10/13/2011

Футрола за стрели

Aloe dichotoma (Алое дихотома) е веројатно еден од најпознатите видови на Aloe кои може да се најдат во Јужна Африка и Намибија. Кај народот најчесто е познат како Quiver tree или Kokerboom. Младите цветни пупки на овој сукулент кои имаат сличен изглед и вкус како аспарагусот, може да се јадат. Староста која може да ја доживее Aloe dichotoma е околу 80 години. Од неговите гранки, Бушманите прават футроли за нивните стрели, а со длабење на дебелите трупци прават природни фрижидери во кој чуваат вода, зеленчук и месо.

Сукулент на денот 286/11 е...

Aloe dichotoma

Photobucket

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. dichotoma
Народнo имe: Quiver tree, Kokerboom, Tree Aloe, Choje
Синоним(и): Aloe montana, Aloe ramosa, Aloe dichotoma var. montana, Rhipidodendrum dichotomum
Потекло: Јужна Африка (Namaqualand, Bushmanland), Намибија
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Зима (првите цветови се појавуваат кога билките ќе наполнат околу 20-30 години)
Висина: до 9 m
Дијаметар: до 1 m

Photobucket

Одгледување:
Лесно се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Во лето толерира полевање еднаш неделно. Во зимските месеци се полева еднаш месечно или воопшто не се полева. Може да издржи подолг период без вода. Редовното полевање во сезоната кога расте е во прилог на подобро напредување и цветање. Неправилно полевање, слаба дренажа или премногу сенка може да доведе до појава на болести и штетници. Во зимскиот период се препорачува да се чува во простории на температура од околу 10°C. Минималната температура која може да ја толерира е -5°C.

Photobucket

Размножување:
Лесно се размножува со семе. Се размножува и со режење и израстоци (доколку ги има)

Надворешен линк: Овде

Почнувајќи од мај оваа година, Kew World Checklist of Selected Plant Families препознава три подвидови на овој сукулент: Aloe dichotoma subsp. dichotoma, Aloe dichotoma subsp. pillansii и Aloe dichotoma subsp. ramosissima. Предходно тие беа третирани како три посебни видови: Aloe dichotoma, Aloe pillansii и Aloe ramosissima. Во продолжение следува кратка презентација и на другите два...

Aloe dichotoma subsp. pillansii

Photobucket

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. dichotoma subsp. pillansii
Народнo имe: Giant Quiver Tree
Синоним(и): Aloe pillansii
Потекло: Јужна Африка, Намибија
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Пролет
Висина: до 12 m

Надворешен линк: Овде

Aloe dichotoma subsp. ramosissima

Photobucket

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. dichotoma subsp. ramosissima
Народнo имe: Maiden's Quiver Tree
Синоним(и): Aloe ramosissima
Потекло: Јужна Африка, Намибија
Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Зима
Висина: до 1,8 (може да се сретнат и примероци до 2,4) m

Надворешен линк: Овде

Mоже да се сретнат и неколку хибриди добиени со вкрстување на овој сукулент со други видови на Aloe. Два од нив се добиени со вкрстување на Aloe dichotoma и Aloe barberae...

Aloe dichotoma x barberae 'Rex'

Photobucket

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. dichotoma x barberae 'Rex'

Aloe barberae x dichotoma 'Hercules'

Photobucket

Photobucket

Фамилија: Asphodelaceae
Род: Aloe
Вид: A. barberae x dichotoma 'Hercules'
Боја на цветот: Портокалова
Сезона на цветање: Зима
Висина: до 12 m

Една малку поинаква Орхидеја може да видите овде. Неа, заедно со уште 98 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...