12/11/2013

Црна ружа - Aeonium arboreum 'Schwarzkopf'

Eден од највпечатливите сукуленти од родот Aeonium. Интересна комбинација на разгранет сукулент и розети на крајот од гранките, со листови во темно црвена, речиси црна боја.

Aeonium arboreum 'Schwarzkopf'

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Aeonium
Вид: Aeonium arboreum 'Schwarzkopf'
Народно име: Aeonium 'Blacktop, Black rose, Black Beauty, Black Tree Aeonium, Purple Crest Aeonium
Синоним: Aeonium manriqueorum, Aeonium arboreum var. atropurpureum f. nigrum, Aeonium arboreum var. atropurpureum f. cristata, Aeonium arboreum var. atropurpureum, Aeonium arboreum

Боја на цветот: Светло жолта
Сезона на цветање: Лето
Висина: 60-180 cm

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра пропустливост на вода. Се полева обилно, но не често...супстратот треба да се исуши помеѓу две полевања. Во зимскиот период фреквенцијата на полевање се намалува на еднаш месечно или само колку да не се исушат листовите. Се чува на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Во зискиот период треба да се заштити од смрзнување...може да издржи температира до -2°C, дури и пониска во пократок временски период.

Photobucket

Размножување:
Овој сукулент се размножува со режење и семе. Размножувањето со режење е многу лесно и се прави во пролет, притоа се што треба да се направи е да се пресече розетата со мал дел од гранката и да се посади.

Надворешен линк: Овде

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...