3/01/2011

Високиот Мексиканец

Polaskia chichipe (Поласкија чичипе) е кактус кој кај народот е познат и само како Chichipe. Неговите црвени топчести плодови кои се јадат, познати како Chichituna, во јули може да се најдат на локалните пазари во Мексико. Според објаснувањата кои може да се сретнат во некои речници на аглиски јазик, зборот Chichipe е именка со која се опишува “Висок стеблест мексикански кактус со црвени плодови кои се јадат“.

Кактус на денот 60/11 е...

Polaskia chichipe

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Polaskia
Вид: P. chichipe
Народнo имe: Polaskia, Chichipe, Chichibe, Chichituna
Синоним/и: Cereus mixtecensis, Lemaireocereus chichipe, Cereus chichipe, Lemaireocereus mixtecensis, Myrtillocactus chichipe
Потекло: Мексико
Боја на цветот: Светло (крем, жолто) зелена, бела (цвета ноќе)
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: до 5 m

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат со добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Во периодот кога расте се полева редовно. Во летниот период, кога температурите се високи, се полева почесто, се додека кактусот активно расте. Притоа помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши. Кон крајот на септември, кога кактусот влегува во таканаречен “полу-зимски сон“, полевањето треба да се редуцира. Во октомври треба да се започне со зимскиот режим на полевање, кога се препорачува да се полева само повремено со мала количина на вода или воопшто да не се полева. Овој кактус не толерира смрзнување. Во зима се препорачува да се чува на температури од околу 12°C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со режење.

Надворешен линк: Овде

Освен во основниот вид, Chichipe може да се сретне и во уште една форма...

Polaskia chichipe f. cristata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Polaskia
Вид: P. chichipe f. cristata
Боја на цветот: Жолто-зелена
Висина: до 2 m (може да се сретнат и поголеми примероци)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...