12/10/2013

Пустинска рoза - Adenium obesum

Adenium obesum (Адениум обесум) е интересно дрво, кое е познато e како Mock Azalea, Impala Lily, Sabi Star, Kudu или Desert-rose. Потекнува од источна Африка и јужна Арабија, од регионите каде има чести врнежи дожд во текот на летото и е многу суво во текот на зимата. Покрај спектакуларните цветови, главна карактеристика на овој сукулент е неговото изразено и набрекнато стебло (caudex), кое служи за складирање на вода и по кое го има добиено и името (obesum = дебел).

Adenium obesum

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Adenium
Вид: Adenium obesum
Народнo имe: Sabi Star, Kudu, Desert-rose
Потекло: Источна Африка и jужна Арабија
Боја на цветот: Црвена/розева (цвета обично после третата година)
Сезона на цветање: Пролет и по вторпат во септември
Висина: до 1,5 m

Photobucket

Одгледување:
Супстратот во кој се одгледува и полевањето е исто како и кај кактусите. Помеѓу две полевања супстратот треба да се исуши. Во зимските месеци само повремено треба да се полева со мала количина на вода. На почетокот на зимата (освен ако се чува во идеални услови), му паѓаат листовите. Минималната температура на која треба да се чува во текот на зимата е 10°C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе или со режење. Најдобро време за тоа и во двата случаи е пролет.

Надворешен линк: Овде

Подвидови, вариетети, форми, сорти и хибриди:
Adenium obesum f. cristata
Adenium obesum f. variegata
Adenium obesum 'Tropical Snow'
Adenium obesum 'Tropic Sun'
Adenium obesum 'True Heart'

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...