9/22/2009

Кловнот

....и неговиот долг и (из)дигнат кактус :-)

Photobucket

9/21/2009

Фарма

Сукулентите можат да растат било каде ако им обезбедите минимални услови, со нив може да креирате сукулентини градини кои ќе ги красат Вашите дворови, станови, канцеларии...дека е тоа така ќе се уверите и нешто повеќе ќе научите ако прошетате низ Cornell фармата на сукуленти...

9/20/2009

Кактагал

Немам информации дали зборува, но со сигурност можам да кажам дека боцка :-)

Photobucket

9/19/2009

Чипка

Освен Echinopsis-от кој имавте можност да го видите пред дестина дена, оваа година го уловив и првото расцветување на една Aloe aristata, сукулент кој е познат и како Torch Plant и Lace Aloe.
Денеска во мојата КАКТУСАРНИЦА со Вас споделувам фотографии направени во период од петнаесетина дена, од моментот на појавување на цветот, до мометот кога е во полна зрелост....

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

9/15/2009

Кисела смоква

Името на Carpobrotus acinaciformis (Карпобротус ацинациформис) произлегува од вкусот на неговите плодови кои се јадат. Во фазата кога тие се зрели, имаат жолта боја, опоен мирис и киселкаст вкус.

Сукулент на денот 258/09 е...

Carpobrotus acinaciformis

Photobucket

Фамилија: Aizoaceae
Род: Carpobrotus
Вид: C. acinaciformis
Народни имиња: Ice Plant, Highway Ice Plant, Pigface, Giant Pigface, Hottentot Fig, Sour Fig, Sally-my-handsome
Синоним: Mesembryanthemum acinaciforme
Потекло: Јужна Африка, но е натурализиран и во многу други региони ширум светот со слични климатски услови, особено во Австралија, Калифорнија и Медитеранот
Боја на цветот: Од блескаво розево-виолетова до темна магента
Сезона на цветање: Во зависност од климатските услови цвета речиси континуирано во текот на цела година, но најмногу од мај до јули
Висина: до 15-45 cm

Photobucket

Одгледување:
Билките од родот Carpobrotus спаѓаат во групата на сукуленти кои се наједноставни за одгледување. Се полеваат умерено од почетокот на пролетта до крајот на есента, а во периодот кога ќе бидат во “зимски сон“, супстратот се одржува сосема сув, освен ако листовите не почнат да му сушат. Се одгледуваат во сусптрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце. Најниска темература која може да ја толерираат во текот зимата е -2°C.

Размножување:
Се размножува со семе или со режење на гранки и листови.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

9/14/2009

Билка која секој може да ја одгледува

Доколку сте ја убиле секоја билка која досега сте ја имале и желбата да имате барем една дома сеуште не Ве напуштила...време е да пробате со билката која секој може да ја одгледува...КАКТУС!

Во контекст на муабетот погледнете ја и Видео лекцијата во продолжение...

9/12/2009

Вирче

Вирче е село во Општина Делчево оддалечено околу 2 километри од регионалниот пат Делчево - Пехчево, помеѓу селата Град и Тработивиште.

Пред десетина дена после подолго време бев во Вирче каде налетав на еден заборавен капитален примерок од родот Opuntia. Случајот со овој кактус е класичен пример во кој тие ја покажуваат својата издржливост...целиот бил обраснат со трева, воопшто не бил полеван, но и покрај тоа е во одлична кондиција...

Photobucket

9/10/2009

24 часа убавина

Оваа година еден од моите кактуси од родот Echinopsis за првпат ја покажа сета своја убавина. Досега двапати ја разбиваше темината на ноќта со отворањето на својот изразито бел цвет. Расцветуваше навечер, некаде помеѓу 22 и 23 часот. Цветот со пречник од десетина сантиметри му траеше само едно деноноќие.

Во продолжение споделувам со Вас десетина фотографии од второто расцветување, направени во периодот од неколку часа пред да расцвета, до другиот ден неколку часа пред да започне да овенува цветот.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

9/05/2009

Живот и смрт

Таму некаде на северниот брег на Аруба, си биле еден убав и жив кактус и еден сув и мртов...

Photobucket

... други вакви спротивности може да видите овде.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...