4/29/2011

Пеперутка и цвет

Еден човек го замолил Господ за еден цвет и пеперутка.

Но Господ му дал кактус и гасеница.

Човекот бил тажен, не можел да свати зошто неговата желба добила погрешен одговор.
Си помислил: “Ах добро, Господ мора да се грижи за многу луѓе...“ и одлучил да не потпрашува повеќе.

По некое време отишол да види што се случило со кактусот и гасеницата, на кои веќе имал сосема заборавено.

Photobucket

На негово огромно изненадување, од бодликавиот кактус израснал величествен цвет, а грдата гасеница се претворила во најубавата пеперутка.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

4/28/2011

Син факел

Pilosocereus glaucescens (Пилосоцереус глауцесенс) е тенок кактус со жолти боцки, кои се убав контраст на небесно сината боја на неговото тело. Потекнува од Бразил и во природа може да израсне до 6 m во височина.

Кактус на денот 118/11 е...

Pilosocereus glaucescens

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Pilosocereus
Вид: P. glaucescens
Народно име: Blue Torch Cactus
Синоними: Cephalocereus glaucescens, Pseudopilocereus glaucescens
Потекло: Бразил
Боја на цветот: Светло зелена, бела
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: до 6 m
Дијаметар: до 10 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Од крајот на пролетта до почетокот на есента се полева редовно, но умерено. Помеѓу две полевања, супстратот се остава да се исуши. Во зима се полева само повремено со мала количина на вода. Во овој период се препорачува да се чува на температура од околу 12°C. Не толерира температури под 0°C.

Photobucket

Размножување:
Со семе и со режење.

Надворешен линк: Oвде

Овде може да видите и едно Тигар Алое. Него, заедно со уште 78 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

4/26/2011

Тигар Алое

Aloe variegata (Алое вариегата) е класифицирано како џуџесто Aloe и е дел од групата на видови на сукуленти од родот Aloe, кои достигнуваат висина не повеќе од 30 cm. Кај народот е познат и како Tiger Aloe. Потекнува од Јужна Африка и Намибија. Во природни услови најчесто се среќава во групи од 7-8 растенија.

Сукулент на денот 116/11 е...

Aloe variegata

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. variegata
Народнo имe: Tiger Aloe, Partridge-breasted Aloe, Tigeraloë
Синоним/и: Aloe variegata var. haworthii, Aloe punctata, Aloe ausana
Потекло: Јужна Африка (Cape Provinces, Namaqualand, Karoo и Orange Free State) и Намибија.
Боја на цветот: Најчесто портокалова со зелени врвови на цветовите (бојата може да варира од матно розева до црвена и ретко жолта)
Сезона на цветање: Зима и почеток на пролет
Висина: до 30 cm
Дијаметар: 20-30 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат кој обезбедува добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Главно расте во пролет и есен. Во тој период треба да се полева редовно, но умерено. Склон е кон скапување и затоа треба да се внимава со полевањето. Подобро е супстратот да се одржува релативно сув, отколку да се претера со полевањето. За да се инцира цветањето, во зимскиот период треба да се чува на температура од околу 5-10°C. Во краток временски период може да толерира темпреатури и под нулата, но максимум до -7°C. Кај билките кои прецветале, треба да им се отстранат сувите стебленца од цветовите.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со израстоци и со семе.

Надворешен линк: Овде

Една Свената бодликава круша може да видите овде. Неа, заедно со уште 77 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

4/21/2011

Kaktus Albir и Benikaktus

Доколку планирате оваа година да одите на одмор во Шпанија, ви ги препорачувам хотелите Kaktus Albir и Benikaktus.

Kaktus Albir е хотел со четири ѕвезди, лоциран на првата линија на Albir Beach, 10 минути од Benidorm и 3 минути од Altea.

Photobucket

Benikaktus е со три ѕвезди и е лоциран е на 15 минути одење од центарот на Benidorm, а Levante beach е на само 50 метри од него.

Photobucket

Повеќе информации за нив може да најдете овде.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

4/20/2011

Свената бодликава круша

Opuntia monacantha (Опунција моноканта) е кактус кој е познат како Drooping Prickly Pear, Cochineal Prickly Pear или Barbary Fig. Потекнува од Аргентина, Бразил, Уругвај и Парагвај а е натурализиран во Австралија и Јужна Африка. Може да се сретне и кај нас, како во основниот вид, така и во некои други сорти, односно форми.

Кактус на денот 110/11 е...

Opuntia monacantha

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ountia
Вид: O. monacantha
Народнo имe: Drooping Prickly Pear, Cochineal Prickly Pear, Barbary Fig, Prickly Pear Cactus, Palma-Brava, Opuntia, Common Prickly Pear
Синоними: Cactus monacantha, Opuntia arechavaletae (погрешно како негов синоним се користи и Opuntia vulgaris)
Потекло: Аргентина, Бразил, Уругвај и Парагвај
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 2,4 m (може да се сретнат и повисоки примероци)

Photobucket

Одгледување:
Овој кактус бара светлина, полевање и добра дренажа. Се одгледува на места изложени на директно сонце, во супстрат кој при полевањето обезбедува вишокот на вода да истекува од саксијата. Толерира суша. Во периодот кога расте, се полева редовно, но умерено. Во зимскиот период се полева само повремено со мала количина на вода или воопшто не се полева. Во зима може да толерира и температури под 0°C. Според информациите кои може да се сретнат, може да толерира температури и до -12°C.

Photobucket

Размножување:
Со семе и со режење.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој кактус, често може да се сретнат и неколку други сорти и форми, кои понекогаш се именуваат и продаваат и како Opuntia 'Mavrick' или Opuntia vulgaris 'Mavrick'. Како најпопуларни од нив се издвојуваат...

Opuntia monacantha 'Monstruosa'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ountia
Вид: O. monacantha 'Monstruosa'

Opuntia monacantha var. variegata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ountia
Вид: O. monacantha var. variegata
Народнo имe: Joseph's Coat, Irish Mittens
Синоними: Opuntia monacantha f. variegata, Opuntia vulgaris f. variegata, Opuntia vulgaris var. variegata, Opuntia vulgaris f. monstrosa
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 1,8 m

Сукулентот на Принц Albert може да го видите овде. Него, заедно со уште 76 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.
Opuntia monacantha, commonly known as Drooping Prickly Pear, Cochineal Prickly Pear, or Barbary Fig, is a species of plant in the Cactaceae family. It is native to Argentina, Brazil, Paraguay, and Uruguay and is naturalised in Australia and South Africa. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forests and sandy shores.
The species was first formally described in 1812 by botanist Adrian Haworth in Synopsis Plantarum Succulentarum. The name Opuntia vulgaris, which is a synonym of Opuntia ficus-indica, has been misapplied to this species in Australia.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

4/19/2011

Кактус расте на дрво

Освен на земја, во пустинските предели може да се сретнат и кактуси кои растат и на други, малку понеобични места на кои се собира прашина или вода, како што се карпи, олуци, дрвја и слично.

Еден таков пример е и овој кактус од родот Opuntia кој расте на дрво во Catalina State Park северно од Tucson.

Photobucket

Повеќе може да прочитате овде.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

4/11/2011

Сукулентот на Принцот Albert

Bijlia cana (Бијлија кана) е уште еден од групата на сукуленти кои освен Stone plants или Carpet weeds, понекогаш се нарекуваат и Mesembs. Кај народот е познат како Prince Albert Vygie. Објаснувањата за зборот "vygie" кои може да се сретнат во речниците е дека се однесува за било кој вид од Mesembryanthemacae (поранешна фамилија која сега е дел од фамилијата Aizoaceae), односно сукулентна покривка на земјата.

Сукулент на денот 101/11 е...

Bijlia cana

Photobucket

Фамилија: Aizoaceae
Род: Bijlia
Вид: B. cana
Народни имиња: Prince Albert Vygie
Синоними: Bylia cana, Bijlia dilatata
Потекло: Јужна Африка, пустината Great Karoo
Боја на цветот: Жолта
Сезона на цветање: Зима
Висина: под 15 cm
Дијаметар: 7-15 cm

Photobucket

Одгледување:
Бара малку вода. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Во лето кога не расте се полева минимално, само колку листовите да не му овенат. Генерално расте во зима, но ако се чува во сенка, во ладни простории и се полева редовно, ќе продолжи да расте и во останатиот период од годината. Толерира температури до -2°C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со режење.

Надворешен линк: Овде

Едно боцкаво Виножито може да видите овде. Него, заедно со уште 75 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

4/08/2011

Виножито

Mammillaria rhodantha (Мамиларија роданта) е еден од 171 видови на кактуси од родот Mammillaria. Овој мал кактус потекнува од Мексико, а неговото народно име е Rainbow pincushion.

Кактус на денот 98/11 е...

Mammillaria rhodantha

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. rhodantha
Народно име: Rainbow pincushion
Синоним: Mammillaria rhodantha subsp. rhodantha, Mammillaria droegeana, Mammillaria fuscata, Mammillaria rhodantha var. droegeana, Mammillaria calacantha, Mammillaria bonavitii, Cactus rhodanthus, Neomammillaria rhodantha
Потекло: Мексико
Боја на цветот: Виолетово-розева до црвена
Сезона на цветање: Пролет – лето
Висина: до 30 cm
Дијаметар: до 10 cm

Photobucket

Одгледување:
Не бара некој посебен третман, но потребна му е светлина колку што е можно повеќе. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Бидејќи и овој кактус е пустинско растение, не бара да биде полеван често. Во лето се полева редовно, но умерено, а во зима супстратот се остава сув. Во зима може да толерира температури до -4°C. Температура на која се препорачува да се чува во зимскиот период е 8°C.

Photobucket

Размножување:
Со семе и со израстоци.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид, може да се сретнат и повеќе други подвидови, сорти и форми...

Mammillaria rhodantha subsp. pringlei

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. rhodantha subsp. pringlei
Боја на цветот: Виолетово-розева
Сезона на цветање: Пролет – лето
Висина: до 30 cm

Mammillaria rhodantha subsp. fera-rubra

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. rhodantha subsp. fera-rubra
Народно име: Rainbow pincushion
Синоним: Mammillaria fera-rubra
Боја на цветот: Виолетово-розева
Сезона на цветање: Средина на пролет
Висина: 15- 30 cm

Mammillaria rhodantha var. fulvispina

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. rhodantha var. fulvispina
Боја на цветот: Виолетово-розева
Сезона на цветање: Пролет – лето
Висина: до 30 cm

Mammillaria rhodantha f. cristata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. rhodantha f. cristata

Mammillaria rhodantha subsp. aureiceps

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. rhodantha subsp. aureiceps
Народно име: Rainbow pincushion
Синоним: Mammillaria aureiceps, Mammillaria rhodantha var. aureiceps
Боја на цветот: Виолетово-розева
Сезона на цветање: Средина на пролет
Висина: 15-30 cm

Mammillaria rhodantha subsp. mollendorffiana

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. rhodantha subsp. mollendorffiana
Народно име: Rainbow pincushion
Синоним: Mammillaria mollendorffiana, Neomammillaria mollendorffiana
Боја на цветот: Виолетово-розева
Сезона на цветање: Средина на пролет
Висина: 15-30 cm

Mammillaria rhodantha var. sulphurea

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. rhodantha var. sulphurea
Сезона на цветање: Средина на пролет
Висина: 15-30 cm

Oвде може да се сретнете и запознаете со една симпатична Африканка. Неа, заедно со уште 74 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...