11/02/2011

Розев килим

Delosperma cooperi (Делосперма купери) е џуџесто повеќегодишно сукулентно растение кое потекнува од Јужна Африка. Цветовите кои се во магента или розева боја се најбрилијантиниот аспект на овој сукулент. Многу често, речиси целосно тие ги покриваат неговото стебло и листови и поради тоа е познат како Pink Carpet.

Сукулент на денот 306/11 е...

Delosperma cooperi

Photobucket

Фамилија: Aizoaceae
Род: Delosperma
Вид: D. cooperi
Народнo имe: Trailing Ice Plant,  Pink Carpet, Hardy Ice Plant, Hardy Purple Ice Plant, Cooper's Ice Plant
Синоними: Mesembryanthemum cooperi
Потекло: Јужна Африка
Боја на цветот: Магента, розева, виолетова
Сезона на цветање: Јули-септември
Висина: 10 - 15 cm

Photobucket

Одгледување:
Овој сукулент е љубител на сонце и многу добро напредува во сува и топла средина. Се одгледува во супстрат со добра дренажа. Толерира суша. Во периодот кога расте се полева редовно и обилно. Помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши. Премногу вода може да доведе до трулење на корењата. Во есен треба да се намали со полевањето, за да му се овозможи полека да се подготви за зимското мирување. За разлика од некои други сукуленти кои толерираат ниски температури, Delosperma cooperi (според некои информации) во зимските месеци може да толерира и температури дури до -28 °C. Поради ниските температури, во тој период листовите му добиваат црвена боја.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе, израстоци и со режење.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој сукулент, може да се сретна и други сорти...

Delosperma cooperi 'Purple Ice'

Photobucket

Фамилија: Aizoaceae
Род: Delosperma
Вид: D. cooperi 'Purple Ice'
Народнo имe: Ice Plant
Синоними: Mesembryanthemum cooperi
Боја на цветот: Виолетова
Сезона на цветање: Пролет-есен
Висина: до 15 cm

Delosperma cooperi 'Mesa Verde'

Photobucket

Фамилија: Aizoaceae
Род: Delosperma
Вид: D. cooperi 'Mesa Verde'
Народнo имe: Ice Plant
Синоними: Mesembryanthemum cooperi
Боја на цветот: Розева, кајсија
Сезона на цветање: Пролет-есен
Висина: до 15 cm

Еден дебел боцкав Машки палец може да видите овде. Него, заедно со уште 102 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...