6/03/2008

Индиска смоква

Кактусот од случајот “Изеден кактус“ е еден вид од родот Opuntia. Овие кактуси можат да се сретнат и под името индиска смоква, бодликава круша или свекрвин јазик. Opuntia-та е кактус кој се јаде и може да се најде на менито на луѓето, а не само на менито на козите и желките како во предходниот случај. :-) Најчесто тоа е видот Opuntia ficus-indica. За ручек, во текот на летото овој кактус ги нуди своите цветови, во есен зрелите плодови, а меснатото стебло во текот на цела година. Најчесто

Оваа “бодликава убавица“ пристигнала во медитеранскиот дел на Европа во XVI век од Мексико, каде уште тогаш се одгледувала за исхрана. Кај нас може да се сретне, освен во саксии и во дворовите, бидејќи спаѓа во групата на кактуси кои опстојуваат и на ниски температури.

Opuntia-та спаѓа во групата на кактуси-грмушки. Стеблата им се составени од елиптични, сплескани и меснати делови, кои често се големи и до половина метар. Розеви или жолти крупни цветови со бројни латици се развиваат по горниот раб на гранката во периодот од мај до јули. Во есен созреваат големи како јајце, сочни, црвени, жолти или розеви плодови, кои како и целата билка се обраснати со бодликави влакна.

Photobucket

Photobucket

Месото од зрели плодови е вкусно, слатко-киселкасто, сочно и се јаде сирово. При берењето и користењето треба да се внимава на боцките на кората на плодот. Најдобро е да се берат со ракавици, потоа плодот да се зареже по должината и да се извади сочниот и мек дел. Од плодовите може да се прави џем и мармалад.

Photobucket

Photobucket

Стеблото може да се пече на скара, како шницли (при печењето боцките се отстрануваат), додека цветовите се подготвуваат како шпаргла.

Пријатен ручек!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...