2/13/2012

Влакнест Рипсалис

И покрај тоа што не изгледа така, Rhipsalis pilocarpa (Рипсалис пилокарпа) е уште еден член на фамилијата кактуси. Негови природни живеалишта се влажните тропски и суптропски шуми низ низините во Бразил. Крактеристични за овој кактус се белите влакненца кои се забележливи на неговото стебло, гранките и плодовите.

Кактус на денот 44/12 е...

Rhipsalis pilocarpa

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Rhipsalis
Вид: R. pilocarpa
Синоними: Erythrorhipsalis pilocarpa
Потекло: Бразил
Боја на цветот: Бела, свело розoва
Сезона на цветање: Есен-зима
Висина: 45-90 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на сонце или на места во блага или делумна сенка. Толерира суша. Во летниот период треба да се полева умерено, но редовно. Се препорачува супстратот да се одржува влажен. Во зима треба да се полева само повремено со мала количина на вода. Средната температура на која треба да се чува во тој период е околу 10 °C. Не е отпорен на смрзнување и затоа е потребно да се избегнува секоја можност за негово изложување на температури под 0 °C. Пресадувањето се препорачува да се прави на секои три години.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе или со режење на гранчиња.

Надворешен линк: Овде

Овде ќе најдете и една Надуена Хавортија. Неа, заедно со уште 111 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.
Фамилија: Cactaceae
Род: Rhipsalis
Вид: R. salicornioides
Народни имиња: Dancing Bones Cactus, Drunkard’s Dream, Spice Cactus
Синоними: Hatiora salicornioides var. stricta, Hariota stricta, Hariota salicornioides var. villigera, Hariota villigera, Rhipsalis villigera, Rhipsalis salicornioides var. villigera, Rhipsalis salicornioides var. stricta, Hatiora salicornioides var. villigera, Rhipsalis stricta, Rhipsalis bambusoides, Rhipsalis salicornioides var. bambusoides, Hariota bambusoides, Hatiora bambusoides, Hariota salicornioides var. bambusoides.
Потекло: Бразил
Боја на цветот: Портокалова, светло жолта
Сезона на цветање: Од пролет до средина на лето
Висина: 40-60 cm. Во природни услови може да се сретнат билки високи и до 2 m.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...