5/17/2012

Ексклузивно: И Кактусот на Верче Пандиловска на виделина

Верче Пандиловска, која го претстави новиот видеоспот за песната Кактус.Верче Пандиловска, која го претстави новиот видеоспот за песната Кактус.

Душко Долгоушко

Photobucket

5/13/2012

Четврти роденден на КАКТУСАРНИЦА

Роденден без торта не бива...

Photobucket

Од тортата слободно може да си исечете парче, а подароците оставајте ги во коментари! :-)

Таписерија

Photobucket

5/11/2012

Индијанска глава

Parodia ottonis (Пародија отонис) е кактус со топчеста форма, кој потекнува од Јужна Америка. Името го добил во чест на Christoph Friedrich Otto, познат германски градинар и ботаничар. Сеуште често се препознава и како Notocactus ottonis.

Кактус на денот 132/12 е...

Parodia ottonis

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. ottonis
Народнo имe: Ottonis Cactus, Indian Head
Синоними: Echinocactus ottonis, Notocactus ruoffii, Notocactus neo-ottoianus, Notocactus tenuispinus, Echinocactus tenuispinus, Echinocactus ottonis var. tenuispinus, Notocactus uruguayus, Cactus ottonis, Echinocactus ottonis var. uruguayus, Parodia paraguayensis, Notocactus grandiensis, Notocactus ottonis var. uruguayensis, Notocactus arechavaletai, Malacocarpus arechavaletae, Echinocactus arechavaletae, Notocactus arechavaletae, Echinocactus amambayensis, Notocactus acutus, Peronocactus ottonis, Echinocactus ottonis, Notocactus ottonis, Echinocactus acuatus var. arechavaletai, Malacocarpus ottonis, Parodia ottonis subsp. ottonis
Потекло: Јужна Америка (Бразил, Парагвај, Уругвај)
Боја на цветот: Жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 15 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места кои се во блага сенка, во супстрат кој има добра дренажа. Од пролет до есен се полева редовно. Помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши. Во зима може да се полева само повремно со мала количина на вода. Најсигурно е воопшто да не се полева, бидејќи ако е влажен супстратот при влажно и ладно време, лесно може да дојде до трулење на коренот. Во зимскиот период се препорачува да се чува на температура од околу 5 - 8 ° C. Може да толерира температури и под 0 ° C, но треба да се избегнува негово подолготрајно изложување, бидејќи може да дојде до оштетување.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со режење.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид, овој кактус може да се сретне и во неколку дуги сорти, вариетети и подвидови...

Parodia ottonis var. schuldtii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. ottonis var. schuldtii
Синоними: Notocactus arechavaletae var. horstii
Боја на цветот: Црвено-портокалова, светло жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 15 cm

Parodia ottonis subsp. horstii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. ottonis subsp. horstii
Боја на цветот: Црвено-портокалова, светло жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 15 cm

Parodia ottonis 'Militaris'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. ottonis 'Militaris'
Синоними: Notocactus militaris
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 15 cm

Овде има и една Џиновска морска ѕвезда. Неа, заедно со уште 117 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.
Notocactus ottonis

Топка со своите топчиња

Photobucket

5/09/2012

ОГЛАС: Се бара цимерка

Кон крајот на март оваа година, во Босна бил објавен интересен студентски оглас со прилично голем број на услови кои требало да ги исполнува потенцијалната цимерка која се барала со него. Еве како гласел огласот:

Се бара цимерка на подолг временски период, од некој од потешките факултети, да не е апсолвент, ни бруцош, природните науки имаат предност, да има многу за учење и да нема време за денгуба, тивка и мирна личност, непушач, да не гледа ТВ, да не виси на интернет по цел ден, да е добар хигиеничар, да не хрчи како коњ додека спие...воглавно, личност на која и одговара куќен ред кој во целост може да го прочитате на fakulteti.mk.

Огласот испровоцирал интерес само кај една мумија и еден кактус. Претставувањето на мумијата може да го прочитате на fakulteti.mk, а на кактусот во продолжение:

Почитувана,
Јас сум собен кактус. Барам цимер или цимерка за постојано. Благодарна билка сум, немам некои посебни барања. Треба да ме полевате еднаш на неколку месеци. Не слушам гласна музика бидејќи немам на што да ја слушам. Боцки имам но бидејќи гледам дека ти не си личност за блиски односи, тоа нема да биде никаков проблем. Ако случајно се боцнеш, до тебе е. Од работи имам само една саксија, онака смеѓа. Не ми треба голема соба, само да не сум покрај радијаторот бидејќи не ми одговара таму. Невработен сум моментално и немам никакви трошоци. Мислам дека треба да компензираме со полевањето, бидејќи нема да користам ништо за туширање и перење на облеката. Гости не ми доаѓаат никогаш. Не можам исто така да ги трескам вратите. Еднаш годишно процветувам, се надевам дека тоа нема да биде проблем?!
Подолу може да видите и моја фотографија.
Поздрав,
Кактус

Photobucket

Сеуште не е познато дали и кој од нив бил избран. :-)

Отварање на душата

Photobucket

5/04/2012

Џиновска морска ѕвезда

Stapelia grandiflora (Стапелија грандифлора) е сукулент со голем и атрактивен цвет. Потекнува од Јужна Африка и е сличен и во тесна врска со Stapelia hirsuta. Според некои кажувања, племото Зулу користи делови од него како лек за хистерија, па поради тоа е познат и како Giant Zulu.

Сукулент на денот 125/12 е...

Stapelia grandiflora

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Stapelia
Вид: S. grandiflora
Народнo имe: Carrion Plant, Carrion Flower, Starfish Flower, Starfish Cactus, Giant Zulu, Giant Toad plant, Maroon Bell
Синоними: Stapelia flavirostris, Stapelia desmetiana, Stapelia ambigua, Stapelia obscura, Gonostemon grandiflorus
Потекло: Јужна Африка (Northern cape, Eastern Cape and Free State)
Боја на цветот: Портокалова, темно црвена, темно кафеава-виолетова до чоколадна (цвет со дијаметар до 15 cm)
Сезона на цветање: Крај на лето и есен
Висина: 9-10 (30) cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на сончеви места или во блага сенка, во супстрат со добра дренажа. Во сезоната кога расте бара редовно полевање. Со намалување на темературите, се намалува и со полевањето. Во зима се полева само повремено или воопшто не се полева. Во услови на ладно време треба да се избегнува супстратот да биде влажен. Во зима нема никакви проблеми доколку се чува на осветлени места каде температурата не паѓа под 5 °C. Се препорачува негово пресадување на секои две години.

Photobucket

Размножување:
Најлесно се размножува со режење на стеблото. Резниците се остават најмалку еден ден да се исушат и потоа се засадуваат во супстрат. Се размножува и со семе.

Надворешен линк: Овде

Внимавајте овде да не се боцнете на една Црвеникава боцкава круша. Неа, заедно со уште 116 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

Ѕвончиња

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...