12/31/2010

Среќна Нова година и Среќни празници!

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА Ви посакува многу здравје, љубов, среќа и остварени желби во новата 2011 година!
Среќна Нова година и Среќни празници!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

12/30/2010

Мустаклија

Плодовите на Pachycereus schottii (Пахицереус шоти) може да се јадат свежи. Seri луѓето го користат за изградба на разни форми на засолништа и куќи. Тие веруваат дека има многу моќен дух, кој му е даден од страна на духот на вегетацијата Icor. Духот на овој кактус тие го консултирале за пуштање на клетви кои доведувале до болест и смрт на непријателот. Поради густата влакнеста покривка на врвовите од стеблата на повозрасните билки, овој кактус кај народот е познат како Whisker Cactus.

Кактус на денот 364/10 е...

Pachycereus schottii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Pachycereus
Вид: P. schottii
Народно име: Senita, Whisker Cactus, Totem Cactus
Синоним: Lophocereus sargentianus, Lophocereus schottii, Lophocereus schottii var. sargentianus, Lophocereus schottii var. tenuis, Pilocereus sargentianus, Cereus sargentianus, Pachycereus schottii, Pachycereus schottii var. tenuis, Cereus schottii var. australis, Lophocereus schottii var. australis, Lophocereus australis, Pilocereus schottii, Lophocereus schottii, Cereus schottii, Pachycereus schottii, Cereus mieckleyanus
Потекло: Јужна Аризона и северозападниот дел на Мексико (Baja California, Sonora)
Боја на цветот: Розева, бела
Сезона на цветање: Април до септември (цвета ноќе)
Висина: до 3,6 m (може да се сретнат примероци и до 6 m)
Дијаметар: 10-20 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце. Толерира суша. Внимателно со полевањето, помеѓу две полевања супстратот треба да се остави да се исуши. Во зимскиот период, минималната температура која во краток временски интервал може да ја толерира е -9°C.

Photobucket

Размножување:
Со резници во летниот период, со израстоци и со семе.

Надворешен линк: Oвде

Покрај основниот вид може да се сретнат и други сорти и форми на овој вид на кактус...

Pachycereus schottii 'Big Penis'

Photobucket

...кој беше Кактус на денот 72/09.

Фамилија: Cactaceae
Род: Pachycereus
Вид: P. schottii 'Big Penis'
Народно име: Big Penis Cactus
Синоним: Lophocereus schottii f. mostrusa (smooth form)
Сезона на цветање: Не цвета
Висина: Најчесто достигнува 3-4 m, но може да се сретнат и примероци со висина до 7 m
Дијаметар: 10-12 cm

Pachycereus schottii f. monstrosus

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Pachycereus
Вид: P. schottii f. monstrosus
Народно име: Totem Pole Cactus
Синоним: Lophocereus schottii var. monstrosus, Cereus schottii var. monstrosus, Pilocereus schottii var. monstrosus, Lophocereus schottii f. monstrose
Висина: 3-4 m
Дијаметар: 10-12 cm

Pachycereus schottii f. cristata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Pachycereus
Вид: P. schottii f. cristata
Народно име: Crested Senita
Висина: 60-120 cm

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

12/28/2010

Секси кактус

Photobucket

Nozomi Sasaki е популарна јапонска актерка и модел. Во јули оваа година дебитирала и во музичките води. Фотографијата на која е претсставена како секси кактус е од обвивката на нејзниот деби сингл Kamu to Funyan feat. Astro...

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

12/27/2010

Неговото Сино Височество

Неговото Сино Височество или Pilosocereus pachycladus (Пилосоцереус пахикладус) е кактус од родот Pilosocereus, со небесно сина боја и златно жолти боцки. Потекнува од североисточниот дел на Бразил. Во природа може да се сретнат примероци кои се високи и до 9 m.

Кактус на денот, 361/10 е...

Pilosocereus pachycladus

Photobucket

...кој беше и Кактус на денот 66/09.

Фамилија: Cactaceae
Род: Pilosocereus
Вид: P. pachycladus
Народно име: Blue Majesty
Синоними: Pseudopilocereus splendidus, Pilosocereus superbus, Pilosocereus splendidus, Pilosocereus schoebelii, Pseudopilocereus oreus, Pilosocereus oreus, Pilosocereus cyaneus, Pilosocereus azureus, Pseudopilocereus azureus, Pseudopilocereus atroflavispinus, Pilosocereus atroflavispinus, Pseudopilocereus pachycladus, Pseudopilocereus superbus, Pilosocereus cenepequei
Потекло: Североисточен Бразил
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Средина на пролет
Висина: До 9 m

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат за кактуси кој има добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Се полева во периодот од доцна пролет до рана есен. Во текот на зимата се полева само повремено со мала количина на вода. Препорачлива температура на која треба да се чува во зимскиот период е 12°C. Минималната температура која може да ја толерира во краток временски интервал е околу -4°C.

Photobucket

Размножување:
Од семе, израстоци и со режење.

Надворешен линк: Oвде

Покрај основниот вид на овој кактус, може да се сретне и еден подвид...

Pilosocereus pachycladus subsp. pernambucoensis

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Pilosocereus
Вид: P. pachycladus subsp. pernambucoensis
Народно име: Facheiro, Facheiro Azul, Mandacarú de Facho
Синоними: Pilosocereus pernambucoensis, Pseudopilocereus pernambucoensis
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 9 m

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

12/26/2010

Змијарник, волуме 3

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Кога сме кај змиите и змијарниците....
Секоја година на 22 март, кога се слави христијанскиот празник Младенци, селаните од Орман го одбележуваат и денот на првата змија или змијарник, како што го нарекуваат. Досега не се случило да не се појави змија на овој ден. И на снег сме ја наоѓале. Прва се појавува отровницата шарка, но интересно е тоа што досега не се случило на змијарник некој да биде каснат. На овој ден со години сите се собираат во дворот на селската црква. Тогаш неколкумина селани, рано в зори одат на блискиот рид Краставец да најдат змија, со жива шарка околу вратот влегувале во црквениот двор меѓу соселаните, кои со нетрпение ги чекаат. Мештаните потоа на земја ставаат разни делови од облека и ја пуштаат змијата да помине.
Се верува дека низ оние алишта низ кои ќе мине змијата ќе ги растури лошите магии, а сопствениците ќе ги следи среќа. Во црквата цел ден ечат тапани и зурли, а орманци играат до доцна попладне. Црковниот одбор за прославата на Младенци обезбедува музика и посна храна за сите гости, а свештениците држат света литургија.
Повеќе за Денот на змиите може да прочитате кај Крале Марко.

Поврзани записи:
Змијарник
Змијарник, #2

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

12/24/2010

Сини стапчиња креда

Senecio serpens (Сенецио серпенс) e џуџест џбунест сукулент кој потекнува од Јужна Африка. Освен што има помали листови, многу е сличен на Senecio mandraliscae. Поради обликот и бојата на неговите листови кај народот е познат и како Blue Chalksticks.

Сукулент на денот, 358/10 е...

Senecio serpens

Photobucket

...кој беше и Сукулент на денот 65/09.

Фамилија: Asteraceae
Род: Senecio
Вид: S. serpens
Народно име: Blue Chalksticks
Синоними: Kleinia repens, Cacalia repens, Senecio ficoides
Потекло: Јужна Африка
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Средина на есен
Висина: 15-30 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места изложени на сонце или во блага сенка, во супстрат со добра дренажа. Овој сукулент бара малку вода. Се полева само кога супстратот е сув. Кога времето е поладно или во зима, полевањето треба да се избегнува. Толерира високи темератури и сув супстрат. Во зимскиот период може да толерира и температури до -4°C.

Photobucket

Размножување:
Со режење на гранчиња и со семе.

Надворешен линк: Овде

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

12/22/2010

Куќичка за птици

Покривот на оваа интересна куќичка за птици е покриен со билки отпорни на смрзнување. Меѓу нив е и познатиот Чувар на куќа, сукулент од родот Sempervivum.

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

12/21/2010

Шилест лист

Карактеристични за сукулентот Crassula perfoliata (Красула перфолиата) се неговите шилестите листови, поради кои кај народот е познат и како Pointed-leaf Crassula. Препознатлив е и по густите црвени цветови спакувани во форма на чадор кои се појавуваат на врвот од растението на крајот од летото или во есен.

Сукулент на денот 355/10 е...

Crassula perfoliata

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. perfoliata
Народни имиња: Pointed-leaf Crassula, Sekelblaarplakkie, Heuningbossie
Синоним: Crassula perfoliata var. perfoliata
Потекло: Јужна Африка
Боја на цветот: Светло портокалова-црвена, бела
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: до 60 cm (може да се сретнат и примероци до 90 сm)

Photobucket

Одгледување:
Овој сукулент се одгледува директно изложен на сонце или во блага сенка, во супстрат со добра дренажа. Толерира суша, но се препорачува често и обилно полевање од пролет до есен, во периодт кога расте. Притоа, помеѓу две полевања, супстратот треба да се остави да се исуши. Минималната тепература која во краток временски интервал може да ја толерира е околу 0°C.

Photobucket

Размножување:
Најчесто со режење на лист и гранче. Се размножува и со семе.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој сукулент, може да се сретнат и неколку други сорти и подвидови...

Crassula perfoliata var. minor

Photobucket

Оваа сорта долго време се одгледувала како Rochea falcata, потоа како Crassula falcata, а сега како Crassula perfoliata var. minor. Сепак сеуште е многу попрепознатлива и најчесто презентирана како Crassula falcata. Под тоа име може да ја најдете презентирана и во КАКТУСАРНИЦА, како Сукулент на денот 54/09.

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. perfoliata var. minor
Народни имиња: Propeller Plant, Airplane Plant, Scarlet Paintbrush
Синоним: Crassula falcata, Larochea falcata, Crassula falx, Crassula johannis-winkleri, Rochea falcata, Crassula perfoliata var. falcata, Crassula perfoliata var. miniata, Crassula obliqua
Потекло: Јужна Африка
Боја на цветот: Светло портокалова-црвена
Сезона на цветање: Од почеток на пролет до средина на зима
Висина: до 60 cm (има случаи кога висината може да достигне и до 120 сm)

Crassula perfoliata subsp. falcata 'Variegata'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. perfoliata subsp. falcata 'Variegata'
Народни имиња: Propeller Plant, Red Crassula, Airplane Plant, Scarlet Paintbrush, Keiserskroon
Синоним: Crassula perfoliata var. falcata, Rochea falcata

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

12/15/2010

Ќебап

Насловот на овој запис произлегува од едно од народните имиња на сукулент од видот Crassula rupestris, кој е познат и како Kebab Bush, Concertina Bush, Sosatiebos, Rosary Plant, Sosaties, Bead Vine, Rosary Vine и веќе е дел од КАКТИПЕДИЈА и рубриката Кактус/Сукулент на денот 48/09.

Освен во основниот вид и овој сукулент може да серетне во други сорти, подвидови и хибриди…

Crassula rupestris ‘Monticola’

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. rupestris ‘Monticola’
Народни имиња: Rosary Vine
Висина: 15-30 cm

Crassula rupestris subsp. commutata

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. rupestris subsp. commutata
Народни имиња: Rosary Vine
Висина: 15-30 cm

Crassula rupestris x perforata ‘Baby Necklace’

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. rupestris x perforata ‘Baby Necklace’
Народни имиња: Rosary Vine
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Од доцна пролет до средина на есента
Висина: 15-30 cm

Записот објавен во февруари 2009 година (денес дополнет со нови информации и фотографии) во кој детално е презентиран овој сукулент, може да го најдете овде.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

12/14/2010

Сино буре

Кактусот од видот Ferocactus glaucescens, кој е познат и како Blue Barrel Cactus, веќе е дел од КАКТИПЕДИЈА и рубриката Кактус/Сукулент на денот 43/09.

Освен во основниот вид, овој кактус може да се сретне и во две други форми…

Ferocactus glaucescens f. nuda

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ferocactus
Вид: F. glaucescens f. nuda
Народно име: Blue Barrel Cactus
Синоними: Ferocactus glaucescens var. nudum, Ferocactus glaucescens f. inermis
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Крај на зима -пролет
Висина: 15-30 cm
Дијаметар: 30-38 cm

Ferocactus glaucescens f. mostruosa nuda

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ferocactus
Вид: F. glaucescens f. mostruosa nuda
Народно име: Monstrous Blue Barrel Cactus
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет -лето
Висина: до 55 cm
Дијаметар: до 50 cm

Записот објавен во февруари 2009 година (денес дополнет со нови информации и фотографии) во кој детално е презентиран овој кактус, може да го најдете овде.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...