12/11/2013

Црна ружа - Aeonium arboreum 'Schwarzkopf'

Eден од највпечатливите сукуленти од родот Aeonium. Интересна комбинација на разгранет сукулент и розети на крајот од гранките, со листови во темно црвена, речиси црна боја.

Aeonium arboreum 'Schwarzkopf'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Aeonium
Вид: Aeonium arboreum 'Schwarzkopf'
Народно име: Aeonium 'Blacktop, Black rose, Black Beauty, Black Tree Aeonium, Purple Crest Aeonium
Синоним: Aeonium manriqueorum, Aeonium arboreum var. atropurpureum f. nigrum, Aeonium arboreum var. atropurpureum f. cristata, Aeonium arboreum var. atropurpureum, Aeonium arboreum

Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Лето
Висина: 60-180 cm

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра пропустливост на вода. Се полева обилно, но не често...супстратот треба да се исуши помеѓу две полевања. Во зимскиот период фреквенцијата на полевање се намалува на еднаш месечно или само колку да не се исушат листовите. Се чува на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Во зискиот период треба да се заштити од смрзнување...може да издржи температира до -2°C, дури и пониска во пократок временски период.

Photobucket

Размножување:
Овој сукулент се размножува со режење и семе. Размножувањето со режење е многу лесно и се прави во пролет, притоа се што треба да се направи е да се пресече розетата со мал дел од гранката и да се посади.

Надворешен линк: Овде

12/10/2013

Пустинска рoза - Adenium obesum

Adenium obesum (Адениум обесум) е интересно дрво, кое е познато e како Mock Azalea, Impala Lily, Sabi Star, Kudu или Desert-rose. Потекнува од источна Африка и јужна Арабија, од регионите каде има чести врнежи дожд во текот на летото и е многу суво во текот на зимата. Покрај спектакуларните цветови, главна карактеристика на овој сукулент е неговото изразено и набрекнато стебло (caudex), кое служи за складирање на вода и по кое го има добиено и името (obesum = дебел).

Adenium obesum

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: Adenium obesum
Народнo имe: Sabi Star, Kudu, Desert-rose
Потекло: Источна Африка и jужна Арабија
Боја на цветот: Црвена/розева (цвета обично после третата година)
Сезона на цветање: Пролет и по вторпат во септември
Висина: до 1,5 m

Photobucket

Одгледување:
Супстратот во кој се одгледува и полевањето е исто како и кај кактусите. Помеѓу две полевања супстратот треба да се исуши. Во зимските месеци само повремено треба да се полева со мала количина на вода. На почетокот на зимата (освен ако се чува во идеални услови), му паѓаат листовите. Минималната температура на која треба да се чува во текот на зимата е 10°C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе или со режење. Најдобро време за тоа и во двата случаи е пролет.

Надворешен линк: Овде

Подвидови, вариетети, форми, сорти и хибриди:
Adenium obesum f. cristata
Adenium obesum f. variegata
Adenium obesum 'Tropical Snow'
Adenium obesum 'Tropic Sun'
Adenium obesum 'True Heart'

12/09/2013

Пустинска роза - Adenium obesum 'True Heart'Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: Adenium obesum 'True Heart'
Народнo имe: Desert-rose
Боја на цветот: Црвена
Висина: 90 - 120 cm

12/08/2013

Пустинска роза - Adenium obesum 'Tropical Snow'

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: Adenium obesum 'Tropical Snow'
Народнo имe: Desert-rose
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Цвета постојано
Висина: 1,2 m

12/07/2013

Пустинска роза - Adenium obesum 'Tropic Sun'

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: Adenium obesum 'Tropic Sun'
Народнo имe: Desert-rose
Боја на цветот: Црвена, бела
Сезона на цветање: Цвета постојано
Висина: 1,2 m
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...