12/27/2011

Рогат јарец

Astrophytum capricorne (Астрофитум каприкорне) e кактус кој потекнува од северните делови на Мексико. Може да достигне височина до 1,2 m и најчесто има 8 ребра. Има 5 до 10 боцки кои можат да бидат долги до 7 cm. Тие се во сива до кафеава боја, искривени се и заоблени и многу наликуваат на рогови на коза, односно јарец. Поради тоа најчесто е познат како Goat’s Horns Cactus.

Кактус на денот 361/11 е...

Astrophytum capricorne

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. capricorne
Народни имиња: Goat's Horns Cactus, Bishop's Hat, Bishop's Cap
Синоними: Echinocactus capricornis, Astrophytum senile, Astrophytum capricorne var. capricorne
Потекло: Северно Мексико (Coahuila)
Боја на цветот: Жолта (златно жолта) со црвен центар
Сезона на цветање: Лето
Висина: до 1,2 m
Дијаметар: до 10 (15) cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Толерира суша. Од март до октомври треба да се полева редовно, но умерено. Доколку во зимскиот период се чува на температура од 5 - 15 °C, не треба да се полева воопшто. Отпорен е и на смрзнување и во краток временски период може да толерира температури и до -7 °C. Се препорачува негово пресадување на секои 3 години.

Photobucket

Размножување:
Лесно се размножува со семе. Се размножува и со режење.

Надворешен линк: Овде

Astrophytum capricorne и неговите вариетети се многу променливи. Растенијата се разликуваат како во однос големината на стеблата, така и во однос на формата и бојата на боцките. Сето тоа често доведува до потешкотии при нивната идентификација.

Во продолжение ви презентирам и неколку од најпопуларните вариетети  и сорти...

Astrophytum capricorne cv. Crassispinoides

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. capricorne cv. Crassispinoides
Синоними: Astrophytum capricorne f. crassispinoides, Astrophytum capricorne subsp. crassispinoides
Боја на цветот: Жолта
Сезона на цветање: Лето
Висина: до 30 cm

Astrophytum capricorne var. crassispinum

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. capricorne var. crassispinum
Синоними: Astrophytum capricorne f. crassispinum
Боја на цветот: Жолта со црвен центар
Сезона на цветање: Лето
Висина: до 30 cm

Astrophytum capricorne var. minor

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. capricorne var. minor
Синоними: Echinocactus capricornis v. minor, Astrophytum capricorne f. minor, Astrophytum capricorne var. minus
Боја на цветот: Жолта со црвен центар
Сезона на цветање: Април до октомври, имаат способност да цветаат многу млади (3 години)
Висина: 10 - 12 cm
Дијаметар: 6 - 8 cm

Astrophytum capricorne var. niveum

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. capricorne var. niveum
Синоними: Astrophytum capricorne subsp. niveum
Боја на цветот: Жолта со црвен или портокалов центар
Сезона на цветање: Лето
Висина: до 50 cm
Дијаметар: до 20 cm

Astrophytum capricorne var. senilis

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. capricorne var. senilis
Синоними: Astrophytum senile, Astrophytum capricorne var. senile, Astrophytum capricorne subsp. senile
Боја на цветот: Жолта (или често портокалова и розева) со црвен центар
Сезона на цветање: Лето
Висина: 15 - 30 cm

Astrophytum capricorne var. aureum

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Astrophytum
Вид: A. capricorne var. aureum
Синоними: Astrophytum capricorne f. aureum, Astrophytum aureum
Боја на цветот: Жолта со црвен центар
Сезона на цветање: Лето
Висина: 35 - 40 cm
Дијаметар: до 15 cm

Овде може да видите една необична Диња. Неа, заедно со уште 109 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...