1/31/2012

Снежна идила

Освен тоа што кактусите можат да толерираат долги сушни периоди и високи температури, дел од нив се отпорни и на температури кои се и по неколку степени под нулата.

Во делови од светот каде тие растат на отворено во природни услови  (ги има и во Македонија), во зимскиот период може да се видат и вакви слики...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

1/27/2012

Разубавен работен простор

Како поради атрактивниот изглед, така и поради тоа што се многу едноставни за одгледување, кактусите и сукулентите освен во домовите, многу често може да се видат и како ги красат прозорците и го разубавуваат просторот на многу канцеларии и други работни простории.

Тие симпатични глетки на кои јас наидувам, преку фотографиите објавени во КАКТУСАРНИЦА ги споделувам и со вас. Освен нив, овде секогаш има место и за такви или слични фотографии кои вие ги правите и ми ги праќате. Токму денес со неколку од нив, ви посакувам убаво навивачко попладне (НАПРЕД МАКЕДОНИЈА!) :-) и уште поубав викенд!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Поздрав и благодарност до испраќачот! :-)

П.С. Фотографиите кои вие ги имате или во иднина ќе ги направите, може да ми ги праќате на kaktusarnica@gmail.com.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

1/26/2012

Црвен рис на врвот од кактус

Carnegia gigantea важи за еден од најголемите кактуси. Потекнува од Аризона и е многу попознат како Saguaro.

Еден црвен рис во Златниот кањон во Аризона, бегајќи од една пума која го бркала, спасот го нашол токму на врвот од еден таков џиновски повеќе од 12 метри висок кактус...


КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

1/25/2012

Кактус будилник

Некои луѓе имаат проблем да се разбудат баш тогаш кога треба да го направат тоа, односно кога ќе го слушнат алармот, го исклучуваат и си продолжуваат со спиењето. Доколу немаат некој покрај себе уште еднаш да ги потсети дека треба да станат, тие најчесто потоа се успиваат.

Доколу и вие сте еден од нив (или имате некој околу вас) со таков проблем, освен постоечкиот будилник ви треба и најмалку еден кактус... :-)

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

1/24/2012

Идеја за лакирање нокти

Пред некое време, некаде прочитав дека оваа сезона трендот кога е во прашање лакирањето на ноктите ги дозволува сите комбинации на бои. Битно било само лакот уредно да се нанесе на ноктите.

Еве една таква креативна тренди комбинација... :-)

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

1/23/2012

Надуена Хавортија

Дополнувањето на КАКТИПЕДИЈА со презентација на нови видови на кактуси и сукуленти во 2012 година го започнувам со Haworthia turgida (Хавортија тургида). Интересен сукулент кој потекнува од Јужна Африка. Расте во форма на розети и има проѕирни зелени листови со кристална текстура.

Сукулент на денот 23/12 е...

Haworthia turgida

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Haworthia
Вид: H. turgida
Синоними: Haworthia turgida var. turgida, Haworthia caespitosa, Haworthia rodinii, Haworthia laetevirens, Haworthia caespitosa, Aloe turgida, Aloe laetevirens
Потекло: Јужна Африка
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Пролет
Висина: под 15 cm
Дијаметар: 5-10 cm

Photobucket

Одгледување
Овој сукулент расте од есен до пролет, кога светлината е послаба, а супстратот е посув. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места во блага сенка или на места каде што има делумно сонце. Неговото прекумерно изложување на сонце може да предизвика појава на црвена боја по листовите, а во зависност од интензитетот, може да доведе и до посериозни изгореници, дури и негово умирање. Во летниот период треба да се полева умерено. Влажен супстрат, во зимските месеци, особено при ниски температури може да доведе до трулење на коренот и стеблото. Минималната температура која може да ја толерира е -1 °C.

Photobucket

Размножување:
Со семе и израстоци.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој сукулент, може да се сретнат и други вариетети и форми, но и хибриди добиени со негово вкрстување со некои други видови од овој род...

Haworthia turgida var. suberecta

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Haworthia
Вид: H. turgida var. suberecta
Синоними: Haworthia turgida var. pallidifolia, Haworthia pallidifolia
Висина: под 15 cm

Haworthia turgida var. longibracteata

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Haworthia
Вид: H. turgida var. longibracteata
Висина: под 15 cm

Haworthia turgida f. variegata

Photobucket

Haworthia maughanii x turgida

Photobucket

Хибрид добиен со вкрстување на Haworthia maughanii и Haworthia turgida.

Внимателно, овде има еден опасен Рогат јарец. Него, заедно со уште 110 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

1/13/2012

Зелениот воден балон

Историјата на кактусите датира од времето на една од најголемите борби со водени балони, која воопшто некогаш била водена.

Во таа борба, противниците не бирале средства и начини како да стигнат до победата. Еден од борците освен водени балони, користел и игла со која ги дупчел противничките балони. Неговата стратегија се покажала како многу успешна, се додека не се соочил со еден зелен екстра цврст воден балон... :-)

Филмот кој ви препорачувам да не го пропуштите, освен што ја раскажува приказната во целост, дава и многу интересни и забавни одговори на прашањата: Како настанале кактусите?; Зошто се полни со вода?; Зошто имаат боцки? и Зошто најчесто растат сами во пустините? :-)


КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...