој има добра дренажа. Во периодот кога расте, потребно е негово редовно полевање и дополнителна прихрана со вештачко ѓубриво, во спротивно прирастот ќе биде многу мал. Во текот на зимата препорачливо е да се чува целосно сув, на температура од околу 10°C. Во краток временски интервал, може да толерира и температури од неколку степени под нулата.

Photobucket

Размножување:
Типичен начин за размножување на овој кактус е со семе. Може да се размножува и со режење.

Надворешен линк: Кликни овде

Освен во основниот вид, овој кактус може да се сретнат и во две други форми...

Ferocactus glaucescens f. nuda

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ferocactus
Вид: F. glaucescens f. nuda
Народно име: Blue Barrel Cactus
Синоними: Ferocactus glaucescens var. nudum, Ferocactus glaucescens f. inermis
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Крај на зима -пролет
Висина: 15-30 cm
Дијаметар: 30-38 cm
Ferocactus glaucescens f. mostruosa nuda

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ferocactus
Вид: F. glaucescens f. mostruosa nuda
Народно име: Monstrous Blue Barrel Cactus
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет -лето
Висина: до 55 cm
Дијаметар: до 50 cm

2/11/2009

Што е сукулентна билка?

Што е сукулентна билка, нејзината улога и корисни совети од една кактусарка-експерт, ќе дознаете доколку го погледнете видео клипот подолу...материјалот ќе Ви биде многу полесен за совладување, доколку го разбирате англискиот јазик :-)

Mexican Wave

Вака изгледа кога таканаречените “Мексикански бранови“ ги прават кактуси...

Photobucket

...а вака изгледало тоа на Emirates Stadium на натпреварот Португалија : Бразил во 2007 година.

2/09/2009

Жена кактус

Кога ја видов фотографијата и коментарот поврзан со неа, не ми беше јасно како кактусот е повразан со жена или таа со него...

Photobucket

...но кога ја свртев фотографијата за 180°, веќе ми стана многу појасно.

Photobucket

2/08/2009

Календар за кактусари/ки: Февруари

Ова е месец кога кактусите сеуште се во зимски сон. Порано кога се препорачувало да се полеваат, овој месец бил познат како “месец на смртта“ за кактусите. Но, доколку ги почитувате современите препораки (да ги оставите Вашите билки да презимат во сув супстрат), сега таа опасност веќе ја нема. Ако кактусите во овој период ги чувате на собна температура, препорачливо е еднаш месечно да ги освежите со мала количина на вода.

Сето она што беше препорачано во текот на Јануари, важи и за овој месец: “Ако ги чувате во ладна просторија, треба да внимавате температурата да не падне под критичната точка, која за најголем дел од нив се движи од 3 до 5°C. Во деновите кога не е екстремно ладно може да проветрите. Препорачливо е еднаш неделно да ги прегледате сите билки и доколку приметите трулеж, нападнатата билка веднаш да ја изолирате и да и дадете соодветна нега. Кај кактусите и сукулентите кои се чуваат во топли простории постои поголема опасност од напад на разни штетници. Во таков случај треба ведаш да се делува и штетниците да се уништат.“

Photobucket

Доколку имате можност да ги чувате кактусите во стакленик, ова е период кога кактусите може да ги пресадите. Најголем дел од кактусите во стаклениците во овој период веќе започнуваат да растат и затоа треба почесто ги оросувате или доколку е потребно и да ги полевате. Во стакленици и слични затворени простории постои опасност кактусите кои почнале да растат да изгорат...во тој случај доколку не проветрувате често, треба да почнете со засенување.

Доколку (како мене) имате засеано кактуси, нив треба да ги држите во простории каде има континуирано собна температура.

Извор: Gajenje kaktusa - Fleischer/Schütz

2/07/2009

Мртовечки прсти

Кактус на денот, 38/09 е...

Maihueniopsis clavarioides

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Maihueniopsis
Вид: M. clavarioides
Народни имиња: Dead man's fingers, Black Fingers, Mushroom Оpuntia
Синоними: Puna clavarioides, Opuntia clavarioides, Cylindropuntia clavarioides, Clavarioidea clavarioides, Clavarioidia clavarioides, Austrocylindropuntia clavarioides, Maihueniopsis clavarioides, Cereus clavarioides, Cylindropuntia clavarioides, Opuntia clavarioides var. monstruosa, Opuntia clavarioides var. cristata, Opuntia clavarioides var. fastigiata, Opuntia clavarioides var. fasciata, Opuntia ruiz-lealii, Austrocylindropuntia clavarioides var. ruiz-lealii, Opuntia clavarioides var. ruiz-lealii, Cylindropuntia clavarioides var. ruiz-lealii
Потекло: Аргентина
Боја на цветот: Жолто-зелена, бледо зелена, зелена
Сезона на цветање: Пролет-лето

2/06/2009

Бернард во пустина

Време е за цртан филм...една од авантурите на поларната мечка Бернард.

Изложба

Денеска во КАКТУСАРНИЦА малку простор за уметноста...уште една изложба на уметнички дела инспирирани од кактусите...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

2/05/2009

Видео прошетка: The Huntington's Conservatory

Во The Huntington's Conservatory of Desert Plant има збирка од 5000 различни видови на кактуси и други сукуленти.

Гратис чај

Денеска за секој посетител на КАКТУСАРНИЦА има гратис чај...послужете се слободно! :-)

Photobucket

Цело е кога има се...еве и чаши за да се послужите!

Photobucket

2/04/2009

Станлио и Олио

...кога ја видов фотографијата тоа прво ми падна на памет

Photobucket

2/03/2009

Бискупска капа

Astrophytum myriostigma (Астрофитум мириостигма) е атрактивен кактус од родот Astrophytum. Името на родот во буквален превод значи “ѕвездена билка“, а произлегува од изгледот на кактусите кои се во него, погледнати од птичја перспектива.

Кактус на денот, 34/09 е...

Astrophytum myriostigma

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. myriostigma
Народни имиња: Bishop's Cap Cactus, Bishop's Hat, Bishop's Miter Cactus
Синоними: Astrophytum columnare, Astrophytum tulense, Astrophytum myriostigma var. potosinum, Astrophytum nuda, Astrophytum myriostigma var. viescaensis, Astrophytum coahuilense, Astrophytum prismaticum, Echinocactus myriostigma, Astrophytum myriostigma var. multicostatus, Astrophytum myriostigma var. columnaris
Потекло: Високите делови на североисточно и централно Мексико
Боја на цветот: Жолта, понекогаш со портокалова и цвена основа
Сезона на цветање: Пролет и лето...за да процвета една билка може да поминат и повеќе од 6 години
Висина: 70-100 cm
Дијаметар: 10-20 cm

Photobucket

Одгледување:
Станува збор за кактус кој е релативно лесен за одгледување. Се полева во периодот од март до октомври, а во зимскиот период супстратот треба да биде сосема сув. Се одгледува на места кои се директно изложени на сонце или во блага сенка, во супстрат со добра дренажа. Во зимскиот период се препорачува да се чува на температура од 5 до 10°C. Во краток временски период може да биде изложен и на температура од -7°C.

Размножување:
Овој кактус се размножува семе. Често може да се сретне и калемен на друг кактус.

Надворешен линк: Овде

Освен во основниот вид, овој кактус може да се сретне и во поголем број на други сорти и форми. Во продолжение ви презентирам и неколку од нив...

Astrophytum myriostigma var. quadricostatum

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. myriostigma var. quadricostatum
Народни имиња: Bishop's Miter, Bishop's Cap, Mitra, Bonete de Obispo
Синоними: Astrophytum myriostigma subsp. quadricostatus, Astrophytum myriostigma f. quadricostata, Astrophytum myriostigma f. quadricostatum
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет или крај на лето
Висина: 15-45 cm (може да се сретнат информации дека може да достигнат и до 90 cm)
Дијаметар: 5-20 cm

Astrophytum myriostigma var. columnare

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. myriostigma var. columnare
Народни имиња: Bishop's Miter, Bishop's Cap, Mitra, Bonete de Obispo, Bishop's Hat
Синоними: Astrophytum columnare, Astrophytum myriostigma subsp. potosinum var. columnare, Astrophytum myriostigma var. columnaris, Astrophytum myriostigma f. columnare, Astrophytum 'Culumnare'
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Од крај на пролет до есен
Висина: 15-60 cm
Дијаметар: 5-8 cm

Astrophytum myriostigma var. nudum

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. myriostigma var. nudum
Народни имиња: Bishop's Miter, Bishop's Cap, Mitra, Bonete de Obispo
Синоними: Astrophytum myriostigma var. nuda, Astrophytum myriostigma f. nuda, Astrophytum nuda, Astrophytum myriostigma subsp. potosinum var. nudum
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет - лето
Висина: 15-30 cm (може да достигнат и до 120 cm)
Дијаметар: 5-10 cm

Astrophytum myriostigma 'Onzuka'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. myriostigma 'Onzuka'
Народни имиња: Bishop's Miter, Bishop's Cap, Mitra, Bonete de Obispo
Синоними: Astrophytum myriostigma cv. Onzuka, Astrophytum myriostigma var. onzuka, Astrophytum myriostigma, Astrophytum myriostigma f. onzuko
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Средина на лето, почеток на есен
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 8-10 cm

Astrophytum myriostigma 'Kikko'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. myriostigma 'Kikko'
Народни имиња: Kikkô, Kitsukow, Kitsuko, Kitsu-kow
Синоними: Astrophytum myriostigma cv. Kikko
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Од пролет до есен
Висина: 22-40 cm
Дијаметар: 5-10 cm

Astrophytum myriostigma 'Hakuun'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. myriostigma 'Hakuun'
Синоними: Astrophytum myriostigma cv. Hakuun
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет - лето
Висина: 22-40 cm
Дијаметар: 5-10 cm

Astrophytum myriostigma 'Lotusland'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. myriostigma 'Lotusland'
Синоними: Astrophytum myriostigma cv. Lotusland, Astrophytum myriostigma 'Polycephala'
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет - есен
Висина: 15-45 cm

Astrophytum myriostigma 'Hubuki'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. myriostigma 'Hubuki'
Синоними: Astrophytum myriostigma cv. Hubuki
Висина: до 12 cm
Дијаметар: 1,5-2,5 cm

2/02/2009

Пресадување на кактуси и сукуленти

Доколку планирате оваа пролет да ги пресадите Вашите кактуси и други сукуленти, погледнете го оваа видео на High Country Gardens кое нуди практични совети како правилно да го направите тоа.

Видеото е на англиски јазик.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...