5/26/2008

Размножување

Дали некогаш сте се запрашале кој е најдобриот начин за успешно размножување на кактусите и другите сукуленти? Најчести начини на размножување се:
- со режење;
- од израстоци;
- од семе.

Добра вест е тоа што кактусите и сукулентите се размножуваат релативно лесно. Поради тешките услови во кои живеат, тие развиле техники на преживување кои им овозможуваат лесно вкоренување. Може да произведете многу млади кактуси или сукуленти од само една билка!

Со режење е лесно да се добие нова билка. Размножувањето на кактусите на овој начин, овозможува добивање на возрасна билка за пократко време отколку што таа би се добила од семе.

Photobucket

Photobucket

Се одрежува дел од здрава билка. Притоа, треба да се користи чист, по можност стерилизиран нож или скалпел. Одрежаните делови треба да се остават да се исушат пред да се засадат. За тоа, во зависност од временските услови и дебелината на одрежаните делови, е потребно од 10 до 45 денови. Раната треба да се залечи, пред да ја засадиме билката. Одрежаните делови треба да се чуваат на темно и топло место, никако директно изложени на сонце. Треба да да се садат во сув супстрат и откако ќе се посадат, не треба да се полеваат во следните 2-3 недели.

Некои кактуси и сукуленти даваат многу млади израстоци. Во тој случај, таквата билка може да се размножи на едноставен начин, со тоа што израстоците ќе се одвојат од примарната билка и ќе се засадат во друга саксија.

Photobucket

Photobucket

Самите израстоци многу често веќе имаат формирано корења и треба само внимателно да се одвојат. Младите израстоци по одвојувањето не треба да се садат барем една недела. Во случај израстокот да нема формирано корен, треба да се остави да се суши се додека не се појават корења. Не треба да се грижите доколку на младиот израсток му недостига храна и вода, бидејќи повеќе ќе му штети ако веднаш го посадите. По садењето билката не треба да се полева во следните десетина дена. Првото полевање по садењето не треба да биде обилно, туку само толку, колку супстратот да биде влажен. Подоцна, треба да се полева дури откако земјата добро ќе се исуши.

Најпредизвикувачкиот начин на размножување на кактуси и сукуленти е со семе. Иако овој начин бара многу труд, со сеење на семе може да добиете голем број на млади и што е уште побитно здрави билки.

Нека Ви се множат!

Извор: CactusInfo

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...