5/11/2012

Индијанска глава

Parodia ottonis (Пародија отонис) е кактус со топчеста форма, кој потекнува од Јужна Америка. Името го добил во чест на Christoph Friedrich Otto, познат германски градинар и ботаничар. Сеуште често се препознава и како Notocactus ottonis.

Кактус на денот 132/12 е...

Parodia ottonis

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. ottonis
Народнo имe: Ottonis Cactus, Indian Head
Синоними: Echinocactus ottonis, Notocactus ruoffii, Notocactus neo-ottoianus, Notocactus tenuispinus, Echinocactus tenuispinus, Echinocactus ottonis var. tenuispinus, Notocactus uruguayus, Cactus ottonis, Echinocactus ottonis var. uruguayus, Parodia paraguayensis, Notocactus grandiensis, Notocactus ottonis var. uruguayensis, Notocactus arechavaletai, Malacocarpus arechavaletae, Echinocactus arechavaletae, Notocactus arechavaletae, Echinocactus amambayensis, Notocactus acutus, Peronocactus ottonis, Echinocactus ottonis, Notocactus ottonis, Echinocactus acuatus var. arechavaletai, Malacocarpus ottonis, Parodia ottonis subsp. ottonis
Потекло: Јужна Америка (Бразил, Парагвај, Уругвај)
Боја на цветот: Жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 15 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места кои се во блага сенка, во супстрат кој има добра дренажа. Од пролет до есен се полева редовно. Помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши. Во зима може да се полева само повремно со мала количина на вода. Најсигурно е воопшто да не се полева, бидејќи ако е влажен супстратот при влажно и ладно време, лесно може да дојде до трулење на коренот. Во зимскиот период се препорачува да се чува на температура од околу 5 - 8 ° C. Може да толерира температури и под 0 ° C, но треба да се избегнува негово подолготрајно изложување, бидејќи може да дојде до оштетување.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со режење.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид, овој кактус може да се сретне и во неколку дуги сорти, вариетети и подвидови...

Parodia ottonis var. schuldtii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. ottonis var. schuldtii
Синоними: Notocactus arechavaletae var. horstii
Боја на цветот: Црвено-портокалова, светло жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 15 cm

Parodia ottonis subsp. horstii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. ottonis subsp. horstii
Боја на цветот: Црвено-портокалова, светло жолта
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 15 cm

Parodia ottonis 'Militaris'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Parodia
Вид: P. ottonis 'Militaris'
Синоними: Notocactus militaris
Висина: до 15 cm
Дијаметар: до 15 cm

Овде има и една Џиновска морска ѕвезда. Неа, заедно со уште 117 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.
Notocactus ottonis

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...