9/29/2011

Дилдо кактус

Acanthocereus tetragonus (Акантоцереус тетрагонус) е вид на кактус кој потекнува од Јужна Флорида, ниските делови на долината Рио Гранде во Тексас, Мексико, Централна Америка, Карибите и северниот дел на Јужна Америка. Најчесто кај народот е познат како Dildo Cactus, Triangle Cactus или Barbed-wire Cactus. Неговите млади гранки може да се јадат свежи или варени, а се јадат и неговите плодови кои имаат сладок вкус.

Кактус на денот 272/11 е...

Acanthocereus tetragonus

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Acanthocereus
Вид: A. tetragonus
Народнo имe: Dildo Cactus, Night-blooming Cereus, Barbed-wire Cactus, Sword Pear, Triangle Cactus, Nun-tsusuy, Pitahaya Anaranjada, Órgano-alado de Pitaya
Синоними: Cactus tetragonus, Cactus tetragonus, Acanthocereus pentagonus, Cactus prismaticus, Acanthocereus princeps, Cereus princeps, Cereus pentagonus, Acanthocereus pitajaya, Acanthocereus floridanus, Acanthocereus columbianus, Cereus acutangulus, Acanthocereus acutangulus, Acanthocereus brasiliensis, Cactus pitajaya, Cereus variabilis, Cereus dussii
Потекло: Јужна Флорида, ниските делови на долината Рио Гранде во Тексас, Мексико, Централна Америка, Карибите и северниот дел на Јужна Америка
Боја на цветот: Бела, зеленкасто-бела
Сезона на цветање: Кон крајот на летото (навечер)
Висина: до 6 m (може да се сретнат и повисоки примероци)
Дијаметар: 6-8 cm (има 3-5 агли)

Photobucket

Photobucket

Одгледување:
Овој кактус се одгледува во супстрат со добра дренажа. Може да се одгледува и на директно сонце, но се препорачува одгледување во блага или целосна сенка. Толерира суша. Има просечна потреба за вода. Се полева редовно, а помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши. Температура на која се препорачува да се чува во зимскиот период е 7 °C. Минималната температура која може да ја толерира е -4 °C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со режење.

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид на овој кактус, може да се сретнат и неколку други сорти...

Acanthocereus tetragonus var. variegata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Acanthocereus
Вид: A. tetragonus var. variegata
Синоними: Cereus tetragonus var. variegata
Висина: 45 - 120 cm

Acanthocereus tetragonus 'Fairy Castles'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Acanthocereus
Вид: A. tetragonus 'Fairy Castles'
Народнo имe: Fairy Castle Cactus
Потекло: Бразил
Висина: до 1,8 m

Забелешка: Освен генерално како Acanthocereus tetragonus 'Fairy Castles', овој кактус, овде и на неколку други страници и форуми може да се сретне и како Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus 'Fairy Castle'. Поради тоа тој е обработен и во записот Кралица на ноќта, во рамки на претставувањето на кактусот Cereus hildmannianus.

Доколку не ви е страв :-), овде може да се соочите со еден атрактивен Дух, кој потекнува од Мексико. Него, заедно со уште 96 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...