2/24/2012

Највонземјанското место на Земјата

Вчера прочитав еден текст во кој беа претставени седум места кои се на нашата планета, но изгледаат како да се на некоја друга. Меѓу нив беше и Сокотра, најголемиот остров на истоимениот мал архипелаг која му припаѓа Јемен.

Photobucket

Овој остров е познат како највонземјанското место на Земјата. Една третина од неговиот растителен свет се ендемични видови кои освен таму не може да се сретнат на ниту едно друго место. Токму уникатните растенија, меѓу кои има и повеќе кактуси и други сукуленти, со својот изглед го прават Сокотра да изгледа како да е на некоја друга планета.

Photobucket

Меѓу највпечатливите од нив, се Змејовото крваво дрво (Dracaena cinnabari), Dorstenia gigas и популарната Пустинска роза (Adenium obesum)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Текстот за ова и другите шест места, може да го прочитате овде.

Убав викенд!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...