10/05/2011

Орхидеја

Epiphyllum crenatum (Епифилум кренатум), односно Crenate Orchid Cactus е вид на кактус кој е еден од најважните во креирањето на Epiphyllum хибридите, кои се многу популарни и се одгледуваат низ целиот свет. Неговата и популарноста на хибридите кои се добиваат со негово вкрстување, се должи пред се на нивните атрактивни цветови.

Кактус на денот 278/11 е...

Epiphyllum crenatum

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Epiphyllum
Вид: E. crenatum
Народнo имe: Crenate Orchid Cactus
Синоними: Seleniphyllum cooperi, Phyllocactus crenatus, Cereus crenatus, Epiphyllum crenatum var. crenatum, Epiphyllum caulorhizum, Phyllocactus caulorhizus, Phyllocactus cooperi, Epiphyllum cooperi, Epinicereus cooperi, Marniera macroptera
Потекло: Од Мексико до Хондурас
Боја на цветот: Бела, крем
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 1 m

Photobucket

Одгледување:
Овој кактус е брзо растечки. Се одгледува многу лесно, во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Во летниот период треба да се полева редовно, односно да се одржува средна влажност на супстратот. Може да толерира и суша, но тоа се одразува на цврстината и дебелината на стеблата. Во зима треба да се чува на температури од околу 12 °C. Не толерира температури по 0 °C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со режење.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид може да се сретнат и неколку други сорти на овој кактус...

Epiphyllum crenatum var. chichicastenango

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Epiphyllum
Вид: E. crenatum var. chichicastenango
Боја на цветот: Бела, крем
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 1,2 m

Epiphyllum crenatum var. kimnachii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Epiphyllum
Вид: E. crenatum var. kimnachii
Потекло: Мексико
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 1,2 m

Еден Необичен Чувар на куќа може да видите овде. Него, заедно со уште 97 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...