10/28/2008

Магарешка опашка

Sedum morganianum (Седум морганианум) е е еден од околу 400-те различни видови на сукуленти од родот Sedum. Најчесто се одгледува во висечки саксии. Потекнува од јужниот дел на Мексико и Хондурас и може да се сретне како Burro's tail, Donkey tail, Sedum burrito.

Сукулент на денот 302 е...

Sedum morganianum

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sedum
Вид: S. morganianum
Народнo имe: Burro's tail, Donkey tail, Sedum burrito
Потекло: Јужниот дел на Мексико и Хондурас
Боја на цветот: Розева, црвена
Сезона на цветање: Пролет и лето
Должина: до 1,2 m

Photobucket

Одгледување:
Погоден е за одгледување во висечки саксии. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Бара редовно полевање. Од март до октомври може да се полева еднаш неделно, при што треба да се има во предвид дека супстратот треба да се исуши помеѓу две полевања. Во периодот од ноември до март се полева само колку листовите да не му овенат, односно исушат. Во зимскиот период може да толерира температири до 4,5°C.

Photobucket

Размножување:
Најчесто се размножува со режење на гранче, a може да се размножува и со семе и режење на лист.

Надворешен линк: Овде

10/27/2008

Cute Contact Cards

Денеска малку реклама...доколку сакате да бидете модерен/а блогер/ка направете си вакви шизички контакт картички, пластифицирани од двете страни со димезии 67 mm x 28,5 mm.

Photobucket
Photobucket

Cute Contact Cards сe македонски производ кој е веќе голем хит во Шведска...повеќе информации може да дознаете на...

Photobucket

...каде имате можност сами да си ја креирате Вашата картичка и да направите online нарачка.

10/25/2008

Воздушно растение

Kalanchoe pinnata (Каланхое пината) потекнува од Мадагаскар и е познат и како Air Plant, Life Plant, Miracle Leaf и Goethe Plant... Специфика на овој сукулент се изобилството на минијатурните билки кои се појавуваат на краевите од листовите, што е карактеристика на дел од членовите на родот Kalanchoe кои се познати под името Bryophyllum, меѓу кои е и овој Магичен лист. Тоа овозможува нивно вегетативно размножување, односно младите билки се развиваат заедно со листот. Има цветови во форма на ѕвончиња и поради тоа може да се сретне и како Cathedral Bells.

Во традиционалната медицина се користи за третирање на инфекции, реуматизам, воспаленија...

Сукулент на денот 299 е...

Kalanchoe pinnata

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Kalanchoe
Вид: K. pinnata
Народни имиња: Air Plant, Life Plant, Cathedral Bells, Floppers, Mexican Love Plant, Mother-in-Law Plant, Miracle Leaf, Goethe Plant, Katakataka
Синоними: Bryophyllum pinnatum, Bryophyllum calycinum, Cotyledon pinnata, Crassula pinnata, Kalanchoe pinnata var. calcicola
Потекло: Мадагаскар
Боја на цветот: Бледо розева
Сезона на цветање: Крај на пролет, почеток на лето
Висина: 60-90 cm

Photobucket

Одгледување:
Овој сулулент е погоден за одгледување во саксии, во суспстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Се полева умерено, а во теко на зимскиот период треба полевањето да се рудицира. Преферира топлина, а во краток временски интервал може да издржи и ниски температури до -1°C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува вегетативното.

Надворешен линк: Овде

10/24/2008

(Im)possible love

...овде љубовта не само што е можна, туку е и неизбежна...

Photobucket

10/23/2008

Зебри во Капиштец

Во цвеќарница (не се сеќавам како се вика) на приземје во трговскиот центар Беверли Хилс има мало “стадо на зебри“...цента е 150 денари за Зебра...јас си купив една...

Photobucket

10/21/2008

Прсти, боцки, камења...

Денес поминав во Флораскоп и освен на Живи камења од кои пред некој ден имаше купено leonastefani, налетав и на Бебешки прсти и уште еден друг сукулент сличен на нив, кој сеуште не знам како се вика. Не се многу големи, но се со солиден квалитет и пристапна цена од 60 денари. Вака заедно со уште едн кактус изгледаат подготвени за пресадување.

Photobucket

Може да се најдат и уште неколку други кактуси и сукуленти по малку повисока цена.

10/18/2008

Цветови

Мајка ми има неколку капитални примероци на кактуси...минатиот викенд имав среќа да бидам во вистинско време на вистинското место...го уловив цветањето на два од нив и во неколку фотографии...

Photobucket

Photobucket

10/16/2008

Призма

Кактус на денот, 290 е...


Потекнува од централниот и северниот дел на Мексико. Името го добил по Maximilian Eugen Joseph (1817-1852), принц од Leuchtenberg кој бил ботаничар аматер. Поради изгледот, може да се сретне и како Агаве кактус или Призма кактус.

Photobucket

Овој кактус со несекојдневен изглед, расте многу споро и може да достигне височина до 75 cm. После 4 или повеќе години може да се појават и првите цветови, кои се со жолта боја и дијаметар од 5-6 cm.

Photobucket

10/10/2008

Коктел

Доколку дома Ви се наоѓаат чаши кои не ги користите, еве Ви идеја како да им додадете функционална вредност...смучкајте во нив малку песок, земја, камчиња...и во тој коктел посадете го Вашиот омилен кактус...наздравје!

Photobucket

На сличен начин може да ги направите функционални и старите тегли.

10/08/2008

Бебешки прсти

Fenestraria rhopalophylla (Фенестрарија ропалофила) потекнува од Намибија и Намакуаланд во Јужна Африка. Може да се сретне и како Babies toes или Window plant. На врвот на секој лист има провидна област, како прозорец, според што (од латинскиот збор "fenestra") и го добил иметo. Многу е сличен, речиси идентичен со Frithia pulchrа, разликата може да се примети преку цветот, кој кај Fenestraria rhopalophylla е бело-жолт, а кај Frithia pulchrа е розев.

Сукулент на денот 282 е...

Fenestraria rhopalophylla

Photobucket

Фамилија: Aizoaceae
Род: Fenestraria
Вид: F. rhopalophylla
Народнo имe: Baby Toes, Baby's Toes, Sand, Window plant
Синоними: Fenestraria rhopalophylla subsp. rhopalophyllav
Потекло: Намибија и Намакуаланд во Јужна Африка
Боја на цветот: Бела со светло жолта во средината
Сезона на цветање: Есен
Висина: до 15 cm

Photobucket

Одгледување:
Бебешките прсти најмногу растат во текот на зимата и како и секој кактус, односно сукулент се многу едноставни за одгледување. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на сонце или делумна сенка. Се полева редовно, притоа се внимава да не се предозира со вода. Минималната температира на која е препорачливо да се чуваат е 8°C.

Размножување:
Се размножува со семе, со режење

Надворешен линк: Овде

Во продолжение и еден подвид на овој сукулент...

Fenestraria rhopalophylla subsp. aurantiaca

Photobucket

Фамилија: Aizoaceae
Род: Fenestraria
Вид: F. rhopalophylla subsp. aurantiaca
Народнo имe: Baby's Toes
Синоними: Fenestraria rhopalophylla f. aurantiaca, Fenestraria aurantiaca
Боја на цветот: Жолта и бела
Сезона на цветање: Средина на лето до средина на есен
Висина: до 15 cm

10/05/2008

Пуштање јазик

Ретко кој останува рамнодушен кога ќе види кактуси...оваа млада дама не крие дека целосно е освоена од овој секси кактус, па своето восхитување, покрај страстната прегратка го манифестира и со пуштање јазик...

Photobucket

10/02/2008

Календар за кактусари/ки: Октомври

Време е да започнете со пренесување на кактусите и другите сукуленти во затворен простор. Доколку во текот на зимата имате можност да ги чувате во осветлени простории на температури од околу 8°C (што е најдобро), пред пренесувањето во нив оставете ги уште неколку денови во топла просторија за да може супстратот добро да им се исуши.
Истото треба да го направите и ако презимувате билки со оголен корен.

Билките израснати од семе, доколку е можно ставете ги помеѓу прозори и држете ги во спор раст.
Photobucket

Извор: Gajenje kaktusa - Fleischer/Schütz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...