7/31/2010

Мојата расцветана сукулентна градина

Проектот “Сукулентна градина“ оваа година влезе во својата трета фаза. Градината повеќе не е на терасата, туку во дел од пластеник кој се наоѓа во дворот кај моите во Пехчево. И ова е само привремено решение и доколку имам време до крајот на годината планирам да ја реализирам и четвртата фаза, која подразбира проширување и уредување на посебен простор врз основа на потребите на кактусите и другите сукуленти.

Теренски координатор на проектот е мајка ми и благодарение на нејзината љубов кон нив и грижата која континуирано им ја посветува, кактусите и сукулентите се во одлична кондиција. Кога бев пред три недели, Сулентната градина беше исполнета со цветови од различните видови на Aloe...еве како тоа изгледаше погледнато од различни агли...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

7/20/2010

Од албумот на Соња

Фотографиите со кои денеска ја украсувам мојата КАКТУСАРНИЦА се на Соња Михајловска.

Таа е уште еден љубител на кактуси. На својот профил на Facebook има албум со многу фотографии од нејзините кактуси и сукуленти, од кои ми беше тешко да направам избор бидејќи сите се подеднакво убави, како што се убави и нејзините миленици...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Соња!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

7/14/2010

Сенка

Надвор е бааги жешко...не ви препорачувам многу шетање во овој период од денот...вистинскиот избор е ладен пијалок и дебела сенка...
Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

7/12/2010

Цветче

Вашите кактуси и сукуленти и вечерва се во мојата КАКТУСАРНИЦА. Овојпат просторот ми го разубавуваат милениците на Елена Зарковска.

Ова е само мал дел од нејзината прекрасна збирка...мојот избор за вечерва се овие пет расцветани моменти...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Елена!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

7/09/2010

Летна стагнација

Доколку приметите дека растот на кактусите е успорен, тоа значи дека почнува периодот на летна стагнација. Во тој случај, внимателно со полевањето…во стагнација коренот не работи потполно и лесно може да угине. Во таква ситуација, трулежот понекогаш се шири толку многу брзо, што не останува ништо од билката што би можело да се спаси.

Периодот на летна стагнација е време кога можете и да ги пресадувате кактусите и другите сукулентни билки! Што друго е карактеристично за овој период од годината може да прочитате во Календарот за кактусари(к)и.

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

7/07/2010

Бебешки прсти

По подолго време повторно се навраќам на рубриката Кактус/сукулент на денот. Вашето внимание денеска го насочувам кон сукулентот Fenestraria rhopalophylla (познат и како Baby Toes, Baby’s Toes, Sand, Window plant) кој во КАКТУСАРНИЦА беше Сукулент на денот 228/08.

Овој сукулент потекнува од Намибија и Намакуаланд во Јужна Африка. На врвот на секој лист има провидна област, како прозорец, според што (од латинскиот збор “fenestra”) и го добил иметo. Многу е сличен, речиси идентичен со Frithia pulchrа, разликата може да се примети преку цветот, кој кај Fenestraria rhopalophylla е бело-жолт, а кај Frithia pulchrа е розев.

Fenestraria rhopalophylla

Photobucket

Записот објавен во октомври 2008 година со детални информации за овој сукулент, во целост може да го прочитате овде.

Денеска го дополнив со информации и фотографија од неговиот подвид Fenestraria rhopalophylla subsp. aurantiaca…

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...