12/31/2008

Среќна нова 2009 година

Пред да се одјавам во оваа 2008 година...

Photobucket

...на сите блогери, мои драги пријатели и останати посетители на мојата КАКТУСАРНИЦА, Ви посакувам убава вечер, нека Ви биде Среќна Новата 2009 година, многу здравје, љубов, насмевки и сите желби во неа нека Ви станат реалност!

Поздрав до следната година! :-)

12/28/2008

Избор на Кактус/Сукулент на 2008 година

Крајот на годината е период кога се организираат разно, разни избори...во тој контекст решив и јас во мојата КАКТУСАРНИЦА да организирам избор на Кактус/Сукулент на 2008 година. Од отворањето на блогот до денес преку серијалот Кактус/Сукулент на денот, Ве запознав со изгледот, имињата и други информации поврзани со 26 различни сукулентни билки.

Листата од која треба да го направите изборот е малку подолга, но сепак решив да ги ставам сите досега објавени...па ако не Ве мрзи и притоа сте подготвени да се изложите на ризик да научите уште нешто ново за кактусите и сукулентите, може да ги погледнете повторно и да гласате за Вашите фаворити!
Поединечно секој од нив може да го видите со кликање врз името, а сите одеднаш доколку кликнете овде.

Гласањето ќе заврши на 15.01.2009 во 23.59.


Кои се Вашите фаворити за кактус/сукулeнт на 2008 година? (означете најмногу 3 од понудените)
Зајачки уши (Opuntia microdasys)
Глувчешка опашка (Disоcаctus flagelliformis)
Златна топка (Echinоcаctus grusonii)
Чувар на куќа (Sеmpеrvivum tеctоrum)
Еленов рог (Euphorbia lactea)
Eсhinоpsis hybrid
Century Plant (Agаvе americana)
Пајажина (Sеmpеrvivum аrachnoideum)
Sempervivum macedonicum
Долар дрво (Crassula ovata)
Зебра (Haworthia fasciata)
Старецот (Cephalocereus senilis)
Јужноафриканска пирамида (Crassula Pyramidalis)
Живи камења (Lithops)
Saguaro (Carnegiea gigantea)
Пламена Кети (Kalanchoe blossfeldiana)
Бебешки прсти (Fenestraria rhopalophylla)
Призма (Leuchtenbergia principis)
Воздушно растение (Kalanchoe pinnata)
Магарешка опашка (Sedum morganianum)
Пустинска рoза (Adenium obesum)
Молив (Euphorbia tirucalli)
Бејзбол палка (Sansevieria hallii)
Змија (Sansevieria trifasciata)
Бодликава спирала (Eulychnia castanea)
Празничен кактус

12/27/2008

Лампиони, кактуси...

Продолжувам со украсување на мојата КАКТУСАРНИЦА, денска со неколку фотографии на кактуси и агаве во празнично издание.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Среќни празници!

12/20/2008

Божиќен кактус

Како продолжение на Празничните кактуси, денес споделувам со Вас уште една интересна фотографија на Божиќен кактус...

Photobucket

12/16/2008

Празничен кактус

Празниците само што не стигнале, а во Скопје и годинава сеуште изгледа како да не е така. Јас денеска ќе си ја украсам мојата КАКТУСАРНИЦА со една цела група на кактуси...

Кактус на денот, 351 се...

Holiday cactus

Во оваа група на кактуси спаѓаат (Thanksgiving Cactus, Christmas Cactus, Easter Cactus). Од сите нив најпознат е Божиќниот кактус. Празничните кактуси се составени од неколку видови од родот Schlumbergera и видот Hatiora gaertneri, кој може да се сретне и како Zygocactus. Овие кактуси потекнуваат од Бразил и таму може да се сретнат како "Flor de maio" (May Flower). Многу од модерните Празнични кактуси кои денес се одгледуваат, се хибриди помеѓу Schlumbergera truncata и Schlumbergera russelliana.

  • Christmas Cactus, (Schlumbergera bridgesii, Schlumbergera x buckleyi, Epiphyllum x buckleyi).
  • Thanksgiving Cactus, Yoke Cactus, Linkleaf Cactus, Crab Cactus, Claw Cactus, (Schlumbergera truncata, порано познат како Zygocactus truncatus).
  • Easter Cactus, (Rhipsalis gaertneri или Hatiora gaertneri - порано познат како Rhipsalidopsis gaertneri).

Schlumbergera truncata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Schlumbergera
Вид: S. truncata
Народно име: Thanksgiving Cactus, Holiday Cactus, Crab Cactus, Zygocactus
Синоним: Epiphyllum bridgesii, Epiphyllum ruckeri, Zygocactus delicatus, Schlumbergera truncata var. delicata, Epiphyllum delicatum, Zygocactus bridgesii, Epiphyllum ruckerianum, Epiphyllum truncatum var. bridgesii, Schlumbergera truncata var. altensteinii, Epiphyllum altensteinii, Zygocactus truncatus, Cactus truncatus, Epiphyllum truncatum, Zygocactus truncatus var. altensteinii, Schlumbergera bridgesii
Потекло: Бразил (Рио де Женеиро)
Боја на цветот: Розова, виолетова, црвена, портокалова, бледо жолта, бела...
Сезона на цветање: Ноември до февруари
Висина: 15-30 cm

Schlumbergera russelliana

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Schlumbergera
Вид: S. russelliana
Синоним: Schlumbergera epiphylloides, Epiphyllum russellianum, Phyllocactus russelianus
Потекло:
Бразил (Рио де Женеиро)
Боја на цветот:
Розова, розево-виолетова
Сезона на цветање:
Ноември до февруари
Висина:
15-30 cm

Schlumbergera x buckleyi

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Schlumbergera
Вид: S. x buckleyi
Народно име: Christmas Cactus
Синоним: Epiphyllum buckleyi
Потекло: хибрид на Schlumbergera russelliana и Schlumbergera truncata
Боја на цветот: Виолетова, црвена, бела
Сезона на цветање: Зима
Висина: 15-30 cm

Hatiora gaertneri 

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род:
Hatiora
Вид:
H. gaertneri
Народно име:
Easter Cactus
Синоним:
Epiphyllopsis gaertneri, Epiphyllum russellianum var. gaertneri, Rhipsalis gaermeri, Schlumbergera gaertneri, Epiphyllum makoyanum, Rhipsalidopsis gaertneri, Epiphyllum gaertneri
Потекло:
Бразил
Боја на цветот:
Розова, црвена
Сезона на цветање:
Пролет
Висина:
30-45 cm

Празничните кактуси се одгледуваат во супстрат со добра дренажа. За разлика од другите, овие кактуси не сакаат сув супстрат, но не толерираат и постојано голема влажност и недостаток на вентилација. Во периодот кога може да се чуваат надвор, при високи температури треба да се полеваат на 2-3 дена. Доколку водухот е влажен полевањето треба да се врши еднаш неделно. Во текот на есента и зимата полевањето треба да биде помалку фреквентно.

Овие кактуси многу лесно се размножуваат, со едноставно одделување на еден сегмент од билката и негово засадување. Не сакаат многу директна изложеност на сонце и најдобро растат во индиректно осветлен простор.

Ова е период кога дел од Празничните кактуси цветаат. Можат да се сртнат со цветови во различни бои. Деновиве може да ги најдете и низ цвеќарниците и пазарите во Скопје. Сепак за да расцветаат потребно е таму некаде после октомври да се чуваат во осветлени простории во кои температурата се движи од 10-14 °C.

Празници се ближат, време е за подароци...еве Ви идеја што да им подарите на блиските!

Photobucket

Надворешен линк: Овде

12/13/2008

Бодликава спирала

Кактусот кој денес Ви го презентирам е сорта од овој вид произведена во расадник. Според изгледот може да се сретне со неколку различни имиња, како што се spiralis, varispiralis, spiraliforme.

Кактус на денот, 348 е...

Eulychnia castanea var. varispiralis

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Eulychnia
Вид: E. castanea var. varispiralis
Народнo имe:
Синоними: Eulychnia castanea f. varispiralis, Eulychnia mostruosa v. spiraliforme, Eulychnia aurata f. monstrosa cristata, Eulychnia spiralis, Eulychnia varispiralis
Висина: до 4 m

Photobucket

Одгледување:
Толерира директно изложување на сонце и високи температури, но е чувствителен на смрзнување и не смее да се чува на места каде температурите паѓаат под 0°C. Се одгледува во супстрат со добра дренажа кој е препорачливо да се менува на 1-2 години во зависност од големината на билката, односно саксијата. Во зимскиот период не треба да биде изложен на температура под 0°C.

Размножување:
Се размножува со режење.

Надворешен линк: Овде

12/10/2008

Калеидоскоп

Денеска со Вас споделувам едно PowerPoint Slide Show на расцветани кактуси...доколку го симнете и отворите, ќе имате можност да уживате во 32 прекрасни фотографии на различни кактуси со цветови во различни бои, облици...

Photobucket

Фајлот може да го најдете овде.

12/09/2008

Квиз “Упс ама боли“

Квизовите се многу присутни на ТВ екраните и во најголем дел повеќе или помалку се слични еден со друг...сепак овој што бил прикажан на Vh1 барем по едно нешто бил целосно оригинален...“пуснете го клипчето“ и ќе видите за што станува збор.

12/08/2008

Monterey 2008

Преку овие фотографии Ве водам на Monterey Cactus & Succulent Sale and Show 2008...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

...доколку сакате да видите што се друго можело да се види и купи таму, можете да направите подолга прошетка преку сите 97 фотографии.

12/06/2008

Змија

Ова змијовидно растение потекнува од Нигерија и источниот дел на Конго. Поради обликот на листовите, може да сретне како Snake plant или поради нивната острина како Mother-in-law's tongue, односно Свекрвин јазик, како што е познато и кај нас. Во Јапонија се нарекува Tigers Tail, во Бразил espada-de-são-jorge (sword-of-saint-george)...

Сукулент на денот, 341 е уште еден вид од родот Sanseveria...

Sansevieria trifasciata

Photobucket

Може да се сретнат повеќе форми на овој вид...на сликата тргнувајќи од горе-лево во правец на стрелките на часовникот, ги гледате Sansevieria trifasciata 'Black Coral', 'Laurentii' и 'Futura'.

Фамилија: Ruscaceae, Agavaceae
Род: Sansevieria
Вид: S. trifasciata
Народнo имe: Snake plant, Mother in law's tongue, Espada de São Jorge (Sword of Saint George), Espada de Santa Barbara (Sword of Saint Barbara)
Потекло: Тропскиот запад на Африка (од Нигерија до Конго)
Боја на цветот: Зеленкасто бела
Сезона на цветање: Пролет
Висина: 60-70 cm

Photobucket

Одгледување:
Sansevieria trifasciata е многу популарно собно растение поради тоа што толерира мала светлина и нередовно полевање. Во периодот кога расте треба да се полева еднаш на две недели, а во зимскиот период само еднаш на неколку месеци. Доколку се предозира со вода лесно може да му скапат корењата.

Photobucket

Photobucket

Размножување:
Се размножува во било кое време од годината со режење и одделување на израстоци.

Надворешен линк: Овде

Овој сукулент се користи и како филтер на воздухот бидејќи има тенденција да ги апсорбира отровните супстаници од него.

12/04/2008

Кактусот на David Bowie


Песнава David Bowie ја снимил и објавил во својот албум Heathen, а станува збор за песна на Американскиот бенд Pixies, која ја објавиле во својот албум Surfer Rosa...затоа во продолжение и нивниот Кактус...

Уживајте...убав ден!

12/03/2008

Девушка и кактус - секс возможен???

Барајќи информации поврзани со кактуси налетав на една руска страница за возрасни, а таму и на една многу екстремна комбинација...кактус и распалена девушка...насловот го презедов во оригинал...а дали гореспоменатата активност е возможна!? Доколку сте љубопитни и имате над 18 години, кликнете на девушката подолу...

Photobucket
 
Внимание! Страницата изобилува со еротски а богами и порнографски содржини, затоа внимавајте доколку кликате во присуство на мали деца или додека сте на работа!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...