1/29/2009

Јадица

Некако во последно време ги запоставив кактусите и повеќе се фокусирав на другите сукулентни билки...денес повторно, преку Mammillaria dioica (Мамиларија диоика) му се навраќам на чудесниот свет на кактусите.

Станува збор за еден популарен вид на кактуси од родот Мammillaria, кој поради карактеристичниот облик на боцките во народот е познат и како Јадица кактус...знатоа внимавајте да не се фатите на јадицата, од искуство Ви кажувам! :-)

Кактус на денот 29/09 е...

Mammillaria dioica

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Mammillaria
Вид: M. dioica
Народно име: Strawberry cactus, Pincushion cactus, California fishhook cactus или Fishhook cactus
Синоним: Ebnerella dioica, Chilita dioica, Mammillaria rectispina, Mammillaria fordii, Cochemiea dioica, Mammillaria angelensis var. estebanensis, Mammillaria dioica var. incerta, Mammillaria incerta, Chilita fordii, Cochemiea dioica ssp. estebanensis, Mammillaria estebanensis, Cochemiea dioica, Neomammillaria dioica, Ebnerella dioica
Потекло: Калифорнија и Северозападно Мексико
Боја на цветот: Бела, жолта
Сезона на цветање: Пролет - лето
Висина: 15-30 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во класичен супстрат за кактуси, кој има добра дренажа. Толерира суша и не бара многу вода. Треба да се внимава да не се претера со полевањето. Може да се одгледува на места кои се директно изложени на сонце или во блага сенка. Во зимскиот период се препорачува да се чува во простории во кои температурата е околу 10°C. Во помал временски интервал може да толерира и температура до -4°C.

Размножување:
Mammillaria dioica се размножува со режење, израстоци и семе.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...