3/31/2010

Кактуси vs. Сукуленти

Сите кактуси се сукуленти, но сите сукуленти не се кактуси...нешто повеќе за разликата помеѓу нив, во денешната Видео лекција ќе ви раскаже мојот пријател од cactusjungle...

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/29/2010

Кактусите и светлината

На повеќето кактуси светлината им е потребна колку што е можно повеќе. На другите им треба нешто помалку (но сеуште повеќе отколку на другите билки). Има и такви кои не бараат многу светлина.

Кактуси кои бараат најмногу светлина (ставете ги директно на сончева светлина, што повеќе тоа подобро) се повеќето видови од родовите Parodia (Notocactus), Obregonia, Astrophytum, Pilosocereus (Pilocereus), Myrtillocactus, Ariocarpus, Ferocactus и некои видови од родот Mammillaria. Во оваа категорија на кактуси влегуваат и Saguaro (Carnegia gigantea) и Prickly pear (Opuntia ficus - indica) кои истотака можат да бидат потполно изложени на сончева светлина. Кактусите со многу боцки, тврда дебела кожа (кора) и кактуси со сино или бело тело истотака се дел од оваа категорија.

Во категоријата на кактуси кои бараат помалку светлина, спаѓаат кактусите од родовите Disocactus (Aporocactus) и Echinopsis (Chamaecerus), некои од родот Gymnocalycium и слични на нив. Овие кактуси може да ги ставите на прозор, но препорачливо е да се заштитат од директна сончева светлина (со некоја фолија или слично).

Photobucket

Кактуси кои не бараат многу светлина се лиснати кактуси кои растат во дождовните шуми (сончевата светлина може да ги убие). Овие кактуси најдобро е да се чуваат во затворен простор, подалеку од сонцето.

Многу важно: кога ги полевате или оросувате вашите кактуси и сукуленти, правете го тоа по залезот на сонцето, бидејќи капките се однесуваат како сочива и можат (да ги изгорат) да предизвикаат оштетување на билките.

Извор: CactusInfo

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/25/2010

Секси издание на Мила Кунис

Симпатичната актерка со украинско потекло Мила Кунис (која пред се е позната од That '70s Show и во Холивуд важи за една од младите ѕвезди со потенцијална сјајна иднина) во најновото издание на магазинот GQ се појавила со секси фотографии. Со две од нив денеска се појавува и во мојата КАКТУСАРНИЦА...

Photobucket

Photobucket

Повеќе фотографии може да видите на crnobelo.com.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/24/2010

Кокошки и пилиња

Sempervivum arachnoideum (Семпервивум арахноидеум) е уште еден интересен и атрактивен сукулент од родот Sеmpеrvivum. Поради верувањето дека штитат од гром, овие сукуленти некаде може да се сретнат засадени и на покриви од куќи и други објекти.

Сукулент на денот 82/10 е...

Sempervivum arachnoideum

Photobucket


Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. arachnoideum
Народнo имe: Cobweb Houseleek, Spider Web Hens and Chicks
Синоними: Sempervivum arachnoideum var. tomentosum
Потекло: Планинските предели на Европа (Од Пиринеите до Карпатите)
Боја на цветот: Розева, но може да се сретнат и примероци во бела и светло црвена боја
Сезона на цветање: Крај на лето, почеток на есен (секоја розета расцветува само еднаш и потоа умира)
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 30-38 cm

Photobucket

Одгледување
Овој сукулент е релативно лесен за одгледување во саксии, дворови и сукулентни градини. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Толерира суша, но во сезоната кога расте треба да се полева редовно. Притоа помеѓу две полевања супстратот се остава да се засуши. Во зимскиот период треба да се полева многу ретко, со мали количини на вода и да се чува на температура од околу 9 °C. Во пократок временски интервал може да толерира и температури до -12 °C.

Размножување:
Многу лесно се размножува со одделување на една или група на розети.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Освен во основниот вид овој сукулент многу често се среќава и во повеќе други сорти и хибриди. Во продолжение неколку и од нив...

Sempervivum arachnoideum 'Gorges DeDaluis'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. arachnoideum 'Gorges DeDaluis'
Народнo имe: Cobweb houseleek
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: 15-30 cm
Дијаметар: 22-30 cm

Sempervivum arachnoideum 'Cebenese'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. arachnoideum 'Cebenese'
Народнo имe: Cobweb Houseleek, Spider Web Hens and Chicks
Боја на цветот: Светло розева
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 7-15 cm

Sempervivum arachnoideum x heuffelii 'Pekinese'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. arachnoideum x heuffelii 'Pekinese'
Народнo имe: Cobweb Houseleek, Spider Web Hens and Chicks
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 30-38 cm

Sempervivum arachnoideum 'Webby Flame'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. arachnoideum 'Webby Flame'
Народнo имe: Cobweb Houseleek, Spider Web Hens and Chicks
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 30-38 cm

Sempervivum arachnoideum 'Red Cobweb'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. arachnoideum 'Red Cobweb'
Народнo имe: Cobweb Houseleek, Spider Web Hens and Chicks
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 15-22 cm

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/19/2010

Која големина?

Во минатата Видео лекција имавте можност да научите како да ги пресадите вашите кактуси и сукуленти. Вечерашната Видео лекција повторно е на истата тема и дава одговор на прашањето “Колкава треба да биде големината на саксијата во која ќе пресадувате?“...

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/18/2010

Американско алое

Agave americana (Агаве американа) е сукулент кој е познат и како Century Plant. Ова име го добил бидејќи цвета многу ретко, но може да се каже дека е погрешно именуван, со оглед на тоа дека неговиот животен век обично е од 10 до 30 години. Кога ќе расцвета, неговиот цвет достигнува височина и до 8 m. Потекнува од Мексико и се одгледува низ цел свет како украсно растение.

Сукулент на денот 76/10 е...

Agave americana

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. americana
Народнo имe: Century plant, American aloe, Maguey, Agave
Синоними: Agave ingens var. picta, Agave zonata, Agave virginica, Agave variegata, Agave americana var. theometel, Agave theometel, Agave subzonata, Agave spectabilis, Agave ramosa, Agave picta, Agave altissima, Agave rasconensis, Agave milleri, Agave communis, Agave complicata, Agave felina, Agave fuerstenbergii, Agave gracilispina, Agave ingens, Agave melliflua
Потекло: Мексико
Боја на цветот: Бледо жолта
Сезона на цветање: Почеток на пролет/крај на лето (цветаат само билки постари од 15 години)
Висина: до 1,8 m
Дијаметар: до 3 m

Photobucket

Одгледување
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или блага сенка. Билките кои се одгледуваат во саксии достигнуваат помали големини за разлика од оние кои кои може да се сретнат во природата, дворови и сукулентни градини. Во летниот период прилично брзо расте доколку се полева обилно, притоа се препорачува помеѓу две полевања супстратот да се остави да се исуши. Во зима се полева само колку да не му се исушат листовите. Препорачлива тепература на кој треба да се чува во зимскиот период е 10 °C, а во пократок временски интервал, доколку супстратот е сув може да толерира и теператури до -9 °C.

Размножување:
Со израстоци и семе.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој сукулент, може да се сретнат и некои други атрактивни сорти и форми. Во продолжение ви презентирам и неколку од нив...

Agave americana 'Marginata'

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. americana 'Marginata'
Народнo имe: Variegated Century Plant
Синоними: Agave americana var. marginata
Висина: до 1,2 - 1,8 m
Дијаметар: до 1,2 - 1,8 m

Agave americana 'Mediopicta'

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. americana 'Mediopicta'
Народнo имe: Agave, Century Plant, American Aloe, Maguey
Синоними: Agave americana var. mediopicta, Agave americana var. mediopicta f. aurea
Боја на цветот: Бледо жолта
Сезона на цветање: Почеток на пролет/крај на лето
Висина: до 1,8 m
Дијаметар: до 3 m

Agave americana var. striata

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. americana var. striata
Народнo имe: Agave, Century Plant, American Aloe, Maguey
Висина: до 1,8 m
Дијаметар: до 4,7 m

Agave americana 'Mediopicta Alba'

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. americana 'Mediopicta Alba'
Народнo имe: Agave
Синоними: Agave americana var. mediopicta f. alba
Висина: до 90 cm
Дијаметар: до 120 cm

Agave americana var. glauca

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. americana var. glauca
Народнo имe: Agave
Висина: до 1,8 m
Дијаметар: до 1,8 m

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/17/2010

Пресадување

Ова е период кога може да ги пресадите вашите кактуси (јас денес пресадив еден :-)) и сукуленти...како да го направите тоа имате можност да научите од вечерашната Видео лекција...

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/15/2010

Суви листови

Доколку долните листови кај вашите сукуленти се сушат, нема простор за загриженост...нешто повеќе за тоа ќе дознаете во денешната Видео лекција...

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/11/2010

Морски еж

Echinopsis oxygona (Ехинопсис оксигона) е кактус кој потекнува од Јужна Америка. Тој е еден од најпопуларните и најраспространетите видови од родот Eсhinоpsis. Кај народот е познат како Easter Lily Cactus или Sea Urchin Cactus.

Кактус на денот 70/10 е...

Echinopsis oxygona

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Echinopsis
Вид: E. oxygona
Народнo имe: Easter Lily Cactus, Sea Urchin Cactus
Синоними: Cereus oxygonus, Cereus multiplex, Echinopsis multiplex, Echinopsis schwantesii, Echinopsis paraguayensis
Потекло: Јужна Америка (Боливија, Аргентина, Уругвај и Парагвај)
Боја на цветот: Розева, виолетова, бледо црвена, бела
Сезона на цветање: Крај на лето
Висина: до 45 cm
Дијаметар: до 60 cm

Photobucket

Одгледување
Овој Морски еж се одгледува на места изложени на директно сонце или во блага сенка, во супстрат кој има добра дренажа. Има просечна потреба за вода и може да толерира суша. Во периодот пролет-есен треба да се полева редовно, притоа да се внимава да не се претера со полевањето. За да не се случи тоа, препорачливо е помеѓу две полевања супстратот да се остави да се исуши. Во зима се полева само повремено со мала количина на вода или воопшто не се полева. Идеална темература на која треба да се чува во зимскиот период е 10 °C. Во пократок временски интервал овој кактус може да толерира и температури до -10 °C.

Размножување:
Со режење, израстоци и семе.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Покрај основниот вид во продолжение ви презентирам и две други сорти, односно форми на овој кактус...

Echinopsis oxygona var. brevispina

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Echinopsis
Вид: E. oxygona var. brevispina
Народнo имe: Easter Lily Cactus
Синоними: Echinopsis oxygona f. brevispina
Боја на цветот: Розева, бела
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: до 30 cm
Дијаметар: до 38 cm

Echinopsis oxygona var. inermis

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Echinopsis
Вид: E. oxygona var. inermis
Народнo имe: Easter Lily Cactus
Синоними: Echinopsis oxygona f. inermis
Боја на цветот: Розева, бела
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 38 cm

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/10/2010

Соновник

Ако сонувате КАКТУС...
не отскокнувајте од околината/поради немарност ќе бидете оштетени.

Другите ваши сништа кои ги сонувате, може да ги преведете овде.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/08/2010

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

Осмомартовски букет

...од расцветани кактуси како честитка за Меѓународниот ден на жената на сите посетителки на КАКТУСАРНИЦА кои денес празнуваат…на останатите ви посакувам убав ден исполнет со многу насмевки!

PhotobucketPhotobucket
Photobucket
PhotobucketPhotobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...