11/28/2011

Златна опашка на стаорец

Cleistocactus winteri (Клеистокактус винтери) е еден од трите видови (Cleistocactus winteri, Disocactus flagelliformis, Cylindropuntia leptocaulis) на кактуси кои се познати како Rat Tail Cactus. Карактеристични за овој атрактивен (особено ако е засаден во висечка саксија) кактус кој потекнува од Јужна Америка, се неговите кратки и остри златно-жолти боцки.

Кактус на денот 332/11 е...

Cleistocactus winteri

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cleistocactus
Вид: C. winteri
Народнo имe: Golden Rat Tail
Синоним: Hildewintera aureispina, Loxanthocereus aureispinus, Winterocereus aureispinus, Borzicactus aureispinus, Winteria aureispina, Cleistocactus aureispinus
Потекло: Аргентина до Уругвај
Боја на цветот: Портокалова до светло розева, светло розева, црвенкаста
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 1 m (може да се сретнат и повисоки примероци)
Дијаметар: до 6 cm

Photobucket

Одгледување
Лесен е за одгледување и се препорачува за почетници. Се одгледува во супстрат со добра дренажа, во блага сенка или на места изложени на директно сонце. Во летниот период се полева редовно. Притоа супстратот помеѓу две полевања се остава да се исуши. Во зима подобро е да не се полева воопшто или да се полева само повремено со мала количина на вода. Бидејќи станува збор за брзорастечки кактус, тој има потреба и од простор за неговите корења. Поради тоа треба да се пресадува секоја година или кога растението ќе ги надмине димензиите на саксијата во која е засаден. Во зима се препорачува да се чува на температура од околу 10°C. Минималната температура која може да ја толерира е -2°C.

Photobucket

Размножување:
Во пролет лесно се размножува со режење (резиците се оставаат да се засушат на крајот кај што се пресечени, односно не се засадуваат додека местото не стане тврдо). Се размножува и со семе (семките р'тат од 14-28 дена на температура од 20°C).

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој кактус, многу популарна е и формата Cleistocactus winteri f. cristata, која најчесто е калемена на стебло на Hylocereus undatus.

Cleistocactus winteri f. cristata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cleistocactus
Вид: C. winteri f. cristata
Народнo имe: Crested Golden Rat Tail
Синоним: Hildewinteria aureispina f. cristata, Cleistocactus aureispinus f. cristata, Borzicactus aureispinus, Loxanthocereus aureispinus f. cristata, Synonym:Winteria aureispina f. cristata
Висина: 15-30 cm

Освен оваа форма (иако многу ретко) може да се сретне и еден подвид...

Cleistocactus winteri subsp. colademono

Photobucket

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cleistocactus
Вид: C. winteri subsp. colademono
Синоним: Hildewintera colademononis, Hildewintera polonica
Потекло: Јужна Америка
Боја на цветот: Портокалова, црвена
Висина: 15-45 cm

Cleistocactus winteri (пред рекласификацијата Hildewintera aureispina) е стар вид кој интензивно бил вкрстуван со други кактуси (особено со видови од родовите Echinopsis и Lobivia, но и со видови и од Matucana, Cleistocactus (Akersia), а и некои други), што резултирало со добивање на голем број на атрактивни и интересни хибриди. Познати се како Cleistocactus Hybrids (сеуште многу почесто се среќаваат со името кое ги имале пред да бидат рекласифицирани, Hildewintera Hybrids) и се одликуваат со восхитувачки цветови во различни бои.

Cleistocactus hybrid 'Alpha'

Photobucket

Cleistocactus hybrid 'Hunke Klein Gelbe'

Photobucket

Cleistocactus hybrid 'Rubin'

Photobucket

Cleistocactus hybrid 'Aurora'

Photobucket

Cleistocactus hybrid 'Hermann Helm'

Photobucket

Cleistocactus hybrid 'Noeller'

Photobucket

Cleistocactus hybrid 'Pink Traisen'

Photobucket

Една необична Влакнеста морска ѕвезда може да видите овде. Неа, заедно со уште 105 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...