4/25/2012

Црвеникава боцкава круша

Opuntia rufida (Опунција руфида) е кактус кој потекнува од делови на Мексико и САД. Понекогаш може да се сретне како сорта на Opuntia microdasys, под името Opuntia microdasys var. rufida. Името му е изведено од латинскиот збор “rufus“ кој во превод значи “црвеникав“. Поради тоа што се верува дека неговите ситни боцки (кои при дување на ветар или удар лесно се одделуваат од него) може да предизвикаат слепило кај животните, меѓу народот е познат и како Blind Prickly Pear, Blind Pear или Cow blinder.

Кактус на денот 116/12 е...

Opuntia rufida

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ountia
Вид: O. rufida
Народнo имe: Blind Prickly Pear, Blind Pear, Cow blinder, Rufida Cactus, Cactus Red Bunny Ears, Cinnamon Bunny Ears, Cinnamon Pear, Clock Face Cactus, Nopal Cegador, Nopalillo Cegador, Nopal Rojizo, Fuchsrote, Fuchsrote Opuntie, Fuchsroter, Fuchsroter Feigenkaktus
Синоними: Opuntia herfeldtii, Opuntia lubrica
Потекло: Мексико (Coahuila и Chihuahua) и САД (Тексас)
Боја на цветот: Светло жолта до портокалова
Сезона на цветање: Средина на пролет
Висина: до 1,5 m
Ширина: до 1,8 m

Photobucket

Одгледување
Се одгледува во супстрат со добра дренажа. Најдобро место за неговото одгледување е отворен простор изложен на сонце. Толерира суша. Во периодот кога расте се полева редовно. Помеѓу две полевања, супстратот треба добро да се исуши. Во зима се полева само доколку се примети појава на брчки по него. Во тој период, во услови на сув студ и сув супстрат, во краток временски период може да толерира и температури до -8°C. Сепак не се препорачува негово изложување на температури под 0°C.

Photobucket

Размножување:
Сe размножува со режење и со семе.

Надворешен линк: Овде

Освен во основниот вид, овој кактус може да се сретне и во некои други форми, како што е...

Opuntia rufida f. dwarf

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ountia
Вид: O. rufida f. dwarf
Народнo имe: Desert Gem
Синоними: Opuntia rufida var. minor, Opuntia microdasys var. rufida f. monstruosa
Висина: 15 - 30 cm

Овде е патот кој води до едно Слатко срце. Него, заедно со уште 115 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.
Opuntia rufida

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...