6/24/2011

Кралица на ноќта

Cereus hildmannianus (Цереус хилдманианус) е дрвовиден кактус со вкусни црвени топчести плодови, кој потекнува од Јужна Америка. Лесно се прилагодува и поради тоа е широко распространет. Цветовите кои се со дијаметар од околу 15 cm му се отвораат во текот на ноќта и пради тоа е познат и како Queen of the Night.

Кактус на денот 175/11 е...

Cereus hildmannianus

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. hildmannianus
Народни имиња: Queen of the Night, Andes Organ Pipe, Hedge Cactus
Синоними: Cereus peruvianus L. (misapplied), Piptanthocereus bageanus, Cereus milesimus, Piptanthocereus neonesioticus, Cereus neonesioticus, Cereus xanthocarpus, Piptanthocereus xanthocarpus, Cereus hildmannianus subsp. xanthocarpus, Cereus hildmannianus subsp. hildmannianus
Потекло: Бразил, Аргентина
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Пролет-лето (цветовите се отвораат ноќе)
Висина: до 9 m
Дијаметар: 15-20 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце. Има просечна потреба за вода. Во периодот кога расте се полева редовно, но умерено. Толерира суша. Кога температурите се повисоки се полева почесто. Со опаѓањето на температурите, треба да се зголемува временскиот период од едно до друго полевање. Помеѓу две полевања, супстратот се остава да се исуши. Во зима се одржува сув или само повремено се полева со мала количина на вода. Во овој период најдобро е да се чува на температура од околу 7°C. Во краток временски интервал може да толерира температури и до -10°C.

Photobucket

Размножување:
Со семе и со режење (еден од кактусите кои најлесно се размножуваат со режење).


Надворешен линк: Овде

Кога се во прашање боцките, овој кактус е високо варијабилен, односно може да има големи боцки, но и да биде речиси без боцки. Освен основниот вид, може да се сретнат и повеќе други негови форми и подвидови...

Cereus hildmannianus f. tortuosus

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. hildmannianus f. tortuosus
Народни имиња: Twisted Cereus, Spiraled Cereus
Синоними: Cereus hildmannianus var. tortuosus
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Пролет-есен
Висина: до 6 m

Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. hildmannianus subsp. uruguayanus
Народни имиња: Queen of the Night, Andes Organ Pipe, Hedge Cactus
Синоними: Cereus uruguayanus, Piptanthocereus uruguayanus
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Пролет-есен
Висина: до 12 m

Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus 'Monstrosus'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. hildmannianus subsp. uruguayanus 'Monstrosus'
Народни имиња: Monstruosed Hedge Cactus
Синоними: Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus f. monstrosus, Cereus uruguayanus f. monstrosus, Cereus peruvianus f. monstrose (misapplied)
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Пролет-есен
Висина: до 9 m

Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus 'Cristate'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. hildmannianus subsp. uruguayanus 'Cristate'
Народни имиња: Crested Hedge Cactus
Синоними: Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus f. cristate, Cereus uruguayanus f. cristate, Cereus peruvianus f. cristate (misapplied)
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Пролет-есен
Висина: до 90 cm

Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus 'Monstrose Minor'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. hildmannianus subsp. uruguayanus 'Monstrose Minor'
Синоними: Cereus peruvianus f. monstrosa minor (misapplied)
Висина: до 90 cm

Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus 'Fairy Castle'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. hildmannianus subsp. uruguayanus 'Fairy Castle'
Боја на цветот: Светло жолта
Висина: 60-90 m

Освен овде и на неколку други страници и форуми каде се именува како Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus 'Fairy Castle', оваа форма генерално се среќава како Acanthocereus tetragonus 'Fairy Castle' или под синонимот Cereus tetragonus 'Fairy Castle'.

Овде е патот до еден скапоцен Ѓердан од бисери. Него, заедно со уште 90 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/22/2011

Опашката на сестра ми

Капиталецот (кој е стар околу 9 години) од видот Disocactus flagelliformis (познат и како Опашка на стаорец) кој го има сестра ми и оваа година расцветал во полн сјај.

Фотографиите во продолжение се направени пред две недели...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Тања!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/21/2011

Кактуси и сукуленти од Пијанец

Ваши сукулентни миленици повторно ја красат мојата КАКТУСАРНИЦА. Вечерва тоа се фотографии кои доаѓаат од Пијанецот, поточно фотографии од кактусите и сукулентите на Диме Трајановски од Делчево.

Тој е уште еден љубител на кактуси и сукуленти, ги одгледува веќе пет години и во својата колекција ги има околу 25 видови, од кои повеќето (како што самиот кажува) му се кактуси бебиња. Во изминатиот период поради неговото отсуство од дома, биле повеќе препуштени сами на себе, но годинава е во Делчево и има можност да им посвети повеќе внимание. Веќе ги пресадил во нов супстрат и тоа по еден од рецептите презентирани во КАКТУСАРНИЦА. :-)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Диме!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/16/2011

Проблемот на Александра

Пред десетина дена Александра Димоска ми го испрати овој маил...
Здраво, јас сум Александра, имам голем проблем со моите кактуси и би Ве замолила доколку можете да ми помогнете со совет.
Голем дел од кактусите почнаа да ми скапуваат, сите на ист начин скапувајќи од коренот нагоре. Во прилог испраќам некои слики да погледнете како изгледа.
Однапред Ви благодарам.
 Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Проблемот на Алексдандра е навистина голем и затоа со нејзина дозвола го споделувам и со вас (заедно со фотографиите кои ми ги испрати), со цел (како што и таа кажа) да ви биде од корист и на вас доколку се соочите со ваков проблем или сличен на него.

Како и сите други билки и кактусите и сукулентите се подложни на болести, најчесто предизвикани од габички и вируси. Тие пред се, се развиваат во услови на зголемена влажност на земјата и воздухот. Основен предуслов за успешна борба со овие болести е нивното правовремено откривање.

Кај кактусите на Александра имаме случај на болест која предизвикува трулежно распаѓање на коренот и базниот дел. Оваа болест се шири многу брзо. Ако ја откриете кај вашите кактуси и сукуленти, треба веднаш да го отстраните болното, заедно со околно здраво ткиво. Билката потоа треба добро да се засуши, повторно да се засади и залее со раствор на Previkur или некој друг фунгицид.

Повеќе за болестите кои најчесто се јавуваат кај кактусите и другите сукуленти може да прочитате овде.

Благодарам Александра.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...