11/28/2008

Сукулентна желка

...многу редок вид...идеална за одгледување како домашно милениче...освен што треба одвреме навреме да ја освежите со течности, не бара никакво посебно внимание...

Photobucket

11/26/2008

Dance of the cacti

Од извори кои инсистираа на својата анонимност добив ексклузивно видео од една луда журка на кактуси и други сукуленти...


П.С. Бидете стрпливи...журката почнува таму негде после 17ата секунда :-)

11/24/2008

Бејзбол палка

Оваа “бејзбол палка“ не е за играње бејзбол, ниту се користи за самоодбрана, тепање, демолирање и слични активности. Нејзината намена е да го разубавува просторот. Станува збор за Sansevieria hallii (Сансеверија хали), сукулент кој потекнува од Зимбабве. Поради тоа што листовите му личат на бејзбол палка, познат е и како Baseball Bat Sansevieria.

Сукулент на денот 329 е...

Sansevieria hallii

Photobucket

Фамилија: Ruscaceae
Род: Sansevieria
Вид: S. hallii
Народнo имe: Baseball Bat Sansevieria
Потекло: Зимбабве
Боја на цветот: Зелкансто бела
Сезона на цветање: Билките кои се чуваат во домашни услови ретко се случува да расцветаат. Цветот може да се види само кај билките кои се чуваат во стакленици.
Висина: Над 50 cm

Photobucket

Одгледување:
Може да издржи долго време без вода, препорачливо е да се одгледува во супстрат кој ќе овозможи добра дренажа. Директна изложеност на силно сонце може да доведе до оштетување на листовите. Освен полевање и пресадување кога саксијата ќе му стане мала, овој сукулент не бара некое посебно внимание. Во зима, во краток временски интервал може да толерира и температура до -6°C.

Photobucket

Размножување:
Најлесниот начин за размножување е со режење.
Надворешен линк: Кликнете овде

Освен основниот вид овој сукулент може да се сретне и во две други сорти, добиени со предизвикана мутација...

Sansevieria hallii 'Variegated'

Photobucket

Фамилија: Ruscaceae
Род: Sansevieria
Вид: S. Hallii 'Variegated'
Народнo имe: Baseball Bat Sansevieria
Висина: Над 15-30 cm

Sansevieria hallii 'Pink Bat'

Photobucket

Фамилија: Ruscaceae
Род: Sansevieria
Вид: S. Hallii 'Pink Bat'
Народнo имe: Baseball Bat Sansevieria
Висина: Над 15-30 cm

11/21/2008

Oд зора до самрак...

...сумирано во 26 секунди...фази низ кои поминуваат цветовите на еден кактус...

11/20/2008

Наследство

Еден ден се ќе биде на малиот...а до тогаш (ако сопственикот во меѓувреме не го пресади во друга саксија) ќе мора да остане во сенка(та) на неговиот родител...

Photobucket

11/17/2008

Необичен молив

Пред некое време Леонастефани ми испрати фотографија од еден од нејзините миленици за кој не знаеше како се вика...до пред некој ден кога случајно налетав на него, не знаев и јас...

...затоа денеска за Леонастефани и сите Вас, Сукулент на денот, 322 е...

Euphorbia tirucalli

Photobucket

Фамилија: Euphorbiaceae
Род: Euphorbia
Вид: E. tirucalli
Народнo имe: Indian Tree Spurge, Naked Lady, Pencil tree, Milk bush, Finger tree, Pencil Euphorbia, Rubber-hedge Euphorbia, Kraalmelkbos, Petroleum plant
Синоними: Euphorbia rhipsaloides, Euphorbia viminalis
Потекло: Тропските делови на источна и јужна Африка
Боја на цветот: Жолта
Сезона на цветање: Септември до декември
Висина: 3-5 m, но можат да се сретнат и примероци високи до 10 метри.

Photobucket

Одгледување:
Освен гранките кои личат на молив овој сукулент има и ситни ливчиња. Се одгледува на места целосно изложени на сонце, во супстрат кој овоможува добра дренажа бидејќи и овој сукулент не сака мокри нозе, особено не во зима. Минималната темератира на која е препорачливо да се чува во текот на зимата е 10°C, а во пократок временски интервал може да толерира и температура од -4°C.

Размножување:
Се размножува со режење на гранки од стеблото.

Надворешен линк: Овде


Латексот кој го содржи е отровен и може да предизвика иритација на кожата и очите. Може дури да биде и фатален ако се проголта поголема количина...затоа не си играјте! :-) Во традиционалната медицина се користи како лек за сексуална импотенција и како противотров при каснување од змија.

Од овој сукулент може да се произведува и биогориво и затоа може да се сретне и како Petroleum plant.

Во продолжение две фотографии од моливот на Леонастефани...

Photobucket

Photobucket

11/15/2008

Колекцијата на Тивериопол

И денеска Вашите кактуси и сукуленти се во мојата КАКТУСАРНИЦА. Пред некој ден Тивериопол ми испрати фотографии од неговата, како што тој вика скромна збирка, но јас би рекол дека станува збор за една многу интересна и убава за око збирка...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Тивериопол!

11/12/2008

Пустинска рoза

Ова мало дрво е познато како Mock Azalea, Impala Lily, Sabi Star, Kudu или Desert-rose. Потекнува од Источна Африка и Јужна Арабија, од регионите каде има чести врнежи во текот на летото, но е и многу суво во текот на зима.

Сукулент на денот 317 е...

Adenium obesum

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: A. obesum
Народнo имe: Sabi Star, Kudu, Desert-rose
Синоним/и:
Потекло: Источна Африка и Јужна Арабија
Боја на цветот: Црвена/розева
Сезона на цветање: Пролет и по вторпат во септември
Висина: до 1,5 m

Одгледување:
Супстратот во кој се одгледува и полевањето е исто како и кај кактусите. Помеѓу две полевања супстратот треба да се исуши. Во зимските месеци само повремено треба да се полева со мала количина на вода. На почетокот на зимата, (освен ако се чува во идеални услови), му паѓаат листовите. Минималната температура на која треба да се чува во текот на зимата е 10°C.

Размножување:
Се размножува со семе или со режење...најдобро време за тоа и во двата случаи е пролет.

Надворешен линк: Овде

Внимание! Сите делови на Пустинската роза се отровни.

11/10/2008

Стаклена градина

Ако сакате да имате своја стаклена градина, еве ви идеја како да си ја направите...

Photobucket

11/08/2008

Млади дечки

Се сеќавате ли на бебињата кактуси? Ако после еден месец почнаа да ги покажуваат првите боцки, сега после четири месеци тие веќе се млади дечки кои пројавуваат желба и да боцкаат.

Photobucket

Во меѓувреме пред повеќе од еден месец, бидејќи на површината на супстратот во кој ги посеав покрај нив почна да се развива и друга зелена култура, направив уште еден експеримент...во таа фаза ги пресадив во друг супстрат. Операцијата ја извршив со пинцета и можам да кажам дека заврши многу успешно...жртви беа само неколку од нив...во моментов ги има осумдесетина и сите добро напредуваат.

Супстратот во кој сега растат е оној класичен кој го користам за сите кактуси и сукуленти. Садот е од сладолед...од капакот е исечен средниот дел, а за да биде затворен просторот и воедно да има повеќе воздух внатре, со него е прицврстена најлон кеса.

Photobucket

11/07/2008

Голем избор

Кактуси и сукуленти во Плантас! 

Има голем избор (барем вчера имаше), со одличен квалитет...малите примероци можат да се купат за 70 денари, а поголемите за 250 денари.

Може да најдете и голем избор на Каландива (хибрид на Kalanchoe blossfeldiana)

Навалете! :-)

Photobucket

11/05/2008

Секси комбинација

Овој млад љубител на кактуси преку нив креативно си се изразил и содржински си го збогатил дворот...

Photobucket

11/03/2008

Календар за кактусари/ки: Ноември-Декември

Во овој период од годината кактусите и другите сукуленти би требало веќе да бидат во затворен простор, подготвени за зимски сон. Но бидејќи времето се поремети и надвор преку ден има пролетни температури, а и ноќните не се ризично ниски, дел од моите билки се сеуште надвор. Доколку и Вашите сеуште ги чувате надвор, внимавајте на ноќните температури!

Photobucket

Доколку ги чувате билките во подрум, пред да ги сместите таму, треба да искречите, за да ги уништите сите габички кои можат да се пренесат на билките. Не знам зошто, но имам прочитано дека никогаш не смеат во истата просторија да бидат кактуси и компири!?

За кактусите и сукулентите кои се сместени во суви и ладни простории, потребна е само минимална нега. Еднаш неделно може да ги прегледате и доколку воочите некој трулеж, треба веднаш да го отсечете заразениот дел. Таквата билка треба да ја пренесте во топла просторија додека не се залечи раната.

Ова е период кога може да се направи скратување на корењата...извадете ги билките од сакасиите, исчистете го супстратот, скратете ги корењата и оставете ги неколку денови да зараснат раните. Следно што треба да направите е да ги наместите така што ќе внимавате жилите на корењата да не бидат свиткани и да ги пренесете на местото каде што ќе останат до пролет. Секоја билка посебно можете да ја завиткате во хартија и така да ги сместите во некоја кутија, куфер или сл.

Извор: Gajenje kaktusa - Fleischer/Schütz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...