2/11/2010

Опашка на стаорец

Disocactus flagelliformis (Дизокактус флагелиформис) е кактус со интересен изглед. Потекнува од Мексико и за него може да се каже дека е најраспростаранетиот вид од родот Disocactus.

Кактус на денот 42/10 е...

Disocactus flagelliformis

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Disocactus
Вид: D. flagelliformis
Народнo имe: Rat-tail Cactus, Rat Tail Cactus, Rattail Cactus, Flor de Látigo, Floricuerno, Junco, Junquillo, Nopalillo
Синоними: Cereus flagriformis, Aporocactus flagelliformis var. leptophis, Aporocactus leptophis, Aporocactus flagriformis, Aporocactus flagelliformis, Cereus flagelliformis, Cactus flagelliformis, Cereus leptophis
Потекло: Мексико
Боја на цветот: Розева
Сезона на цветање: Крај на зима/почеток на пролет
Висина: до 120 cm
Дијаметар: до 2,5 cm

Photobucket

Одгледување
Кога е во прашање супстратот и овој кактус бара добра дренажа. Потребно е да се заштити од директно сонце, се одгледува на места каде има светлина, но и сенка во исто време. Може да се изложи и на директно сонце, но само наутро кога сонцето не е многу јако. Толерира суша, но се препорачува супстратот постојано да се одржува влажен, особено од април до октомври кога треба обилно да се залева. Во периодот, од ноември до март количината и интензитетот на полевање треба да се намали. Во зимскиот период старите гранки може да се исечат за да се потикне растењето на нови. Потребно е да се пресадува на секои две години, притоа се разбира не секогаш е потребно да се пресади во поголема саксија. Минималната температура која му е потребна е 6 °C, а може да толерира и пониски температури, но веќе под 3 °C може да дојде до негово оштетување.

Размножување:
Со семе и режење на гранки.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...