9/30/2010

Бејзбол палка

Насловот на овој запис произлегува од името на еден сукулент од родот Sansevieria кој потекнува од Зимбабве. Поради тоа што листовите му личат на бејзбол палка, познат е и како Baseball Bat Sansevieria.

Освен основниот вид, оваа “бејзбол палка“ може да се сретне и во две други нејзини сорти, добиени со предизвикана мутација...

Sansevieria hallii 'Variegated'

Photobucket

Фамилија: Ruscaceae
Род: Sansevieria
Вид: S. Hallii 'Variegated'
Народнo имe: Baseball Bat Sansevieria
Висина: Над 15-30 cm

Sansevieria hallii 'Pink Bat'

Photobucket

Фамилија: Ruscaceae
Род: Sansevieria
Вид: S. Hallii 'Pink Bat'
Народнo имe: Baseball Bat Sansevieria
Висина: Над 15-30 cm

Бејзбол палката веќе е дел од рубриката Кактус/Сукулент на денот, 329/08. Записот кој сум го објавил во ноември 2008 година (денес дополнет) во кој има повеќе информации за овој сукулент, во целост може да го прочитате овде.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

9/29/2010

Разгледница од Спанчево

Спанчево е село во општина Чешиново-Облешево. Познато е по тоа што во негова близина на ритчето кај црквата “Свети Атанасие” е откриена населба која, најверојатно, датира од енеолитот, односно од периодот 4000 години пр.н.е. Деновиве можеше да се сретне информации дека датира од пред 5000, односно 7000 години пр.н.е.

Во населбата не сум бил, но пред две недели бев во селото, во близина на една куќа која посебно го привлече моето внимание. Во дворот и на терасата на таа куќа имаше неколку кактуси и сукуленти. Меѓу нив особено доминантен беше еден капитален примерок од родот Echinopsis...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Поздрав до љубезните сопственици!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

9/23/2010

Кој не видел, нека гледа

Вашите кактуси и сукуленти повторно ја збогатуваат и разубавуваат мојата КАКТУСАРНИЦА. Вечерва тоа се фотографии од албумот на Сашко Стефановски од Кочани.

Бидејќи нема услови за повеќе, моментално тој во својата колекција има околу 100 кактуси и сукуленти од 15 различни видови.

Сашко кактусите и сукулентите не ги чува само за себе, тој нивната убавина несебично ја споделува. Освен овие осум фотографии кои со негова дозвола имате можност да ги видите овде, неговиот албум “...Кој не видел, нека гледа“ во целост може да го разгледате во групата КАКТУСАРНИЦА на Facebook.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Сашко!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

9/21/2010

Упдате

Записите за сукулентите Кокошки и пилиња и Чувар на куќа и кактусот Морски еж ги дополнив со нови информации и фотографии.

Секој од нив во проширено и надградено издание може да го погледнете ако кликнете врз фотографиите подолу...

Sempervivum arachnoideum
Photobucket

Sempervivum tectorum
Photobucket

Echinopsis oxygona
Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

9/18/2010

Гола жена

Во записот нема експлицитни содржини и може да го читаат и гледаат и лица под 18 години, без надзор од родител или старател. :-)

Euphorbia tirucalli (Еуфорбија тирукали) е “жената“ која вечерва ја “разголувам“ во мојата КАКТУСАРНИЦА. Освен за разубавување на просторот таа наоѓа примена и во традиционалната медицина на различни земји и култури, за лекување на рак, израстоци, тумори, брадавици, астма, кашлица, болки во увото, невралгија, ревматизам, забоболка… Се користи и како лек за сексуална импотенција и како противотров при каснување од змија.

Сукулент на денот 334/10 е...

Euphorbia tirucalli

Photobucket

кој беше и Сукулент на денот 322. Вечерва записот од ноември 2008 година го реобјавувам (малку изменет и дополнет со нови информации и фотографии).

Фамилија: Euphorbiaceae
Род: Euphorbia
Вид: E. tirucalli
Народнo имe: Indian Tree Spurge, Naked Lady, Pencil tree, Milk bush, Finger tree, Pencil Euphorbia, Rubber-hedge Euphorbia, Kraalmelkbos, Petroleum plant
Синоними: Euphorbia rhipsaloides, Euphorbia viminalis
Потекло: Тропските делови на источна и јужна Африка
Боја на цветот: Жолта
Сезона на цветање: Септември до декември
Висина: 3-5 m, но можат да се сретнат и примероци високи до 10 метри.

Photobucket

Photobucket

Одгледување:
Освен гранките кои личат на молив овој сукулент има и ситни ливчиња. Се одгледува на места целосно изложени на сонце, во супстрат кој овозможува добра дренажа бидејќи и овој сукулент не сака мокри нозе, особено не во зима. Минималната температура на која е препорачливо да се чува во текот на зимата е 10°C, а во пократок временски интервал може да толерира и температура од -4°C.

Размножување:
Се размножува со режење на гранки од стеблото.

Photobucket

Надворешен линк: Овде


Од овој сукулент може да се произведува и биогориво и затоа може да се сретне и како Petroleum plant.

Внимание: Латексот кој го содржи овој сукулент е отровен и може да предизвика иритација на кожата и очите. Може дури да биде и фатален ако се проголта поголема количина.

Освен основниот вид на овој сукулент, може да се сретнe и сортата...

Euphorbia tirucalli 'Rosea'

Photobucket

Фамилија: Euphorbiaceae
Род: Euphorbia
Вид: E. tirucalli 'Rosea'
Народнo имe: Pencil Tree, Milkbush, Milk Bush, Finger Tree, Sticks of Fire, Firesticks
Синоними: Euphorbia rhipsaloides, Euphorbia viminalis
Боја на цветот: Црвена, бледо жолта
Сезона на цветање: Крај на пролет, почеток на лето
Висина: до 1,8 m

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

9/12/2010

Градините на Маракеш

Во Маракеш се сместени повеќе градини, меѓу нив се издвојуваат градините Menara – изградени во 1869 година. Menara е маслинова градина со езерце, некогашно скривалиште на султанот Mohammed V. Овие градини се наоѓаат на излезот од градот, тие се влезна врата спрема планината Атлас.

Градините Majorelle се изградени околу арт-деко работилница обоена во сино, од 1980 му припаѓаат на Yves Saint Laurent. Главна атракција е градината со кактуси.
Photobucket

Photobucket

Текстот со наслов “Маракеш - место од бајките“ во целост, пропратен и со други фотографии може да го прочитате на кантар.мк

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

9/11/2010

Нови марки

Мојата дигитална колекција на поштенски марки од вечерва е побогата за уште две со кактуси на нив.

Едната е од Малезија со Epiphyllum oxypetalum на неа, а другата е со Opuntia basilaris, издадена во САД.

Photobucket

Photobucket

СЕ БАРА поштенската марка издадена во 1986 од поштата на тогашна Југославија, со голем Cereus во средината...следува награда! :-)

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

9/10/2010

Пустинска рoза

Adenium obesum (Адениум обесум) е интересно дрво, кое е познато e како Mock Azalea, Impala Lily, Sabi Star, Kudu или Desert-rose. Потекнува од Источна Африка и Јужна Арабија, од регионите каде има чести врнежи дожд во текот на летото и е многу суво во текот на зимата. Покрај спектакуларните цветови, главна карактеристика на овој сукулент е неговото изразено и набрекнато стебло (caudex), кое служи за складирање на вода и по кое го има добиено и името (obesum = дебел).

Сукулент на денот 253/10 е...

Adenium obesum

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: A. obesum
Народнo имe: Sabi Star, Kudu, Desert-rose
Потекло: Источна Африка и Јужна Арабија
Боја на цветот: Црвена/розева (цвета обично после третата година)
Сезона на цветање: Пролет и по вторпат во септември
Висина: до 1,5 m

Photobucket

Одгледување:
Супстратот во кој се одгледува и полевањето е исто како и кај кактусите. Помеѓу две полевања супстратот треба да се исуши. Во зимските месеци само повремено треба да се полева со мала количина на вода. На почетокот на зимата (освен ако се чува во идеални услови), му паѓаат листовите. Минималната температура на која треба да се чува во текот на зимата е 10°C.

Размножување:
Се размножува со семе или со режење. Најдобро време за тоа и во двата случаи е пролет.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Внимание! Сите делови на Пустинската роза се отровни.

Освен основниот вид на Пустинската роза, може да се сретнат и други сорти, односно негови форми. Во продолжение ви презентирам и неколку од нив...

Adenium obesum f. cristata

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: A. obesum f. cristata
Народнo имe: Desert-rose
Боја на цветот: Црвена
Сезона на цветање: Крај на лето до средина на есен
Висина: до 1,8 m

Adenium obesum f. variegata

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: A. obesum f. variegata
Народнo имe: Desert-rose
Боја на цветот: Црвена
Сезона на цветање: Крај на лето до средина на есен
Висина: 1,2 - 1,8 m

Adenium obesum 'Tropic Sun'

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: A. obesum 'Tropic Sun'
Народнo имe: Desert-rose
Боја на цветот: Црвена, бела
Сезона на цветање: Цвета постојано
Висина: 1,2 m

Adenium obesum 'Tropical Snow'

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: A. obesum 'Tropical Snow'
Народнo имe: Desert-rose
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Цвета постојано
Висина: 1,2 m

Adenium obesum 'True Heart'

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: A. obesum 'True Heart'
Народнo имe: Desert-rose
Боја на цветот: Црвена
Висина: 90 - 120 cm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...