4/06/2012

Слатко срце

Hoya kerrii (Хоја кери) е интересно растение со сукулентни листови кои се во форма на срце. Потекнува од југо-источниот дел на Азија. Името го носи во чест на Arthur Francis George Kerr, британски собирач на растенија и автор на книги од областа на ботаниката. Поради обликот на листовите, ова растение често се нарекува и Sweetheart Hoya или Lucky-heart. Неговите листови се и причина во Европа најмногу да се продава за Свети Валентин.

Сукулент на денот 97/12 е...

Hoya kerrii

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Hoya
Вид: H. kerrii
Народнo имe: Wax Hearts, Sweetheart Hoya, Valentine Hoya, Sweetheart Plant, Wax Plant, Porcelain Flower, Heart leaf, Lucky-heart, Heart-Shaped Hoya
Потекло: Јужна Кина, Виетнам, Лаос, Камбоџа, Тајланд и островот Јава во Индонезија
Боја на цветот: Бела со виолетово-кафеава круна
Сезона на цветање: Лето
Висина: до 4 m

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места кои се целосно или делумно изложени на сонце. Може да се одгледува и на места кои се во блага сенка. Супстратот во кој е засаден, треба да биде средно порозен. Има просечна потреба за вода. Се полева редовно, а притоа треба да се обезбеди вишокот на вода да се исцеди од супстратот. Помеѓу две полевања супстратот се остава да се исуши. Просечната температура на која се препорачува да се чува во зимскиот период е околу 10 °C. Треба да се избегнува негово изложување на температури под 4,5 °C.

Photobucket

Размножување:
Се размножува со семе и со режење на стебло или лист (се одрежува заедно со мал дел од стеблото)

Надворешен линк: Овде

Освен во основниот вид, ова Слатко срце може да се сретне и во уште една друга сорта...

Hoya kerrii 'Variegata'

Photobucket

Фамилија: Apocynaceae
Род: Hoya
Вид: H. kerrii 'Variegata'
Народнo имe: Wax Hearts, Sweetheart Hoya, Valentine Hoya, Wax Plant, Porcelain Flower
Боја на цветот: Бела со виолетово-кафеава круна
Сезона на цветање: Лето
Висина: 2,4 - 3 m

Овде можете да откриете една Боливиско-аргентинска грмушка. Неа, заедно со уште 114 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...