11/22/2011

Влакнеста морска ѕвезда

Stapelia hirsuta (Стапелија хирсута) е сукулент со цвет кој наликува на морска ѕвезда. Цветот е карактеристичен за сите видови од родот Stapelia. Освен по атрактивниот изглед на цветот, за жал овој сукулент е препознатлив и по неговиот непријатниот мирис (за среќа мирисот не е многу изразен и може да се почувствува само ако се помириса од блиску), па освен како Starfish flower, кај народот е познат и како Carrion Plant. Името “hirsuta“ истотака го добил поради цветот и значи “влакнест“. Stapelia hirsuta е тесно поврзан и е многу сличен со видот Stapelia grandiflora.

Сукулент на денот 326/11 е...

Stapelia hirsuta

Photobucket

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Stapelia
Вид: S. hirsuta
Народнo имe: Starfish flower, Carrion Plant
Синоними: Stapelia comata, Stapelia depressa, Stapelia patula, Stapelia lanifera, Stapelia elongata
Потекло: Јужна Африка (Cape Province)
Боја на цветот: Темно црвена, магента (розево виолетова), виолетова-кафеава
Сезона на цветање: Крај на лето и есен
Висина: 15-30 cm

Photobucket

Одгледување:
Овој сукулент е еден од најраспространетите и најодгледуваните видови од родот Stapelia. Се одгледува во супстрат кој има добра дренажа, на мeста во делумна или блага сенка. Може да се одгледува и на места изложени на директно сонце, но изложеноста на многу силно сонце може да предизвика потемнување на стеблото. Треба да се полева умерено во периодот кога расте. Толерира суша, но во лето кога температурите се највисоки треба да се полева почесто и пообилно и дополнително да се прихрани. Со тоа ќе се поттикне цветањето. На секои две години треба да се пресади. Во зима, во зависност од температурата, се полева само повремено со мала количина на вода. При ниски температури, супстратот не треба да биде сув, бидејќи може да дојде до оштетување на корењата. Просечната температура на која е препорачливо да се чуваат во зимскиот период е околу 10°C. Нема потреба за загриженост и доколку температурите паѓаат до 5°C, но треба да се избегнува изложеност на температури околу 0°C.

Photobucket

Размножување:
Многу лесно се размножува со режење на стеблото. Резниците треба да се остават најмалку еден ден да се исушат и потоа да се засадат. Се размножува и со семе, кое се засејува во пролет.

Надворешен линк: Овде

Stapelia hirsuta е многу варијабилен вид. Освен основниот вид, може да се сретнат и голем број на други сорти и хибриди добиени со природно или вештачко вкрстување...

Stapelia hirsuta var. gariepensis

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Stapelia
Вид: S. hirsuta var. gariepensis
Синоними: Stapelia gariepensis
Потекло: Јужна Африка и Намибија

Stapelia hirsuta var. baylissii

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Stapelia
Вид: S. hirsuta var. baylissii
Потекло: Јужна Африка

Stapelia hirsuta var. tsomoensis

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Stapelia
Вид: S. hirsuta var. tsomoensis
Потекло: Јужна Африка

Stapelia hirsuta var. vetula

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Stapelia
Вид: S. hirsuta var. vetula
Потекло: Јужна Африка

Stapelia gigantea X Stapelia hirsuta

Photobucket

Еден мексикански Каиш, може да видите овде. Него, заедно со уште 104 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...