6/30/2010

Алое

Некаде на средината на минатиот месец имавте можност да прошетате низ сукулентното царство на Jeff Pavlat и да ја слушнете неговата приказна за откривањето на страста кон кактусите и сукулентите...

Вечерва преку оваа Видео лекција од него имате можност да дознаете нешто повеќе за сукулентите од родот Aloe...од каде потекнуваат, како се одгледуваат...


неговата приказна за откривањето на страста кон овие билки

Уште еден рид е освоен

Покрај ридовите во Клисура и Долно Барбарево, уште еден рид во Македонија е освоен од кактуси од родот Opuntia. Фотографиите се направени во село Драгобраште во општина Виница.

Photobucket

Photobucket

Благодарам Оле!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/29/2010

Фотелја за свекрви

Кактусот кој е составен дел од оваа фотелја е Echinocactus grusonii, кој е познат и како Mother-in-Law’s Seat.

Креатор на фотелјата е Denger Cengiz...нешто повеќе за неа, но и уште многу други несекојдневни и уникатни форми на мебел за седење може да видите овде.

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/28/2010

Имав среќа

Во петокот на кратко повторно бев во Пробиштип. Неколку минути пред да заминам Милица во незиниот двор ми покажа еден од нејзините кактуси од родот Echinopsis кој овојпат беше во расцветано издание. Еве како изгледаше...

Photobucket

Photobucket

Цветот му трае само 24 часа...имав среќа да бидам на вистинско место, во вистинско време. :-)

Благодарам Милица!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/25/2010

Бугарска марка

Во мојата дигитална колекција на поштенски марки придодавам уште една. Овојпат станува збор за поштенска марка издадена во 2009 година од поштата на соседна Бугарија ...

Photobucket

Сеуште сум во потрага по марката која била издадена во 1986 од поштата на тогашна Југославија, со голем Cereus во средината.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/24/2010

Опашката на сестра ми

Сестра ми е сопственик на еден капитален примерок на кактус од видот Disocactus flagelliformis кој е познат и како Опашка на стаорец. Стар е околу осум години, размножен е од кактусот што го има мајка ми и годинава е полн со цветови. Еве како изгледал во саботата...

Photobucket

За жал фотографијата е направена е со мобилен и цветовите не се гледаат баш убаво.

На трети овој месец кога јас го фотографирав изгледаше вака...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Освен Опашката (меѓу другото) терасата на сестра ми ја красат и Чувар на куќа...

Photobucket

...и еден Echinopsis.

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/21/2010

Коските ми се расцветаа

Rhipsalis salicornioides кој е познат и како Dancing Bones Cactus, Drunkard’s Dream и Spice Cactus, а јас си го викам Разиграни коски е кактус кој го имам од 2007 година. Годинава расцвета за првпат...засега има само четири цветови...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/18/2010

Жешката Кети

Kalanchoe blossfeldiana (Каланхое блосфелдиана) е најчесто одгледуваниот сукулент од родот Kalanchoe. Потекнува од Мадагаскар, од каде во 1927 година била пренесена во Париз. Една година подоцна Robert Blossfeld (подоцна во негова чест сукулентот го добива името), успеал да го одгледа како домашна билка и некаде околу 1932 година веќе почнал и да тргува со него.

Сукулент на денот 169/10 е...

Kalanchoe blossfeldiana

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Kalanchoe
Вид: K. blossfeldiana
Народнo имe: Flaming Katy, Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe, Life plant, Madagascar Widow's-thrill
Синоними: Kalanchoe coccinea var. blossfeldiana, Kalanchoe globulifera var. coccinea
Потекло: Мадагаскар
Боја на цветот: Жолта, розева, црвена, порокалова, бела
Сезона на цветање: Доцна есен, рана зима
Висина: 30 - 45 cm
Дијаметар: 30 - 40 cm

Photobucket

Одгледување
Едноставен е за одгледување, потребна му е топлина и не бара премногу грижа. Идеална температура за развој и цветање на овој сукулент е од 12-30 °C. Многу е осетлив на ниски температури. Доволна е изложеност од само неколку часа на температура од околу 0 °C и билката да угине. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце и многу светлина. Колку е поголема сакасијата во која се одгледува толку ќе бидат поголеми и листовите. Се полева редовно, а помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши.

Пламнувањето на Кети, односно цветањето на овој сукулент не е поврзано со неговата големина, туку со количината на светлина која ја добива. За да се поттикне цветањето, од средината на Септември треба да почне да се чува секој ден по 14 часа во целосна темница. По 3-4 месеци (може и порано) ќе се појават и цветовите. Кога цветовите ќе почнат да овенуваат, одрежете ги.

Размножување:
Со семе и режење на гранки и листови.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој сукулент, може да се сретнат и повеќе други сорти. Најпопуларните се познати под името Calandiva кои може да се сретнат во најразлични бои. Во продолжение и неколку од нив...

Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva Dark Pink'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Kalanchoe
Вид: K. blossfeldiana 'Calandiva Dark Pink'
Народнo имe: Flaming Katy, Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe
Синоними: Kalanchoe globulifera var. coccinea
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Цвета постојано
Висина: 15 - 30 cm
Дијаметар: 15 - 38 cm

Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva Charming Red'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Kalanchoe
Вид: K. blossfeldiana 'Calandiva Charming Red'
Народнo имe: Flaming Katy, Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe
Синоними: Kalanchoe globulifera var. coccinea
Боја на цветот: Црвена
Сезона на цветање: Цвета постојано
Висина: 15 - 30 cm
Дијаметар: 15 - 38 cm

Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva White'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Kalanchoe
Вид: K. blossfeldiana 'Calandiva White'
Народнo имe: Flaming Katy, Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe
Синоними: Kalanchoe globulifera var. coccinea
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Цвета постојано
Висина: 15 - 30 cm
Дијаметар: 15 - 38 cm

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/17/2010

Мала попладневна изложба

Влезот е слободен :-)

Photobucket
“Waiting for Romance”

Photobucket
“Taking Care of the Crops”

Автор на двете дела е Ryan Mosley. Со кликнување врз нив може да ги видите и во малку поголем формат.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/16/2010

Танга гаќички

Случајно налетав на интересна колекција на женски танга гаќички...

Photobucket
Photobucket

Целата колекција и гаќичките поединечно во поголем формат може да ги видите овде.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

6/15/2010

Во двор во Пробиштип

Ден пред да прошетам во Струмица на улица, бев и во Пробиштип. Наспроти канцеларијата каде имав состанок, еден убаво уреден двор ми го привлече вниманието.

Кога таму ги видов и кактусите, Воајерот во мене се разбуди и веднаш ги направив овие две фотографии...

Photobucket

Photobucket

Нешто подоцна се запознав и со љубезните сопственици на овој двор, кои во оваа прилика ги поздравувам.

Најголемиот љубител на кактуси и сукуленти меѓу нив е Милица. Во продолжение овој запис ќе го красат фотографии од нејзините миленици погледнати и од поблиску...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Благодарам Милица!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...