9/06/2011

Брадесто џуџе

Gymnocalycium baldianum (Гимнокалициум балдианум) е кактус кој потекнува од Аргентина. Може да цвета кога има само 12 месеци, односно кога е само околу 3 cm висок и со половина од тоа во дијаметар. Цветањето се случува во неколку бранови, а цветовите се проследени со зелени плодови.

Кактус на денот 249/11 е...

Gymnocalycium baldianum

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Gymnocalycium
Вид: G. baldianum
Народнo имe: Dwarf chin, Dwarf Chin Cactus
Синоними: Echinocactus sanguiniflorus, Gymnocalycium venturianum, Gymnocalycium platense var. baldianum, Echinocactus baldianus, Gymnocalycium sanguiniflorum, Echinocactus baldianum, Gymnocalycium venturi
Потекло: Аргентина (Catamarca Province)
Боја на цветот: Најчесто виолетово-црвена, понекогаш розево-виолетова (но истотака бела, розева и портокалова)
Сезона на цветање: Пролет-лето
Висина: под 15 cm
Дијаметар: 8-13 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува во супстрат за кактуси, на места изложени на директно сонце или во блага сенка. Овој кактус е многу лесен за одгледување. Во периодот кога расте, во зависност од временските услови се полева умерено до обилно. Во зима супстратот се одржува сув. Во тој период се препорачува да се чува на температура од околу 10°C. Во краток временски интервал може да толерира и температури до -10°C. Се препорачува да се пресадува на секои три години.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе (многу ретко со израстоци).

Надворешен линк: Овде

Освен основниот вид, може да се сретнат и неколку други интересни сорти и форми на овој кактус...

Gymnocalycium baldianum f. variegata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Gymnocalycium
Вид: G. baldianum f. variegata

Gymnocalycium baldianum 'Yellow'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Gymnocalycium
Вид: G. baldianum 'Yellow'

Gymnocalycium baldianum f. cristata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Gymnocalycium
Вид: G. baldianum f. cristata
Синоними: Gymnocalycium baldianum f. cristate
Висина: под 15 (15-30) cm

Сокот од листовите на Сапун Алое кое може да го видите овде, во некои региони на Јужна Африка се користи како замена за сапун. Него, заедно со уште 94 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.
background images

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...