10/24/2012

Џинот Сребре

Opuntia robusta (Опунција робуста) е кактус кој потекнува од Мексико. Во природни услови расте во форма на грмушка која може да биде висока до 4 m и до 3 m широка. Освен со латинското име, овој кактус во светот е познат и под неколку други имиња како што се Silver Dollar Prickly Pear или Giant Prickly Pear Cactus, но во КАКТУСАРНИЦА ќе си го викаме Џинот Сребре.

Кактус на денот 298/12 е...

Opuntia robusta

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ountia
Вид: O. robusta
Народнo имe: Silver Dollar Prickly Pear, Wheel Cactus, Giant Prickly Pear Cactus, Nopal Tapón, Bartolona, Dinner Plate Cactus, Camuesa, Sweet Purple Cactus, Wheel Pear
Синоними: Opuntia guerrana, Opuntia robusta var. guerrana
Потекло: Мексико
Боја на цветот: Жолта
Сезона на цветање: Средина на пролет
Висина: 1 - 3 (4) m
Дијаметар: до 30 (40) cm

Photobucket

Photobucket

Одгледување
Овој брзорастечки кактус не бара некоја посебна грижа и е многу едноставен за одгледување. Бидејќи кактусите не сакаат мокри нозе, се засадува во супстрат со добра дренажа кој при полевањето обезбедува исцедување на вишокот на вода. Отпорен е на суша и ужива да биде на места изложени на директно сонце. Во периодот кога расте се полева редовно, а помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши. Во зимскиот период се чува на температура од 5-10°C. Кратко може да толерира и температури до -5°C. Во зимскиот период се полева само повремено и со мала количина на вода.

Размножување:
Со режење и со семе.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

Освен основната сорта на овој кактус, може да се сретнат и други сорти и вариетети...

Opuntia robusta 'Monstrosa'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Ountia
Вид: O. robusta 'Monstrosa'
Висина: 30 - 60 cm

Opuntia robusta var. maxima

Фамилија: Cactaceae
Род: Ountia
Вид: O. robusta var. maxima
Боја на цветот: Жолта
Сезона на цветање: Средина на пролет
Висина: 90 - 180 cm

Единствената разлика помеѓу овој вариетет и основната сорта е во големината на листовите. Кај основната сорта дијаметарот може да биде до 30 cm, додека кај овој вариетет може да достигне и до 50 cm.

Овде може да видите и една Индијанска глава. Неа, заедно со уште 118 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...