2/26/2010

Пејоти: Божествениот кактус

Фото галерија на ретките и загрозени кактуси од видот Пејоти (Lophophora williamsii) кои во природата може да се најдат само во одредени делови на Мексико и Јужна Тексас....
Песната која оди во позадина е Peyote Ceremony (Tor Cheney) која Индијанците ја изведуваат во Пејоти ритуалот...

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/25/2010

Hello to everyone from Slovenia! / Здраво на сите од Словенија!

Вечерва ви пренесувам еден кометар кој го добив на записот Чувар на куќа од една читателка од Љубљана, Словенија. Освен тоа што е доказ дека мојата КАКТУСАРНИЦА има и меѓународна популарност :-). 

Коментарот ми е драг и поради тоа што кога некаде на крајот на минатата година истата читателка ме исконтактира не успеав да и одговорам бидејќи веќе следниот ден мојот Inbox мистериозно се испразни, со што меѓудругото ги изгубив и нејзиниот маил и адреса.

Рената (ако не се лажам за името) е голем љубител на сукуленти од родот Sempervivum. Има свој блог и е отворена за комуникација со сите љубители на овие сукуленти....во продолжение една фотографија со неколку Semprevivum-и во различни форми, бои и големини и нејзиниот коментар во целост...

Photobucket

Hello to everyone from Slovenia!

As far as I know there are many natural habitats of various Sempervivum species in Macedonia (S. heuffelii, S. ruthenicum). Does anyone of you grow Sempervivums as a hobby? I do. I have about 2.000 different Sempervivums. Some you can see on my blog
I would like to contact people who like Sempervivums. My email si sempervivum.slovenia@gmail.com I understand a little Macedonian but I can not read cyrilic.

Здраво на сите од Словенија!

Колку што знам има многу природните живеалишта на разни видови Sempervivum во Македонија (С. heuffelii, С. ruthenicum). Дали некој од вас расте Sempervivums како хоби? Јас не. Имам за 2,000 различни Sempervivum. Некои може да се види и на мојот блог
Јас би сакал да се поврзеш со луѓе кои сакаат Sempervivum. Мој мејл si sempervivum.slovenia@gmail.com Разбирам по малку македонски, но не можам да чита кирилица.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/23/2010

Кактуси, Којотот и Брзата птица итрица

Цели 60 години Којотот на секаков можен начин се обидува да ја фати Брзата птица итрица...

Photobucket

Photobucket

Photobucket


...но таа секогаш успеваше да го надитри...

Photobucket

...се додека некој не го вид(е)оизменил крајот на една од епизодите...

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/22/2010

Чувар на куќа

Sempervivum tectorum (Семпервивум текторум) е сукулент од родот Semprevivum во кој има повеќе од 40 (некаде може да се сретне информација дека ги има и повеќе од 50) различни видови и дури над 3000 хибриди во разлини форми, бои и големини. Членовите на овој род на сукуленти се многу попознати по нивното народно име, односно како Чувар на куќа. За овие сукуленти може да се каже дека најдобро го поднесуваат студот од сите други. Името Semprevivum доаѓа од латинскиот збор што значи - засекогаш жив. Овој Чувар на куќа кој денес ви го презентирам е на листата на заштитени растителени видови во Унгарија.

Сукулент на денот 53/10 е...

Sempervivum tectorum

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum
Народнo имe: Houseleeks, Liveforever, Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek, Hens and Chicks, House Leeks
Потекло: Алпите
Боја на цветот: Розева, бела, жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето (секоја розета е monocarpic-еднаш цвета и потоа умира)
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 30 cm

Photobucket

Одгледување
Освен во саксија, овој сукулент може да расте на камења, ѕидови, покриви и слично и многу лесно се одржува. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце (но само до 38 °C, при повисоки темератури може да дојде до негово оштетување) или во блага сенка. Толерира суша и бара умерено полевање. Во зима не преферира влажен супстрат, се полева само колку да не се исуши. Толерира ниски температури најмалку до -12 °C, но во пократки временски интервали може да издржи и многу пониски.

Размножување:
Со семе и режење на розети.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Постои верување дека Чуварот на куќа штити од громови, болести и вештерки. Во една народна поговрка се вели “Подобро Чувар на куќа на куќата, одколку две кучиња пред неа“.

Во медицината сокот од овој сукулент се употребува против изгореници, херпес, хемороиди, чиреви...тинктура од него се употребува како препарат против воспаление на грлото. Во народот е познат и како лек за болка во ушите...се прекршува едно ливче и се капнува една до две капки во болното уво.

Освен основниот вид на овој сукулент може да се сретнат и поголем број на други сорти добиени со природна или предизвикана мутација...

Sempervivum tectorum 'Red Flush'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Red Flush'
Народнo имe: Hens and Chicks
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 15-22 cm

Sempervivum tectorum 'Atroviolaceum'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Atroviolaceum'
Народнo имe: Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek
Боја на цветот: Розева, бела
Сезона на цветање: Пролет-лето (секоја розета е monocarpic-еднаш цвета и потоа умира)
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 15-30 cm

Sempervivum tectorum 'Red Beauty'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Red Beauty'
Народнo имe: Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek
Боја на цветот: Розева, бела
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: 15-30 cm
Дијаметар: 30-38 cm

Sempervivum tectorum 'Saturn'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Saturn'
Народнo имe: Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek
Боја на цветот: Розева, бела
Сезона на цветање: Средина на лето
Висина: 15-30 cm
Дијаметар: 22-30 cm

Sempervivum tectorum 'Fame'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum 'Fame'
Народнo имe: Common Houseleek, Hen-and-Chickens, Old Man and Woman, Roof House Leek
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 7-15 cm

Sempervivum tectorum ‘Oddity’

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Sеmpеrvivum
Вид: S. tеctоrum ‘Oddity’
Народнo имe: Oddity Cobweb Houseleek, Oddity Hens & Chicks, понекогаш се нарекува и Trumpeter, Pipes или Pipe Organ
Синоним(и): Sempervivum ‘Oddity’
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Јуни до август (секоја розета е monocarpic-еднаш цвета и потоа умира)
Висина: 5-10 cm
Дијаметар: 8-30 cm

Оваа сорта е детално презентирана овде, во записот Необичен Чувар на куќа.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/21/2010

Што после режење?

Во една од предходните Видео лекции имавте можност да видите како растат одрежаните делови при размножување со режење на кактуси и сукуленти. Во оваа Видео лекција имате можност да видите што се случува во меѓувреме со примарната билка од која се одрежуваат...

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/18/2010

Кактуси освоиле рид и во Долно Барбарево

Пред некој ден Марјан, соработник на КАКТУСАРНИЦА од АГРОКОНСАЛТИНГ ПРО ми испрати неколку фотографии кои ги направил во атарот на пробиштипското село Долно Барбарево.

Photobucket

На фотографиите кои следуваат може да се види дека ридот во Клисура дефинтивно не е единствениот во Македонија кој е освоен од кактуси.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Од каде и како стигнале кактусите во Долно Барбарево и овојпат како и за тие во Клисура е мистерија. Доколу и вие имате информации и фотографии за/и од други места (сигурен сум дека ги има) кои се освоени од кактуси праќајте ми ги на kaktusarnica@gmail.com.

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/17/2010

Вистината за влијанието на компјутерите врз кактусите

Пред некој ден до мене стигна дел од извештај за едно истражување кое го сврте моето кактусарско внимание. Малку прор'чкав и го најдов објавен и на неколку бугарски блогови и страници. Текстот кој овде ви го пренесувам го добив преведен на македонски и не беше во целост, беше и со малку поразлични податоци (па си земав слобода да го корегирам). Овде може да го погледнете во малку пошироко издание на бугарски јазик.

Како вовед во презентацијата на резултатите од истажувањето во извештајот се истакнува дека има многу легенди кои се однесуваат на врската помеѓу компјутерите и кактусите. А во продолжение детално се објаснува експериментот кој бил започнат летото 1995 година и за кој човекот кој го направил (не успеав да најдам информации или да разберам кој е) понатаму ќе каже...
За таа цел набавив еден компјутер AMD 486 на 100 MHz со Windows 98 и 14 инчен монитор KFC. Од двете страни на мониторот на растојание од 15 cm ставив два кактуси: Gymnocalycium mihanovichii и Astrophytum myriostigma.

Photobucket Photobucket

На следните фотографии го гледате резултатот (хммм...)...


Опитот траеше до 2003 година, кога од безбедносни причини ги уништив кактусите.

Општо познато е верувањето дека големите кактуси од видот Ferocactus и Echinocactus се многу ефикасни за заштита од радијација. Исклучително ефикасен се покажа Astrophytum-от. Тој за кратко време и покрај високата цена се распространи низ целиот свет и успешно се користи за индивидуална заштита. Единствениот негов недостаток е што билката после 4-5 години мора да се уништи. Одлични резултати покажа и родот Uebelmannia.

Photobucket

Можете да се чувствувате сигурни но само ако поставите доволен број на кактуси од родот Uebelmannia меѓу Вас и мониторот. Толку за радијацијата.

Експериментот покажа и некои неочекувани странични резултати, кои ќе ви ги претставам накратко:
  • Околу компјутерот во пентаграм поставив пет кактуси од родот Lophophora кои го стабилизираа системот.
Photobucket

  • До модемот случајно беше поставен еден Echinofossulocactus (Echinocactus). Опитот покажа дека врската се стабилизира за 8,75%, а од друга страна сметката кон телеком се намали за 0,15%. Да споменам само дека со други кактуси не сум вршел експерименти.
  • Echinopsis покажа многу добри резултати при режење дискови, за таа цел пожелно е еден од кактусите да биде блиску до режачот, со што многу се намалува шумот кај музичките дискови.
За сега толку, продолжувам со темата, ќе следуваат и други публикации.

Како што кажа и Ноне кој ми го препрати, текстот е по малку комичен и нема баш некоја научна вредност (којзнае можеби и има!?), во секој случај е интересен и интригантен...јас со љубопитност ги очекувам и ќе ги следам новите публикации на оваа тема. :-)

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/14/2010

Вино, љубов и амкање јајца

Малку вино во чест на Свети Трифун...

Photobucket

...малку љубов во чест на Свети Валентин...

Photobucket

...а бидејќи денес е и Прочка...и неколку јајца за амкање...

Photobucket

Простете ми! Простено да ви е и од мене и од бога! За многу години празниците!

КАКТУСАРНИЦА фото на денот

Photobucket

2/11/2010

Опашка на стаорец

Disocactus flagelliformis (Дизокактус флагелиформис) е кактус со интересен изглед. Потекнува од Мексико и за него може да се каже дека е најраспростаранетиот вид од родот Disocactus.

Кактус на денот 42/10 е...

Disocactus flagelliformis

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Disocactus
Вид: D. flagelliformis
Народнo имe: Rat-tail Cactus, Rat Tail Cactus, Rattail Cactus, Flor de Látigo, Floricuerno, Junco, Junquillo, Nopalillo
Синоними: Cereus flagriformis, Aporocactus flagelliformis var. leptophis, Aporocactus leptophis, Aporocactus flagriformis, Aporocactus flagelliformis, Cereus flagelliformis, Cactus flagelliformis, Cereus leptophis
Потекло: Мексико
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Крај на зима/почеток на пролет
Висина: до 120 cm
Дијаметар: до 2,5 cm

Photobucket

Одгледување
Кога е во прашање супстратот и овој кактус бара добра дренажа. Потребно е да се заштити од директно сонце, се одгледува на места каде има светлина, но и сенка во исто време. Може да се изложи и на директно сонце, но само наутро кога сонцето не е многу јако. Толерира суша, но се препорачува супстратот постојано да се одржува влажен, особено од април до октомври кога треба обилно да се залева. Во периодот, од ноември до март количината и интензитетот на полевање треба да се намали. Во зимскиот период старите гранки може да се исечат за да се потикне растењето на нови. Потребно е да се пресадува на секои две години, притоа се разбира не секогаш е потребно да се пресади во поголема саксија. Минималната температура која му е потребна е 6 °C, а може да толерира и пониски температури, но веќе под 3 °C може да дојде до негово оштетување.

Размножување:
Со семе и режење на гранки.

Photobucket

Надворешен линк: Овде
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...