3/09/2012

Боливиско-аргентинска грмушка

Природните живеалишта Austrocylindropuntia verschaffeltii (Аустроцилиндорпунција вершафелти) се наоѓаат на територијата на Боливија и Аргентина. Тој расте во полуплодните области, кои се на надморска височина од 1500 до 3500 метри. Овој вид на кактус името го добил во чест на белгискиот хортикултурист Ambrose Verschaffelt.

Кактус на денот 69/12 е...

Austrocylindropuntia verschaffeltii

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Austrocylindropuntia
Вид: A. verschaffeltii
Синоними: Cylindropuntia hypsophila, Cylindropuntia haematacantha, Austrocylindropuntia haematacantha, Opuntia haematacantha, Opuntia posnanskyana, Austrocylindropuntia steiniana, Opuntia steiniana, Maihueniopsis verschaffeltii, Austrocylindropuntia verschaffeltii var. hypsophila, Austrocylindropuntia inarmata, Opuntia verschaffeltii var. hypsophila, Opuntia hypsophila, Opuntia digitalis, Opuntia verschaffelti var. digitalis, Cylindropuntia verschaffeltii, Opuntia verschaffeltii, Austrocylindropuntia hypsophila
Потекло: Боливија и Аргентина
Боја на цветот: Портокалова до светло црвена
Сезона на цветање: Доцна пролет
Висина: до 30 cm

Photobucket

Одгледување:
Лесно се одгледува во супстрат со многу добра дренажа (соодносот може да биде дури и околу 50% земја и 50% песок или дробен камен), на места целосно изложени на сонце. Многу е отпорен на суша. Во летниот период треба да се полева редовно, притоа супстратот треба да се се остави да биде сув неколку дена пред да се полее повторно. Во зима, ако се чува на температури од 5-10 °C, не треба да се полева воопшто. Отпорен е и на (сува) студ. Може да толерира температури до -6 °C. Треба да се избегнува изложување на ниски температури проследени со влажност, бидејќи во таков случај може да дојде до трулење на коренот.

Photobucket

Размножување:
Лесно се размножува со семе и со режење.

Надворешен линк: Oвде

Внимавајте овде да не се боцнете на едно Боцкаво Алое. Него, заедно со уште 113 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...