12/21/2011

Диња

Euphorbia meloformis (Еуфорбија мелоформис) е спорорастечки сукулент кој потекнува од Јужна Африка. Има стебло со 8 до 12 ребра. Познат е како Melon Spurge и наликува на Euphorbia obesa. Карактеристични за Euphorbia meloformis се неговата потемна боја и цветните стебленца кои на него се задржуваат долго време по прецветувањето. И тој и E. obesa имаат еднополни цветови и за да се добие семе од нив, потребно е да има и машко и женско растение.

Сукулент на денот 355/11 е...

Euphorbia meloformis

Photobucket

Фамилија: Euphorbiaceae
Род: Euphorbia
Вид: E. meloformis
Народнo имe: Melon Spurge
Синоними: Euphorbia falsa, Euphorbia infausta, Euphorbia pyriformis
Потекло: Јужна Африка
Боја на цветот: Жолта, светло жолта, жолто-зелена
Сезона на цветање: Од лето до зима
Висина: до 20 cm
Дијаметар: до 12 cm

Photobucket
горе: машко растение, доле: женско растение

Одгледување:
Супстрат со добра дренажа е неопходен за одгледување на овој сукулент. Во топлите периоди од годината се полева редовно, но умерено. Толерира суша и преферира да биде на места изложени на директно сонце. Бидејќи е спорорастечки сукулент, не бара често пресадување, односно во истата саксија и истиот супстрат може да остане и повеќе години. Може да толерира и умерена сенка. Растенијата кои подолго време биле на сенка, пред да се преселат на сонце треба постепено да се прилагодат на новите услови, бидејќи може да дојде до изгореници доколу преселувањето се направи одеднаш. Просечната температура на која треба да се чува во зимскиот период е 7°C. Не толерира смрзнување и треба да се избегнува изложување дури и на температури кои се околу 0°C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе, режење и со израстоци.

Надворешен линк: Oвде

Освен основниот вид на Euphorbia meloformis, може да се сретнат и еден подвид и една форма...

Euphorbia meloformis ssp. valida

Photobucket

Овој подвид во минатото бил познат како Euphorbia valida и бил сметан за посебен вид, се до 1998 година кога бил деградиран во подвид на Euphorbia meloformis. за разлика од основниот вид, овој подвид може да достигне височина и до 45 cm.

Фамилија: Euphorbiaceae
Род: Euphorbia
Вид: E. meloformis ssp. valida
Синоними: Euphorbia valida
Потекло: Јужна Африка
Боја на цветот: Светло зелена
Сезона на цветање: Од лето до есен
Висина: до 45 cm

Освен овој подвид може да се сретне и...

Euphorbia meloformis f. cristata

Photobucket

Фамилија: Euphorbiaceae
Род: Euphorbia
Вид: E. meloformis f. cristata

Една Бразилска имела може да видите овде. Неа, заедно со уште 108 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...