2/17/2011

Алое Вера

Aloe vera (Алое вера) е сукулент кој како лековита билка се користи повеќе од 3000 години. Се спомнува и во Библијата и тоа на дури шест места. На ѕидовите во египетските храмови постојат докази за неговото користење како лек за изгореници, чиреви на кожата и паразити. Во 4 век п.н.е имало толку голема побарувачка на Aloe vera, што тоа било причина Аристотел да го наговори Александар Македонски да го освои островот Сокотра, каде во тоа време се одгледувало Aloe vera.

За лековитите својства на Aloe vera повеќе може да прочитате во Чудо од природата и Алое Вера. Фокусот на овој запис ќе биде неговата презентација како уште еден сукулент од родот Aloe, неговото одгледување и размножување.

Сукулент на денот 48/11 е...

Aloe vera

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. vera
Народнo имe: Aloe Vera, Medicinal Aloe, Barbados Aloe, Chinese Aloe, Indian Aloe, Medicine plant, True Aloe, Burn Aloe, First Aid Plant, Bitter Aloe, Wand of Heaven, Miracle Plant, Savila
Синоним/и: Aloe vera var. chinensis, Aloe vulgaris, Aloe vera var. lanzae, Aloe indica, Aloe barbadensis var. chinensis, Aloe vera var. wratislaviensis, Aloe elongata, Aloe vera var. littoralis, Aloe perfoliata var. vera, Aloe perfoliata var. barbadensis, Aloe flava, Aloe chinensis, Aloe barbadensis, Aloe lanzae
Потекло: Северна Африка (Алжир, Мароко, Тунис, островите на Зелен 'Рт, Канарските остврови, Мадеира)
Боја на цветот: Цветовите на вистинското Aloe vera имаат жолта боја, но голем број од постоечките колонови имаат портокалова боја
Сезона на цветање: Крај на пролет, почеток на лето
Висина: 60 - 100 cm

Photobucket

Одгледување:
Овој сукулент е многу лесен за одгледување. Расте брзо, толерира слаба почва и суша, но бара одлична дренажа. Се одгледува во блага сенка. Во периодот кога расте, се полева обилно. Во зимскиот период се препорачува да се чува на температура од околу 10°C. Може да толерира и температури до -3°C. Под таа температура доаѓа до оштетување на листовите.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со израстоци, режење и со семе.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на Алое Вера, може да се сретнат и некои други сорти и хибриди...

Aloe vera var. chinensis

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. vera var. chinensis
Синоними: Aloe barbadensis var. chinensis
Боја на цветот: Портокалова, златно-жолта
Висина: 15 - 45 cm

Aloe vera X brevifolia

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. vera X brevifolia
Синоними: Aloe barbadensis var. brevifolia
Висина: 15 - 45 cm

Чудо од природата

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...