3/30/2011

Вера од Континентал

За вечерва избрав нешто од мојата воајерска архива. Овие три фотографии на кои може да се видат два вида на сукуленти од родот Aloe, сум ги направил на почетокот на ноември 2009 година во хотел Континетал во Скопје.

Првиот сукулент е Aloe vera...

Photobucket

...а другиот Aloe arborescens...

Photobucket

Photobucket

Рубриката Воајер е отворена и за вашите фотографии...може да ми ги праќате на kaktusarnica@gmail.com.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/29/2011

Златни ѕвезди

Златни ѕвезди е народно име на кактусот од видот Mammillaria elongata (Мамиларија елонгата). Може да се сретне во најмногу варијации во споредба со било кој друг вид на Mammillaria. Го има во различни бои и облици на боцките.

Кактус на денот 88/11 е...

Mammillaria elongata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. elongata
Народни имиња: Golden Stars, Lady Fingers, Ladyfinger Cactus
Синоними: Cactus subcroceus, Mammillaria suberosa var. intertexta, Mammillaria stella-aurata, Cactus stella-aurata, Mammillaria elongata var. stella-aurata, Mammillaria intertexta, Mammillaria elongata var. subcrocea, Cactus intertextus, Mammillaria tenuis var. media, Mammillaria subcrocea, Cactus elongatus, Mammillaria subcrocea var. intertexta, Mammillaria elongata var. echinata, Leptocladodia elongata, Neomammillaria elongata, Krainzia elongata, Chilita elongata, Mammillaria echinata, Mammillaria subcrocea var. echinata, Mammillaria elongata, Mammillaria elongata subsp. elongata
Потекло: Централно Мексико (Hidalgo, Queretaro)
Боја на цветот: Светло жолта, бела
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: под 15 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Се полева умерено. Помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши. Во зима супстратот се одржува сув или се полева повремено со мала количина на вода, само колку да не дојде до негово овенување. Температура на која се препорачува да се чува во зимскиот период е 10°C. Минималната температура која може да ја толерира е -1°C. Во пократок временски интервал може да толерира и пониски температури.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со израстоци и со семе.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој кактус, може да се сретнат и повеќе други сорти, подвидови и форми...

Mammillaria elongata 'Cristata'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. elongata 'Cristata'
Народни имиња: Brain Cactus
Синоними: Mammillaria elongata f. cristata
Висина: до 15 cm

Mammillaria elongata subsp. echinaria

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. elongata subsp. echinaria
Синоними: Mammillaria echinaria, Chilita echinaria, Mammillaria elongata var. echinaria
Боја на цветот: Светло жолта, бела
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm

Mammillaria elongata 'Copper King'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. elongata 'Copper King'
Боја на цветот: Светло жолта, бела
Сезона на цветање: Крај на зима-средина на пролет
Висина: до 15 cm

Mammillaria elongata 'Julio'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. elongata 'Julio'
Боја на цветот: Розево-виолетова
Сезона на цветање: Пролет
Висина: 15-30 cm

Mammillaria elongata f. mostruosa

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. elongata f. mostruosa
Народни имиња: Monstrous Lady Fingers, Monstrous Golden Star Cactus
Боја на цветот: Светло жолта, бела
Сезона на цветање: Пролет
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 1-3 cm

Mammillaria elongata 'Pink Nymph' 

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. elongata 'Pink Nymph'
Народни имиња: Pink Nymph
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Крај на зима-пролет
Висина: до 15 cm
 
Со еден Натурализиран Португалец може да се сретнете овде. Него, заедно со уште 70 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

Mammillaria elongata 'Copper King'

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/28/2011

Уште една сукулентна дружина

Уште една од вашите сукулентни дружини во мојата КАКТУСАРНИЦА. Вечерва тоа се кактусите и сукулентите на Фиданка Трајкова од Струмица. Млечката (Euphorbia) од првата фотографија и е омилена...ја “зафатила“ од гранче со само неколку листови.

Освен овие кои може да ги видите на фотографиите подолу, во оваа дружина има и нови членови...наскоро кога Фиданка ќе ги изнесе надвор, очекуваме нови фотографии! :-)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Фиданка!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/25/2011

Натурализиран Португалец

Aichryson e род во кој има околу 15 видови на сукуленти и суптропски растенија. Најголем дел од нив потекнуваат од Канарските острови, неколку од Азорските острови, од Мадеира и од Мароко. Во сродство се со Sempervivum, Jovibarba, Greenovia, Aeonium и Monanthes. Тоа лесно се воочува од сличноста на нивните листови. Еден од овие видови е и Aichryson laxum (Аихризон лаксум), кој потекнува од Канарските остврови, а е натурализиран во Португалија.

Сукулент на денот 84/11 е...

Aichryson laxum

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Aichryson
Вид: A. laxum
Синоним/и: Aichryson dichotomum, Sempervivum annuum, Sempervivum molle
Потекло: Канарски острови, натурализиран во Португалија
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Средина на пролет - средина на лето
Висина: 30 - 45 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат богат со хумус и добра дренажа, на места во блага сенка или изложени на директно сонце. При многу силно сонце листовите може да поцрвенеат. Толерираат суша и ниски температури доколу суспстратот е сув, но не се отпорни на смрзнување. Овој сукулент е  monocarpic - еднаш цвета и потоа умира. Природно Натурализираниот Португалец е двегодишно растение. Со цел да се спречи негово умирање и да се поттикне вегетативниот раст, цветот по прецветувањето треба да се исече.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со режење и со семе.

Надворешен линк: Овде

Цветовите на Aichryson laxum се артактивни за пчели, пеперутки, други инсекти и птици.

Како изгледа Бетонски лист ќе видите овде. Него, заедно со уште 69 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/23/2011

Симпатична сукулентна дружина

Просторот во рубриката Вашите кактуси и сукуленти во мојата КАКТУСАРНИЦА денеска го збогатувам и разубавувам со една многу симпатична сукулентна дружина. Овие кактуси и сукуленти ги здружила и за дружината се грижи Азра Калач од Скопје. Со нејзина дозвола од албумот кој го има на Facebook направив избор од неколку фотографии кои може да ги видите во продолжение...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Азра!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/22/2011

Бетонски лист

Titanopsis е род од фамилијата Aizoaceae, во кој има околу 10 сукуленти, меѓу кои е и Titanopsis calcarea (Титанопсис калкареа). Сукулентите од оваа фамилија, заедно со тие од фамилијата Ficoidaceae кај народот се познати како Stone plants или Carpet weeds, а често се нарекуваат и Mesembs. Видовите од родот Titanopsis се многу слични на тие од родот Aloinopsis.

Сукулент на денот 81/11 е...

Titanopsis calcarea

Photobucket

Фамилија: Aizoaceae
Род: Titanopsis
Вид: T. calcarea
Народни имиња: Concrete Leaf, Living Stone, Jewel Weed, Carpet Leaf, Sheep's Tongue, Skilpadvoetjie и Кalkvygie (Африкански)
Синоними: Titanopsis calcareum
Потекло: Јужна Африка (Bushmanland, Upper Karoo)
Боја на цветот: Светло жолта до портокалова
Сезона на цветање: Крај на есен-средина на зима
Висина: под 10 cm
Дијаметар: до 8 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со одлична дренажа, односно супстрат кој при полевањето обезбедува брзо и целосно исцедување на вишокот на вода. Ужива да биде на места во блага сенка во летниот период, а на места изложени на директно сонце во другите сезони од годината. Се полева умерено во периодот кога расте (доцна есен и рана пролет). Во останатиот период супстратот се одржува претежно сув. Толерира високи температури и смрзнување до -4°C. Во краток временски интервал може да толерира и температури до -10°C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со одделување на цела грмушка.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид може да се сретне и една друга негова сорта...

Titanopsis calcarea cv. Bizzarre

Photobucket

Фамилија: Aizoaceae
Род: Titanopsis
Вид: T. calcarea cv. Bizzarre
Боја на цветот: Зелено-жолта
Сезона на цветање: Зима
Висина: под 10 cm
Дијаметар: до 10 cm

Овде може да најдете еден Сребрен факел. Него, заедно со уште 68 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/19/2011

Билка од боговите!

Досега во неколку наврати (Чудо од природата и Алое Вера) во КАКТУСАРНИЦА пренесував записи за лековитите својства на еден од најпознатите сукуленти Aloe vera, објавени во македонските медиуми и веб портали. Денеска налетав на уште еден, со наслов “Алое вера - билка од боговите!“, објавен во NotForMen, каде што може и да го прочитате во целост.

Во продолжение ви пренесувам дел од него...

aloe_vera1
Содржи дури 280 полезни состојки за човековото здравје.
Датира од времето на Клеопатра
Велам пратена од боговите затоа што нејзиното име се споменува уште во Стариот завет, 6000 години пред Исус, а во нејзината комплексна структура има неверојатни 280 потврдени состојки, полезни за човековото здравје. Оваа билка се користела за негување на внатрешната, но и на надворешната убавина на најубавата жена на сите времиња, Клеопатра.

Неопходна во денешно време
И можеби ќе се запрашате зошто да пиеме вакви работи кога нашите баби и дедовци биле живи и здрави и без тоа? Но размислете само....Дали пред 100,200 години секое семејство имаше по 2 автомобила, на секој агол фабрика, а најново и застрашувачки експлозии на нуклеарни централи на повеќе места во светот, проследени со огромна радијација. Можеби не верувате во фаталната 2012 година, но потсвесно знаете дека индустријализацијата секој ден силно замавнува по нашето здравје. Алое верата е еден од безболните превентивни чекори кои можете да го направите уште веднаш.

Дејство
Алое верата мора да се обработи за најмногу 5,6 часа од моментот кога е скината со цел да не ги изгуби корисните состојки. Човек не треба да биде болен за да ја конзумира, но сепак докажано е дека помага при стомачни тегоби, проблеми со дигестивниот систем, кожни болести, па дури испитувањата покажаа дека има и антиканцерогено дејство во тешките случаи на лекување рак. Многуте форуми на оваа тема и сведоштвата на луѓето како Алое верата им го променила животот се доказ за нејзината благотворност. Па зошто да не пробате?

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

3/18/2011

Сребрен факел

Cleistocactus strausii (Клеистокактус штрауси) е кактус кој потекнува од високите планински региони на Боливија и Аргентина. Кај народот е познат како Silver torch, Wooly torch или Snow pole.

Кактус на денот 77/11 е...

Cleistocactus strausii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cleistocactus
Вид: C. strausii
Народни имиња: Silver torch, Wooly torch, Silver Torch Cactus, Snow Pole
Синоними: Cereus strausii, Borzicactus strausii, Pilocereus strausii, Denmoza strausii, Cleistocactus strausii var. straussii
Потекло: Боливија и Аргентина
Боја на цветот: Црвена
Сезона на цветање: Скоро континуирано во текот на годината (цветаат само стари билки на 45 cm)
Висина: до 3 m
Дијаметар: до 6 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места изложени на директно сонце, во супстрат со добра дренажа. Во летниот период се полева редовно и обилно. Во зима не се полева воопшто, во спротивно може да дојде до трулење на корењата. Во тој период се препорачува да се чува на температура од околу 10°C. Отпорен е и на температури под нулата. Може да толерира температури до -10°C, но веќе под -5°C доаѓа до негово оштетување. Кај постарите билки, се препорачува пресадување на секои 4 години.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со режење. 

Надворешен линк: Овде

Освен во основниот вид, овој кактус може да се сретне и во неколку други сорти и форми...


Cleistocactus strausii f. cristata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cleistocactus
Вид: C. strausii f. cristata
Висина: 15-45 cm

Cleistocactus strausii var. fricii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cleistocactus
Вид: C. strausii var. fricii
Висина: 30-60 cm

Cleistocactus strausii f. monstruosus

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cleistocactus
Вид: C. strausii f. monstruosus
Висина: 30-60 cm

Во продолжение ви го презентирам и...

Cleistocactus hyalacanthus 
(Клеистокактус хиалакантус)

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cleistocactus
Вид: C. hyalacanthus
Народни имиња: Silver torch
Синоними: Cleistocactus strausii var. jujuyensis, Cleistocactus jujuyensis
Потекло: Боливија и Аргентина
Боја на цветот: Розева или светло црвена
Сезона на цветање: Средина на пролет
Висина: до 2,4 m
Дијаметар: до 6 cm

Внимавајте, овде има Октопод. Него, заедно со уште 67 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...