11/25/2010

Минијатурно дрво

Aeonium arboreum (Аеониум арбореум) е разгранет сукулент кој има форма на минијатурно дрво. Неговите розети се формираат на крајот од гранките и се monocarpic, односно еднаш цветаат и потоа умираат.

Сукулент на денот 329/10 е...

Aeonium arboreum

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Aeonium
Вид: A. arboreum
Народно име: Thickleaf Aeonium, Fisiulera, Tree Aeonium
Синоним: Aeonium korneliuslemsii
Потекло: Атлантскиот брег на Мароко
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Крај на зима-почеток на пролет
Висина: 30-90 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра пропустливост на вода, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Се полева обилно, но не често. Супстратот треба да се остави да се исуши помеѓу две полевања. Во зимскиот период фреквенцијата на полевање се намалува на еднаш месечно, во мали количини, само колку да не му се исушат листовите. Во зима се препорачува да се чува на темература од околу 10°C. Не толерира многу ниски температури. Отпорен е на темератури до -4°C, а во краток времески интервал може да толерира и пониски температури.

Размножување:
Се размножува со режење и со семе.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид, може да се сретнат и повеќе други атрактивни сорти на овој сукулент. Во продолжение и некои од нив...

Aeonium arboreum ‘Schwarzkopf’

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Aeonium
Вид: A. arboreum 'Schwarzkopf'
Народно име: Aeonium 'Blacktop, Black rose, Black Beauty, Black Tree Aeonium, Purple Crest Aeonium
Синоним: Aeonium manriqueorum, Aeonium arboreum var. atropurpureum f. nigrum, Aeonium arboreum var. atropurpureum f. cristata, Aeonium arboreum var. atropurpureum, Aeonium arboreum
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Лето
Висина: 60-180 cm

Aeonium arboreum ‘Schwarzkopf’ е детално презентиран овде во записот Црна ружа.

Aeonium arboreum var. atropurpureum f. cristata

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Aeonium
Вид: A. arboreum var. atropurpureum f. cristata
Народно име: Crested Black rose, Crested Black Beauty, Crested Black Tree Aeonium
Синоним: Aeonium manriqueorum f. cristata
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Лето
Висина: 25-40 cm

Aeonium arboreum 'Luteovariegatum'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Aeonium
Вид: A. arboreum 'Luteovariegatum'
Боја на цветот: Кремова
Сезона на цветање: Цвета постојано
Висина: 45-60 cm

Aeonium arboreum 'Variegatum'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Aeonium
Вид: A. arboreum 'Variegatum'
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Средина на зима
Висина: 15-45 cm

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

11/21/2010

Кактусот од Maxima

Во март оваа година пишував и објавив неколку фотографии од дворот на MAXIMA во кој има разни украсни дрвца и цвеќиња, а меѓу нив и неколку кактуси и сукуленти.

Бидејќи станува збор за габаритни примероци, а немаат соодветни услови да ги чуваат во зимскиот период, минатиот викенд љубезната Снеже која работи во MAXIMA, грижата за еден од нив во иднина ми ја препушти мене...

Photobucket

Благодарам Снеже!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

11/16/2010

Јадица

Родот Mammillaria со 171 различни видови и сорти е еден од најголемите во фамилијата Cactaceae (кактуси). Mammillaria dioica е еден од нив. Потекнува од Калифорнија и Северозападно Мексико и може да се сретне и како Strawberry cactus, Pincushion cactus, California fishhook cactus или Fishhook cactus.

Mammillaria dioica

Photobucket

Оваа Јадица е веќе дел од КАКТИПЕДИЈА и рубриката Кактус/Сукулент на денот 29/09. Записот објавен во јануари 2009 година (денес дополнет) во кој детално е презентиран овој кактус, во целост може да го прочитате овде.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

11/14/2010

Се скина фустано

Тој држ - јас држ, тој трга - јас тргам, тој натамо - јас навамо, се скина фустано мамо, се скина фустано...

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

11/12/2010

Костен

Името (castanea - костен) на кактусот од родот Eulychnia кој денес ви го презентирам произлегува од изгледот на неговите плодови кои многу наликуваат на костени. Освен како Eulychnia castanea (Евлихнија кастанеа), може да се сретне и како Copao de Philippi, но јас решив да си го викам Костен. :-)

Кактус на денот 315/10 е…

Eulychnia castanea

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Eulychnia
Вид: E. castanea
Народнo имe: Copao de Philippi
Синоними: Philippicereus castaneus, Cereus castaneus
Потекло: Чиле (Coquimbo)
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: 1,2-2,4 m
Дијаметар: 8-20 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во делумна сенка. Не толерира температури под 0°C. Во зима се препорачува да се чува на температура од околу 10°C. Во периодот од пролет до есен се полева редовно, притоа помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши. Во зимскиот период се полева само повремено во мали количини.

Размножување:
Се размножува со семе и со режење.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој кактус, може да се сретне и уште една негова сорта. Станува збор за многу променлива сорта која може да се сретне во најмалку четири основни форми...

Eulychnia castanea var. varispiralis

Photobucket
 
Фамилија: Cactaceae
Род: Eulychnia
Вид: E. castanea var. varispiralis
Синоними: Eulychnia castanea f. varispiralis
Висина: 30-9 cm

Оваа сорта беше Кактус на денот 348/08.

Eulychnia castanea var. varispiralis f. disc shaped

Photobucket 

Фамилија: Cactaceae
Род: Eulychnia
Вид: E. castanea var. varispiralis f. disc shaped
Синоними: Eulychnia mostruosa v. spiraliforme, Eulychnia aurata f. monstrosa cristata, Eulychnia spiralis, Eulychnia varispiralis

Eulychnia castanea var. varispiralis f. cristata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Eulychnia
Вид: E. castanea var. varispiralis f. cristata
Синоними: Eulychnia mostruosa v. spiraliforme, Eulychnia aurata f. monstrosa cristata, Eulychnia spiralis, Eulychnia varispiralis

Eulychnia castanea var. varispiralis f. mostruosa

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Eulychnia
Вид: E. castanea var. varispiralis f. mostruosa
Синоними: Eulychnia mostruosa v. spiraliforme, Eulychnia aurata f. monstrosa cristata, Eulychnia spiralis, Eulychnia varispiralis

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

11/09/2010

Од Данаил за КАКТУСАРНИЦА

Бидејќи секогаш кога ќе ги види, кактусите го потесутуваат на неа, на две места Данаил специјално за КАКТУСАРНИЦА направил и неколку фотографии кои ми ги испрати....еве дел од нив...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Данаил!

Поврзан запис:
На пазар во Воден
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...