11/18/2011

Каиш

Disocactus ackermannii (Дизокактус акермани) е споро-растечки повеќестеблест кактус. Неговото стебло најчесто е рамно, во форма на каиш, но може да биде и тространо. Потекнува од дождовните шуми во Мексико и порано бил познат како Epiphyllum ackermannii.

Кактус на денот 322/11 е...

Disocactus ackermannii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Disocactus
Вид: D. ackermannii
Народнo имe: Orchid Cactus, Strap Cactus
Синоними: Epiphyllum ackermannii, Phyllocactus weingartii, Nopalxochia ackermanni, Phyllocactus ackermanni, Disocactus ackermannii var. ackermannii, Cactus ackermanii, Cereus ackermanii, Nopalxochia conzattianum
Потекло: Мексико (Veracruz и Oaxaca)
Боја на цветот: Црвена, портокалова, магента, црвено-портокалова (ако има бела боја на цветот, тогаш тоа е некој хибрид)
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: 15-75 cm

Photobucket

Одгледување
Се одгледува во супстрат кој има добра дренажа, на места каде има силна, но филтрирана светлина (блага сенка). Најдобро расте во висечки саксии, во средина во која има постојана топлина и влажност. Има умерена потреба за вода. Во перидот кога расте треба да се полева редовно. Помеѓу две полевање супстратот треба да се остави да се исуши. Во зимскиот период треба да се чува во простор во кој просечната температура е околу 10-15 °C. Може да толерира и пониски температури, но не е отпорен на смрзнување.

Photobucket

Размножување:
Со семе и режење.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид може да се сретне и една друга сорта од овој кактус...

Disocactus ackermannii var. conzattianus

Фамилија: Cactaceae
Род: Disocactus
Вид: D. ackermannii var. conzattianus
Народнo имe: Orchid Cactus, Strap Cactus
Синоними: Pseudonopalxochia conzattiana, Disocactus ackermannii var. conzattianum, Nopalxochia ackermannii var. conzattiana, Nopalxochia conzattiana
Потекло: Мексико (Veracruz и Oaxaca)
Боја на цветот: Црвена, темно црвена
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: 30-90 cm

Orchid Cactus-ите се многу распространети, но всушност најголемиот број од тие што се среќаваат се хибриди кои се познати под името Disocactus X hybridus (голема е веројатноста некоја од фотографиите погоре да не е од Disocactus ackermannii, туку од некоја сорта од хибридите). Хибридите долго време погрешно биле сметани дека се Disocactus ackermannii. Тие се создадени со вкрстување на Disocactus phyllanthoides и Disocactus speciosus. Нивната распространетост и популарност се должи на тоа што тие за разлика од Disocactus ackermannii (кој бара поспецифични услови), лесно се одгледувваат и може да преживеат и цветаат во многу различни услови. Вкрстувањето било повторувано повеќе пати, што резултирало со голем број на сорти, од кои некои денес не може да се идентификуваат и доведуваат до забуни.

Во продолжение кратко ви презентирам две сорти кои во своето име го имаат зборот "Ackermannii". Повеќе информации за овие хибриди и други идентификувани нивни сорти, може да најдете овде.

Disocactus X hybridus 'Ackermannii'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Disocactus
Вид: D. X hybridus 'Ackermannii'
Народнo имe: Orchid Cactus
Боја на цветот: Портокалова до црвена

Стеблото на оваа сорта е рамно или триаголно. Цветот е мал до средно голем. Во именикот на Epiphyllum Society of America оваа сорта е заведена како 'Ackermannii Hybridus'.

Disocactus X hybridus 'Ackermannii Alba'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Disocactus
Вид: D. X hybridus 'Ackermannii Alba'
Народнo имe: Orchid Cactus
Боја на цветот: Бела со розеви надворешни цветни ливчиња

Еден фасцинантен Розев килим може да видите овде. Него, заедно со уште 103 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...