10/27/2011

Машки палец

Parodia mammulosa (Пародија мамулоза) е кактус кој е многу варијабилен во однос на изгледот, односно може да се сретне во разни форми. Помалку или повеќе стеблото му е покриено со вкрстени боцки. Неговото име “mammulosa“ укажува на тоа дека има многу видливи брадавици. Важи за кактус-самотник, односно во природни услови најчесто расте сам. Потекнува од делови на Јужна Америка и е еден од најраспространетите видови од родот Parodia.

Кактус на денот 300/11 е...

Parodia mammulosa

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. mammulosa
Народнo имe: Tom Thumb, Tom Thumb Cactus, Lemon Ball
Синоними: Parodia mammulosa subsp. mammulosa, Notocactus megalanthus, Notocactus ritteranus, Notocactus roseoluteus, Notocactus mammulosus var. pampeanus, Notocactus submammulosus var. pampeanus, Echinocactus pampeanus, Notocactus pampeanus, Notocactus mueller-moelleri, Ritterocactus megalanthus, Echinocactus hypocrateriformis, Notocactus hypocrateriformis, Echinocactus floricomus, Notocactus floricomus, Notocactus cristatoides, Malacocarpus mammulosus, Ritterocactus mammulosus, Echinocactus mammulosus, Notocactus macambarensis, Notocactus mammulosus
Потекло: Јужна Америка (Аргентина, Бразил, Уругвај)
Боја на цветот: Светло розева до златно жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: 5-10 cm
Дијаметар: 7-13 cm

Photobucket

Одгледување:
Овој кактус е растение кое лесно се одгледува. Се сади во супстрат кој има добра дренажа и се чува на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Толерира суша. Во периодот кога расте се полева редовно, но умерено. Во зима супстратот се одржува сув (може лесно да дојде до трулење ако тој е влажен и студен). Температурата на која се препорачува да се чува во зимските месеци е околу 8-10° C. Во кратки временски периоди може да толерира и температури до -5° C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со режење.

Надворешен линк: Овде

Има голем број на сорти и форми на овој многу варијабилен вид на кактус, но сите тие не се општо признаени. Покрај основниот вид (Parodia mammulosa ssp. mammulosa), некои стручњаци како посебни подвидови ги признаваат и...

Parodia mammulosa ssp. brasilensis

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. mammulosa ssp. brasilensis
Синоними: Notocactus mammulosus var. brasiliensis, Ritterocactus mammulosus ssp. brasiliensis, Parodia mammulosa var. brasiliensis
Потекло: Бразил (Santos)
Боја на цветот: Светло розева до златно жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: под 15 cm
Дијаметар: 7-22 cm

Parodia mammulosa ssp. erythracantha

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. mammulosa ssp. erythracantha
Синоними: Notocactus erythracanthus, Ritterocactus mammulosus ssp. erythracanthus
Потекло: Уругвај (Tacuarembó)
Боја на цветот: Светло розева до златно жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: под 15 cm
Дијаметар: 7-22 cm

Parodia mammulosa ssp. submammulosa

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. mammulosa ssp. submammulosa
Синоними: Parodia submammulosa ssp. minor, Ritterocactus mammulosus ssp. submammulosus, Echinocactus mammulosus var. submammulosus, Notocactus submammulosus, Echinocactus submammulosus, Parodia submammulosa
Потекло: Уругвај, Аргентина
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: под 15 cm
Дијаметар: 7-22 cm

Освен овие четири, може да се сретнат и повеќе други подвидови, сорти и форми...

Parodia mammulosa ssp. eugeniae

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. mammulosa ssp. eugeniae
Синоними: Ritterocactus mammulosus ssp. eugeniae, Notocactus eugeniae
Потекло: Уругвај (Tacuarembó)
Боја на цветот: Жолта со темно виолетова чашка
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: под 15 cm
Дијаметар: 7-22 cm

Parodia mammulosa 'Red blooming'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. mammulosa 'Red blooming'
Синоними: Notocactus mammulosus 'Red flowers', Parodia mammulosa 'Red flowering'
Потекло: Северна Аргентина (многу ретка сорта)
Боја на цветот: Светло розево-магента
Висина: 5-10 cm
Дијаметар: 7-13 cm

Parodia mammulosa 'Orthacanthus'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. mammulosa 'Orthacanthus'
Синоними: Malacocarpus orthacanthus, Notocactus orthacanthus, Echinocactus orthacanthus, Notocactus mammulosus var. orthacanthus, Parodia orthacantha, Wigginsia orthacantha
Потекло: Бразил, Уругвај
Боја на цветот: Лимон-жолта
Сезона на цветање: Пролет
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 15 cm

Parodia mammulosa 'Megalantha'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. mammulosa 'Megalantha'
Синоними: Notocactus megalanthus, Notocactus concinnus var. mosquitensis, Ritterocactus megalanthus
Потекло: Уругвај
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: 7-22 cm

Африканско млечно дрво може да видите овде. Него, заедно со уште 101 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...