12/05/2011

Наежено Агаве

Agave stricta (Агаве стрикта) е сукулент кој потекнува од централните делови на Мексико. Најчесто е познат како Hedgehog Agave. Сличен е на Agave striata, но за разлика од него има поголем број на листови кои имаат позаоблена и посиметрична форма. Кај постарите растенија, таа разлика е многу поизразена.

Сукулент на денот 339/11 е...

Agave stricta

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. stricta
Народнo имe: Hedgehog Agave, Hedgehog Century Plant, Needle Agave, Needle Leaf Agave, Globe Agave
Синоними: Agave striata var. stricta, Agave hystrix, Agave striata var. echinoides
Потекло: Централно Мексико
Боја на цветот: Црвена, црвено-кафеава, виолетова
Сезона на цветање: Јули-септември (цветаат кога ќе наполнат 8-10 години)
Висина: до 60 cm
Дијаметар: до 90 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце. Многу е толерантен на суша. Од време, на време, дури и преферира да има сушни периоди. Помеѓу две полевања, супстратот се остава целосно да се исуши. Во зима се полева еднаш на секои 1-2 месеци. Просечната температура на која се препорачува да се чува во зимскиот период е 10°C. Отпорен е и на смрзнување. Кога супстратот му е сув, може да толерира температури и до -4°C.

Photobucket

Размножување:
Релативно лесно се размножува со израстоци (доколку ги има). Се размножува и со семе.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид, може да се сретнат и некои други сорти на овој сукулент...

Agave stricta var. nana

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. stricta var. nana
Народнo имe: Hedgehog Agave, Rabo de leon
Висина: 20 до 30 cm

Agave stricta var. rubra

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. stricta var. rubra
Висина: до 30 cm

Agave stricta var. falcata

Photobucket

Фамилија: Agavaceae
Род: Agave
Вид: A. stricta var. falcata
Висина: 30 до 60 cm

Овде има една Златна опашка на стаорец. Само опашката е, стаорецот го нема! :-) Неа, заедно со уште 106 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...