12/29/2009

Последни избори

На само два дена и неколку часа пред крајот на 2009 го отварам гласачкото место за последните редовни Избори за оваа година. Избираме Кактус/Сукулент на четвртиот квартал во 2009 година. Победникот заедно со победниците од предходните три квартали влегува во конкуренција за Кактус/Сукулент на 2009 година.

Како и досега, право на глас имаат сите блогери и гости на Блогерајот. На гласачкото ливче има четири кандидати. Секој што ќе излезе на овие избори може да гласа само еднаш и притоа да означи најмногу три од предложените кандидати.

Освен натпреварувачкиот, овие избори имаат и едукативен карактер...освен што давате свој придонес некој од Вашите фаворити да ја освои титулата, имате и можност додека ги разгледувате сукулентите-кандидати да научите уште по нешто за нив.

Поединечно фотографии и информации поврзани со секој од нив може да видите ако кликнете врз името на “гласачкото ливче“, а сите одедаш, заедно со досега презентираните кактуси и други сукуленти во серијалот Кактус/Сукулент на денот, ако кликнете овде.

Гласачкото место ќе биде затворено на 08.01.2010 во 23:59 часот!

После миграцијата “гласачкото ливче“ овде не е функционално, затоа доколку сакате да гласате тоа може да го направите ако кликнете овде!Кои се Вашите фаворити за Кактус/Сукулент на Четвртиот квартал во 2009 година? (означете најмалку 1, а најмногу 3 од понудените)


Јаболко
Синџир за часовник
Прстите на E.T.
Мајка на иљадници

12/26/2009

СРЕЌНИ ПРАЗНИЦИ!

Празниците веќе започнаа, се одбројуваат и последните денови и часови од годината, се сумираат достигнувањата и промашувањата во неа, се подготвуваат листите на желби за остварување во новата...

Photobucket

Ви посакувам Среќни празници, многу здравје, љубов и среќа во 2010 година!

12/15/2009

Јаболко

Cereus repandus (Цереус репандус) е џиновски катус кој потекнува од Јужна Америка. Има црвени плодови. Тие многу наликуваат на плодовите на Индиска смоква и истотака се јадат и тоа како свежо набрани.

Кактус на денот 349/09 е…

Cereus repandus
Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. repandus
Народни имиња: Apple Cactus, Peruvian Apple, Hedge Cactus, Peruvian Tree Cactus, Giant Club Cactus, може да се сретне и како Dildo Tree
Синоними: Pilocereus russelianus ssp. margaritensis, Subpilocereus remolinensis, Pilocereus remolinensis, Cephalocereus remolinensis, Cereus remolinensis, Piptanthocereus peruvianus, Cereus peruvianus, Subpilocereus repandus ssp. micracanthus, Subpilocereus russelianus var. margaritensis, Subpilocereus margaritensis, Cactus repandus, Cereus margaritensis var. micracanthus, Cereus margaritensis, Pilocereus repandus, Subpilocereus repandus, Cereus grenadensis, Subpilocereus atroviridis, Pilocereus atroviridis, Cephalocereus atroviridis, Subpilocereus grenadensis, Cereus atroviridis
Потекло: Јужна Америка
Боја на цветот: Бела, бледо розева
Сезона на цветање: Крај на пролет до почеток на есен
Висина: 10 m
Дијаметар: 10-20 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места изложени на директно сонце, во супстрат за кактуси кој обезбедува добра дренажа. Има просечна потреба за вода, толерира суша, но најдобро е во периодот кога расте да се полева редовно. Приота треба да се внимава да не се претера со водата, осносно супстратот помеѓу две полевања треба се остави да се исуши. Отпорен е на многу високи темератури, а во зимскиот период може преживее и на температури до -6°C.

Photobucket

Размножување:
Со семе и со режење.


Надворешен линк: Овде
 
Освен основниот вид, подеднакво интересни и доста распространети се и уште неколку други сорти и форми на овој кактус, како што се...

Cereus repandus f. monstrosa

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род:
Cereus
Вид:
C. repandus f. monstrosa
Синоними:
Cactus peruvianus f. monstrosa, Cereus peruvianus f. monstrosa, Cereus horribarbis, Cereus peruvianus
Боја на цветот:
Бела
Висина:
3-3,6 m

Cereus repandus 'Monstrosus Minor Cristate'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род:
Cereus
Вид:
Cereus repandus 'Monstrosus Minor Cristate'
Синоними: Cereus peruvianus f. monstrose cristate, Cereus repandus f. monstrosus minor cristate
Висина:
15-45 cm

Cereus repandus f. monstrose cristate 'Camelot'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род:
Cereus
Вид:
C. repandus f. monstrose cristate 'Camelot'
Синоним:
Cereus peruvianus f. monstrose cristate
Висина:
30-90 cm

Cereus repandus f. monstrose cristate 'Petra'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род:
Cereus
Вид:
C. repandus f. monstrose cristate 'Petra'
Синоними:
Cereus peruvianus, Cereus peruvianus f. monstrose cristate
Висина:
15-45 cm

12/10/2009

Картонска уметност

Кактусите восхитуваат дури и кога се од картон...


Photobucket

12/08/2009

Џинот стар 165 години

Saguaro (Carnegiea gigantea) е џиновски кактус од родот Carnegiea. Потекнува и може да се најде во Сонорската пустина во Аризона, сојузните држави Сонора и Баја Калифорнија во Мексико и многу мала област во Калифорнија.
Во денешното видео имате можност да видите еден таков џин кој се наоѓа во градина таму некаде во Аризона и кој е стар цели 165 години.

12/07/2009

Грип

Грипот не ги одминува ниту катусите...само што како превенција, заштита и лекување за разлика од нас, во овој период не треба да внесуваат многу течности :-)

Photobucket
Во продолжение Ви пренесувам неколку совети за превенција и заштита од грипот од типот A (H1N1), односно таканаречениот свински грип:

 • Мијте ги рацете редовно
 • Спијте доволно
 • Внесувајте многу течности
 • Внесувајте храна која го покачува имунитетот
 • Избегнувајте алкохол
 • Одржувајте се физички активни
 • Внимавајте кога сте во гужва (со рацете не допирајте го вашето лице)
 • Избегнувајте контакт со болни луѓе
 • Запознајте се подобро со грипот и бидете спремни кога е време да побарате помош
 • Не дозволувајте стравот од свинскиот грип да ви го одземе паметот
 • Немојте да пиете тамифлу како превенција - тоа може да ве направи имуни на лекот
 • Носете маски кога сте меѓу луѓе
 • Користете гел за дезинфекција на раце (можете да го најдете во било која аптека)

12/03/2009

Синџир за часовник

Crassula muscosa (Красула мускоза) е уште еден од сукулент од фамилијата Crassulaceae, односно од родот Crassula. Станува збор за растение во форма на грмушка со стебла кои се речиси скриени од малите листови кои се густо наредени по нив.

Сукулент на денот 337/09 е...

Crassula muscosa

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. muscosa
Народни имиња: Watch Chain, Watch Chain Plant, Princess Pine, Lizard's Tail, Rattail Crassula, Clubmoss Crassula
Синоним: Crassula lycopodioides
Потекло: Јужна Африка, Намибија, Лесото
Боја на цветот: Жолто зелена
Сезона на цветање: Зима/лето
Висина: 15-30 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места изложени на директно сонце или во блага сенка, во супстрат со добра дренажа. Иако овој сукулент може да толерира и суша, препорачливо е редовно да се полева, притоа супстратот треба да се исуши помеѓу две полевања. Полевањето во зимскиот период треба да биде само повремено и во мали количини. Во помал временски интервал толерира температури и до -6°C.

Photobucket

Размножување:
Со семе и режење на гранки од стеблото.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид може да се сретнат и други сорти на овој сукулент...

Crassula muscosa var. cristata

Photobucket


Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. muscosa var. cristata

Crassula muscosa var. variegata

Photobucket 

Фамилија: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. muscosa var. variegata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...