5/04/2012

Џиновска морска ѕвезда

Stapelia grandiflora (Стапелија грандифлора) е сукулент со голем и атрактивен цвет. Потекнува од Јужна Африка и е сличен и во тесна врска со Stapelia hirsuta. Според некои кажувања, племото Зулу користи делови од него како лек за хистерија, па поради тоа е познат и како Giant Zulu.

Сукулент на денот 125/12 е...

Stapelia grandiflora

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Stapelia
Вид: S. grandiflora
Народнo имe: Carrion Plant, Carrion Flower, Starfish Flower, Starfish Cactus, Giant Zulu, Giant Toad plant, Maroon Bell
Синоними: Stapelia flavirostris, Stapelia desmetiana, Stapelia ambigua, Stapelia obscura, Gonostemon grandiflorus
Потекло: Јужна Африка (Northern cape, Eastern Cape and Free State)
Боја на цветот: Портокалова, темно црвена, темно кафеава-виолетова до чоколадна (цвет со дијаметар до 15 cm)
Сезона на цветање: Крај на лето и есен
Висина: 9-10 (30) cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на сончеви места или во блага сенка, во супстрат со добра дренажа. Во сезоната кога расте бара редовно полевање. Со намалување на темературите, се намалува и со полевањето. Во зима се полева само повремено или воопшто не се полева. Во услови на ладно време треба да се избегнува супстратот да биде влажен. Во зима нема никакви проблеми доколку се чува на осветлени места каде температурата не паѓа под 5 °C. Се препорачува негово пресадување на секои две години.

Photobucket

Размножување:
Најлесно се размножува со режење на стеблото. Резниците се остават најмалку еден ден да се исушат и потоа се засадуваат во супстрат. Се размножува и со семе.

Надворешен линк: Овде

Внимавајте овде да не се боцнете на една Црвеникава боцкава круша. Неа, заедно со уште 116 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...