4/22/2010

Дрво на парите

Crassula ovata (Красула овата) е сукулент кој е познат како Долар дрво, поради неговите меснати и заоблени листови кои потсетуваат на некогашните кованици од еден долар. Познат е и како Дрво на парите, поради верувањето дека има магична моќ да ги привлече парите.

Сукулент на денот 112/10 е...

Crassula ovata

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. ovata
Народнo имe: Jade Plant, Jade Tree, Money Plant, Money Tree, Dollar Plant, Dollar Tree
Синоними: Crassula argentea, Crassula portulacea, Crassula obliqua
Потекло: Јужна Африка (Источен 'рт)
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Средина на зима
Висина: до 1,2-1,8 m
Дијаметар: до 60-90 cm

Photobucket

Одгледување
Се одгледува на директно сонце или во блага сенка, во супстрат со добра дренажа. Премногу силно сонце може да доведе до оштетување (изгореници) на листовите. Во периодот кога расте треба да се полева редовно со умерена количина на вода. Помеѓу две полевања супстратот треба да се остави да се исуши. Во зима се полева многу малку или воопшто не се полева доколку е во простории со пониска темература. Премногу вода може да доведе до опаѓање на листовите. Минималната температура која ја толерира е околу -1 °C.

Размножување:
Со режење на гранчиња и листови.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на Дрвото на парите, подеднакво атрактивни и популарни се и повеќе други сорти. Во продолжение ви презентирам и дел од оние кои најчесто може да се сретнат...

Crassula ovata
‘Gollum’

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. ovata ‘Gollum’
Народни имиња: Gollum Jade, Trumpet Jade, Hobbit’s Pipe Jade, ET’s Fingers, Dollar Plant, Jade Plant, Jade Tree, Money Tree, Finger Jade
Синоними: Crassula portulaceae 'Gollum', Crassula 'Argenta', Crassula convoluta, Crassula portulacea, Crassula argentea
Боја на цветот: Бела, розево бела
Сезона на цветање: Крај на есен, почеток на зима
Висина: 30-40 cm
Дијаметар: до 45-60 cm

Оваа сорта детално е презентирана во записот Прстите на Е.Т кој може да го отворите овде.

Crassula ovata
‘Hobbit’

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. ovata ‘Hobbit’
Народни имиња: Dollar Plant, Jade Plant, Jade Tree, Money Tree
Боја на цветот: Бела, розево бела
Сезона на цветање: Крај на зима, почеток на пролет
Висина: 45-60 cm

Сортата Hobbit е речиси идентична со Gollum. Разликата помеѓу нив е во тоа што листовите кај Hobbit се завиткани наназад, додека кај Gollum се речиси цилиндрични и изгледаат како цевки поставени во чаша.

Crassula ovata ‘Tricolor’

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. ovata ‘Tricolor’
Народни имиња: Dollar Plant, Jade Plant, Jade Tree, Money Tree
Боја на цветот: Бела, розево бела
Сезона на цветање: Доцна есен, почеток на зима
Висина: 1,2-1,8 m

Crassula ovata
'Hummel's Sunset'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. ovata 'Hummel's Sunset'
Народни имиња: Golden Dollar Plant, Golden Jade Plant, Golden Jade Tree, Golden Money Tree
Боја на цветот: Бела, розево бела
Сезона на цветање: Доцна есен, средина на зима
Висина: 45-60 m
Дијаметар: до 40-90 cm

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...